Kuinka välttää lapsen mustasukkaisuus uuden sisaruksen syntyessä?
Vauvan syntyessä perheeseen vanhempi lapsi voi reagoida mustasukkaisuudella pelätessään menettävänsä vanhempiensa rakkauden. Lapsi voi kuitenkin oppia paljon kilpaillessaan vanhempiensa rakkaudesta. Tässä artikkelissa annamme neuvoja, joiden avulla voidaan välttää lapsen mustasukkaisuus uuden sisaruksen syntyessä.
Kun perheeseen odotetaan uutta lasta
Lapsen saapuminen aiheuttaa perheeseen monenlaisia muutoksia, olipa kyse sitten esikoisesta tai kolmannesta lapsesta. Kun perheessä on jo valmiiksi lapsia, heillä saattaa olla virheellisiä odotuksia ja käsityksiä uuden tulokkaan suhteen. Se, että vanhempia sisaruksia aletaan valmistella hyvissä ajoin vauvan saapumiseen, voi vähentää mustasukkaisuutta.
Ensinnäkin on tärkeää, että vanhemmat sisarukset kuulevat raskaudesta vanhemmilta muiden ihmisten sijaan. Heille tulee selittää, että vauva tarvitsee runsaasti hoivaa, sillä hän ei pärjää vielä yksin. Asiaa voidaan selventää näyttämällä lapsille kuvia heidän vauva-ajastaan.
Vanhemmat lapset kannattaa ottaa mukaan vauvan syntymää edeltäviin valmisteluihin. Heille voidaan näyttää ultraäänikuvia sikiöstä, ja he voivat osallistua esimerkiksi vauvan tarvikkeiden hankintaan ja huoneen sisustamiseen.
Miten mustasukkaisuus ilmenee uuden sisaruksen syntyessä?
Kaikki lapset eivät osoita mustasukkaisuutta samalla tavalla, mutta joitakin ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi:
- Suuttumus, ahdistus, epävarmuus ja surullisuus. Nämä tunteet voivat ilmetä myös fyysisesti esimerkiksi päänsärkyinä, unettomuutena tai huimauksena.
- Sisaruksen täydellinen torjuminen.
- Lapsi saattaa taantua ja matkia nuorempaa sisarustaan. Lapsi voi palata käyttäytymiseen, jonka hän on jo jättänyt taakseen, esimerkiksi imemään peukaloaan.
- Lapsi saattaa haluta vanhempien huomiota hinnalla millä hyvänsä, usein sisaruksensa kustannuksella.
- Lapsi voi käyttäytyä aggressiivisesti, joko verbaalisesti tai jopa fyysisesti.
Kuinka välttää lapsen mustasukkaisuus uuden sisaruksen syntyessä?
Ei ole olemassa mitään maagista kaavaa sille, että mustasukkaisuuden tunteilta vältyttäisiin uuden sisaruksen saapuessa. Kuitenkin oikeiden välineiden avulla voit auttaa lastasi kanavoimaan tämän tunteen oikein. Seuraavaksi tarjoamme joitakin käytännön vinkkejä.
Varaa aikaa vanhemmalle sisarukselle
Varaa aikaa myös vanhemmille lapsille, jotta he saavat viettää laatuaikaa kanssasi. Tämä on hyvin tärkeää sen takia, etteivät he tunne oloaan hylätyksi uuden vauvan saavuttua perheeseen.
Anna vanhempien lasten auttaa sinua
Ota heidät mukaan vauvan hoitoon. Riippuen siitä, minkä ikäisiä sisarukset ovat, anna heille sopivia tehtäviä. Tällä tavoin he tuntevat olevansa tärkeitä perheenjäseniä. Jos he eivät halua osallistua vauvan hoitoon, älä pakota heitä siihen.
Opeta sisaruksia ymmärtämään
Opeta vanhemmille lapsille ymmärtämisen tärkeys. Heidän on tärkeää oppia ymmärtämään toisten ihmisten tunteita. Osoita heille, mitkä ovat vanhempana ja nuorempana sisaruksena olemisen edut ja hyödyt.
