Miksi tiede on tärkeää lapsille
 

Miksi tiede on tärkeää lapsille

Ota selvää, miksi tiede on tärkeää lapsille ja mitä hyötyä siitä on heille heidän kasvaessaan.
Miksi tiede on tärkeää lapsille
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ilman tiedettä emme ehkä tänä päivänä voisi nauttia monista hyvinvointiamme edistävistä asioista. Esimerkiksi sähköisistä yhteyksistä, joista on paljon apua pandemian aikana, tai hoidoista, joilla pystytään parantamaan monimutkaisia sairauksia. Siksi tiede on tärkeää lapsille ja ihmiskunnalle yleensäkin, kaikilta osin.

Nykyisen tiedon ansiosta voimme kehittää uuden oppimista. Tiede kehittyy ja kasvaa päivä päivältä, aivan kuten lasten aivot, jotka ovat luonnostaan uteliaita.

Onneksi tiedemaailman tuominen lähemmäksi lapsen mieltä on nykyään helpompaa (ja tarpeellisempaa) kuin koskaan. Ulsterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on itse asiassa selvitetty, että lapset ymmärtävät jo viiden vuoden iässä joitakin eri tieteenalojen käsitteitä ja muodostavat seitsemänvuotiaina niistä subjektiivisen kuvan.

Tätä lasten oppimistaipumusta hyödyntämällä voimme kasvattaa valistuneempia lapsia, joilla on kehittyneempi kriittinen ja looginen ajattelukyky. Alla kerromme lisää siitä, miksi tiede on tärkeää ja kiinnostavaa lapsille ja miten sen oppimista voidaan edistää viihdyttävämmällä tavalla.

Miksi tiede on tärkeää lapsille?

Innostuneet lapset seuraamassa tieteellistä koetta.

Tiedettä pidetään tärkeänä lasten koulutuksessa. Jos rohkaisemme heitä tutkimaan itse, he voivat oppia paljon enemmän kuin vain tylsiä teorioita.

Alla on lueteltu ne hyödyt, joita tiede tarjoaa lasten oppimiselle.

Antaa heille mahdollisuuden saada enemmän tietoa maailmasta

Tiede antaa lapsille erittäin laajan kuvan siitä, miten maailma toimii. Nykyisen tieteellisen tiedon ansiosta voidaan selittää sekä jotain keinotekoista (kuten tietokone) että jotain luonnollista (kuten puun kasvu). Ja tämä on epäilemättä loistava työkalu selviytyä lasten kyselykaudesta.

Parantaa ongelmanratkaisutaitoja

Tieteen kautta lapset saavat työkaluja kohdata haasteita ja ratkaista ongelmia luovasti, mutta ymmärtäen selkeästi, mitä he tekevät.

Tieteen käsitteet tarjoavat valmiuksia analysointiin, synteesiin sekä kriittiseen ja loogiseen ajatteluun. Kaiken tämän ansiosta lapset voivat perehtyä asioihin laajemmin ja paremmin, ajatella itsenäisesti ja tehdä omat johtopäätöksensä.

Kehittää elintärkeitä taitoja

Tiede selittää elämän. Tästä syystä tieteellisten taitojen ja osaamisen kehittäminen jo pienestä pitäen auttaa lapsia ymmärtämään ympäröivää maailmaa paremmin.

Tieteestä tulee näin perusta tarkkailulle ja kokeiluille. Eikä ole epäilystäkään siitä, että maailmaan tutustuessaan lapset tekevät kokeita ja tarkkailevat päivän jokaisena hetkenä.

Stimuloi luovuutta

Tiede on myös luovuutta, koska vain kekseliäisyydellä voidaan edetä tieteessä.

Tieteen oppiminen antaa lapsille mahdollisuuden löytää uusia vastauksia kysymyksiinsä ja asettaa uusia haasteita kehittyneempine hypoteeseineen. Lisäksi se antaa heille mahdollisuuden hyödyntää jo tuntemiaan käsitteitä, kekseliäisyyttä ja omaperäisyyttä saadakseen uutta tietoa.

Herättää kunnioitusta luontoa kohtaan

Tieteen kautta saamme lisää tietoa luonnosta ja edistämme luonnon kunnioitusta, sillä maapallo on ainoa luonnollinen keinomme selviytyä, ja siitä tulee pitää huolta.

Lasten on tärkeää tajuta, kuinka ihmisen toiminta muuttaa ekosysteemejä ja aiheuttaa muutoksia ympäristössä. Tällä tavalla herätämme heissä ympäristötietoisuutta, joka lisää heissä kunnioitusta ja rakkautta kasvien ja eläinten maailmaa kohtaan.

Tiede on tärkeää lapsille, koska se edistää heissä luonnon kunnioitusta.

Tiede, tulevaisuuden ala lapsille

Voimme kehittää erilaisia strategioita, jotta pienimmätkin lapset innostuisivat tieteestä, sillä oppimisen ei välttämättä tarvitse olla muodollista. Jos sitä ajattelee harrastuksena, tulokset voivat olla jopa parempia.

Aikuisina voimme osallistua lasten tutkimusretkille ihan arkisissa yhteyksissä – meidän ei tarvitse lähteä kunnon tutkimusmatkoille. Esimerkiksi lammikossa on paljon elämää, jota voi tarkkailla. Voimme näin selittää lapsille kaiken, mitä lammikosta löytyy, aina eliöiden elämän merkityksestä veden tarpeeseen tässä maailmassa.

Tiede on lapsille tärkeää, koska sen avulla he ymmärtävät ympäröivää maailmaa. Miksi puiden lehdet ovat vihreitä? Miten auto liikkuu? Miten linnut lentävät? Kaikki tämä on selvitetty tieteellisten menetelmien ansiosta. Panostetaan siis jatkossakin tieteeseen pohjautuvaan opetukseen ja oppimiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández-Vidal, S. (2015). El Universo En Tus Manos. Barcelona: Editorial La Galera.
  • Silver, A. & Rushton, B. S. (2008). Primary-school children’s attitudes towards science, engineering and technology and their images of scientists and engineers. International Journal of Primary, Elementary and Early Years Education; 36(1): 51-67
  • Moreno, J. La importancia de fomentar la ciencia en niñas y niños. Universidad de Costa Rica. [Internet] Disponible en: http://epm.iip.ucr.ac.cr/index.php/post=680/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.