Käytännön harjoituksia, joilla opetat lastasi puhumaan - Äitiyden Ihme
 

Käytännön harjoituksia, joilla opetat lastasi puhumaan

Käytännön harjoituksia, joilla opetat lastasi puhumaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 heinäkuuta, 2018

Vauvan elämän ensimmäisten kuukausien aikana, kun he eivät vielä osaa puhua, itku korvaa kaikki muut ilmaisumuodot. Me vanhemmat odotamme innokkaasti lapsemme ensimmäisiä sanoja. Voit tehdä odotuksesta lyhyemmän olemalla älykäs ja tekemällä käytännön harjoituksia auttaaksesi lastasi oppimaan puhumaan.

Lapsen kannustaminen puhumaan oppimiseen on suhteellisen yksinkertaista, mutta kaikki eivät tiedä mitä harjoituksia voimme tehdä kotona auttaaksemme häntä matkan varrella.

Tässä tarkastelemme joitain hyödyllisiä 6-36 kuukauden ikäisille suositeltuja harjoituksia, jotka tuovat vauvoja lähemmäksi tuota hetkeä, että he alkavat muotoilemaan sanoja.

Opeta lastasi puhumaan näillä käytännön harjoituksilla

“Miten edistää kielen oppimista?” on monien meistä esittämä kysymys. Vanhemmat ja asiantuntijat, lastenhoidon ammattilaiset ja opettajat ovat kaikki sitoutuneet opettamaan vauvoja  tehokkaasti  puhumaan.

Rohkaistaaksesi vauvasi puhumaan, on hyvä omata jotain taustatietoja kielen oppimisen kannalta välttämättömistä toiminnoista. Nämä ovat riittävän yksinkertaisia kotona toteutettaviksi.

Tässä artikkelissa jaamme siis joitain helpoimpia harjoituksia tämän tunteellisen mutta erittäin tärkeän virstanpylvään saavuttamiseksi.

Ensimmäinen harjoitus: tarinoiden lukeminen

Lapsille suunnattuja tarinoita on helppo ymmärtää ja ne stimuloivat heidän emotionaalisia kykyjään. Valitse ikäryhmään sopivia tarinoita.

Kehittääksesi lapsesi puhekykyä lukiessasi hänelle tarinoita, pyydä häntä osoittamaan esinettä kirjassa. Lapsesi tottuu kuuntelemaan sinua kertoessasi tarinaa, mutta voit laittaa kirjan hänen käsiinsä, jotta hän voisi “lukea” sitä.

Toinen harjoitus: nukketeatteri

Tämä hauska harjoitus saa lapset kiinnostumaan hahmoista ja vuoropuhelusta. Lapsille tarkoitetut käsinuket ja sätkynuket ovat hyviä opettajia. Voit kannustaa lastasi puhumaan niille, kuvaamaan niitä tai vastaamaan niiden kysymyksiin.

Voit rakentaa teatterin esineistä ja rekvisiitasta, jotka toimivat symboleina keskustelun herättäjinä. Naamioinnit ja dramatisoinnit ovat kaikki osa hauskanpitoa.

Kolmas harjoitus: perinteiset leikit

Laulu- tai tanssileikit, joissa lapsi on vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa, kannustavat puheen oppimista. Näihin toimintoihin liittyvät yleensä riimit, lauseet ja äänteet, joihin lapsen tulee vastata tai joita hän jatkaa tai esittää leikistä riippuen.

Neljäs harjoitus: lastenlaulut

Näiden kappaleiden tarkoituksena on opettaa lapsia, mutta ne ovat erityisen vastustamattomia pienokaisille. Laulut ovat siis hyvä keino tehdä oppimisesta hauskaa.

Nämä sävelmät ovat täynnä lapsuuden sanastoa. Ne ovat yksinkertaisia, järjettömiä ja hauskoja. Lapsia tulisi kannustaa toistamaan ne yhä uudelleen, ensin tavu kerrallaan ja sitten pidempinä palasina.

Viides harjoitus: kuvat

Aloittaaksesi syöttämään sitä abstraktia koodia, joka tunnetaan nimellä “kielelliset merkit”, on tärkeää, että lapset alkavat yhdistämään näkemänsä kuvat niitä kuvaaviin sanoihin.

Tästä syystä voimme aloittaa näyttämällä heille valokuvia, piirustuksia ja kaikenlaisia kuvia, jotta he saavat niihin liittyvää semanttista ja dialektista tietoa. Lapsi voi kuvailla näkemiään kuvia luodakseen uusia käsitteitä ja hankkiakseen uutta sanavarastoa.

Mikä on suositeltava ikä näiden harjoitusten aloittamiseksi?

On normaalia, että pienokaiset alkavat osoittaa ymmärtämisen merkkejä noin kuuden kuukauden iästä lähtien – hymyilemällä, kiinnittämällä huomiota kun heille puhutaan ja tuottamalla ensimmäiset äänteensä. Tässä iässä on hyvä aloittaa sopivat harjoitukset heidän puheensa stimuloimiseksi.

9-18 kuukauden ikäisenä vauva pystyy reagoimaan jo useammalla tavulla. He osoittavat kädellään haluamaansa asiaa, ilmaisevat hyväksyntää tai hylkäämistä sekä tuntevat jo monien erilaisten asioiden ja ihmisten nimiä. He alkavat myös käyttää eleitä omiin merkityksiinsä.

Toisesta vuodesta lähtien he käyttävät kokonaisia sanoja ja osoittavat tuntevansa näiden merkityksiä. Tämä on hyvä hetki käyttää niitä harjoituksia, joiden tarkoituksena on kannustaa lapsia puhumaan.

36 kuukauden ikäisinä lapset voivat osallistua kaikkiin edellä kuvattuihin harjoituksiin, vaikka jotkut niistä saattavat tuottaa heille enemmän vaikeuksia kuin toiset. Jos lapset eivät pysty suoriutumaan mistään edellä mainituista harjoituksista, on parasta neuvotella asiantuntijan kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.