Kohtele lapsia tasapuolisesti
Yritä antaa tasapuolista kohtelua kaikille lapsille. Vaikka rakkauden tulisi jakaantua tasapuolisesti kaikkien lasten kesken, on monia tilanteita, joissa pitää toimia erityislaatuisesti. Tällaisissa tilanteissa lapsen kohtelu riippuu lapsen iästä ja persoonallisuudesta.
Perheen vanhemmat lapset saattavat luoda itselleen virheellisiä odotuksia uuden vauvan suhteen. Se, että heitä aletaan valmistella hyvissä ajoin vauvan saapumiseen, voi vähentää mustasukkaisuutta.
Opeta lapsia jakamaan
Opeta lapsia kehittämään heidän yksilöllisyyttään sekä kunnioitusta toisiaan kohtaan. Kasvaessaan lasten tulisi osata jakaa tilansa sisarustensa kanssa.
5 asiaa, joita vanhempien ei tule tehdä
Jos haluat, että vanhemmat sisarukset välttyvät mustasukkaisuudelta uuden vauvan saapuessa, samalla edistäen perheen sisäisiä suhteita, pidä seuraavat vinkit mielessä:
Älä muuta tuttuja rutiineja
Älä muuta lastesi rutiineja, jotka heillä oli ennen vauvan saapumista. Liian monta muutosta samaan aikaan voi olla vaikeaa omaksua. Jos mahdollista, yrittäkää välttyä siltä, että vauvan myötä ei tarvitsisi muuttaa tai vanhempien sisarusten vaihtaa koulua.
Älä ajattele, että vanhemmat lapset eivät halua uutta sisarusta
Vältä ajattelemasta niin, että vanhempien sisarusten mustasukkaisuus olisi merkkinä siitä, etteivät he haluaisi uutta sisarusta perheeseen. Suurimmassa osassa tapauksia, sisarukset tulevat rakastamaan toisiaan särkymättömästi ajan kuluessa ja lasten kypsyessä.
Vältä vertailua
Älä vertaile lapsiasi. Jotkut kommenttisi saattavat olla vain huomioita, mutta tapa, jolla ne sanot, voi vaikuttaa vahvasti sisarukseen.
Ole tarkkana sanomistesi suhteen
Vältä lapsen käytöstä moittivia tai väärin tulkitsevia kommentteja. Jos sanot vanhemmille sisaruksille esimerkiksi “Pysy kaukana vauvasta” tai “Älä koske vauvaan”, voi se aiheuttaa sen, että vanhempi sisarus alkaa hyljeksimään nuorempaa sisarusta.
Korjaa käytöstä, jos se on tarpeen
Korjaa sisarusten huonoa käytöstä, äläkä anna lasten käyttäytyä niin. Jotkut lapset saattavat hakea huomiota väheksymällä, pilkkaamalla tai uhkailemalla vauvaa. Vaikka sinun ei tulisikaan väheksyä heidän tunteitaan, älä kannusta lasta huonoon käytökseen.
On siis melkeinpä mahdotonta, että vanhempien sisarusten mustasukkaisuudelta uuden sisaruksen saapuessa voisi täysin välttyä. Kuitenkin kärsivällisyyden ja hellyydenosoitusten avulla voit auttaa lasta hallitsemaan mustasukkaisuuden tunteita. Tällä tavoin lapsi oppii elämään yhdessä muiden kanssa, hyväksymään omat vastuunsa sekä kunnioittamaan toisia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ainsworth, M.D.S. (1989). Atachment beyond infancy. American Psychology, 44, 709-716.
- Arranz Freijo, E. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/5181/pg_313-334_inneduc10.pdf?sequence=1
- Howe, N. y Recchia, H. (2014). Las relaciones entre hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños. Concordia University, Canadá. Recuperado de: http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf
- Velasco, T. (2011). Conociendo un poco más el apego. Pedagogía Magna.