Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset - Äitiyden Ihme
 

Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset

Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2020

Lapsen kasvatuksen laatu näkyy hänen kielenkäytössään ja yleisessä käytöksessään. Tietyt lapsen lausahdukset ovat selvä merkki siitä, että vanhemmat ovat opettaneet hänelle hyviä arvoja ja tapoja.

Näiden välittämiseen on monia tekniikoita, mutta tehtävä ei kuitenkaan missään nimessä ole helppo. Monet vanhemmat, opettajat ja muut lapsen elämässä läsnä olevat aikuiset ovatkin epävarmoja siitä, onko heidän tekemänsä työ tarpeeksi tehokasta. On kuitenkin tapoja arvioida, oppiiko lapsi niin hyvin kuin hänen tulisi.

Tällä kertaa kerromme muutamista ajatuksista ja lausahduksista, jotka lapsen suusta kuultuna kertovat siitä, että hän on oppinut hyville tavoille.

Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset

Vaikka pelini eivät olekaan kaikkein hienoimpia, arvostan niitä

On tärkeää, että lapsi ymmärtää sen, että se, että hänellä ei ole maailman hienoimpia tavaroita, ei tarkoita, etteikö hänen kuuluisi arvostaa niitä monia lahjoja, joita elämällä on annettavana.

Pienten hyvien asioiden arvostaminen on yksi parhaista opetuksista, joita vanhemmat voivat lapsilleen antaa. Edistämällä tätä arvoa, vanhemmat voivat ehkäistä lapsiaan kasvamasta onnettomiksi ihmisiksi, jotka eivät pysty elämään levollisesti myrkyllisten tavoitteidensa vuoksi.

Pidän televisio-ohjelmista, joista opin uutta

Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset

Erilaisten televisio-ohjelmien määrä on tänä päivänä valtava, mutta suuri osa viihteestä on lapsille sopimatonta. On tärkeää, että lapsi katsoo vain iälleen sopivia ohjelmia, ja erityisen hyviä ovat ohjelmat, joista lapsi oppii jotain.

Haluan koiran, mutta en tiedä, pystynkö huolehtimaan siitä

Hyvän kasvatuksen saanut lapsi ymmärtää, mikäli hän ei ole valmis vastuuseen, jonka lemmikin omistaminen tuo mukanaan. Lemmikin hankkimisesta päättäminen on aina vanhempien tehtävä, joiden työ on arvioida, onko lapsi tietoinen eläimestä huolehtimiseen liittyvistä vastuista.

Vaikka liikunta onkin joskus väsyttävää, se on tärkeää terveydelleni

Vaivannäkö, uhraukset ja sinnikkyys ovat kaikki arvoja, joiden tulisi olla osa lapsen kasvatusta. Nämä arvot liittyvät kaikki vahvasti muun muassa liikuntaan. On terveellistä harrastaa liikuntaa jo nuoresta pitäen, sillä urheilu hyödyttää ihmistä niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin.

Kiitos siitä, että pidät minusta huolta

Hyvistä arvoista kertovat lapsen lausahdukset

Jotkut lapset eivät osaa olla kiitollisia asioista, joita ympärillä olevat ihmiset heille antavat. Se, että lapsi on kiitollinen, on ehdottomasti merkki hyvistä tavoista. Hän ei ainoastaan hyväksy sitä, mitä muut hänelle antavat, vaan myös antaa sille arvoa.

Monet vanhemmat, opettajat ja muut lapsen elämässä läsnä olevat aikuiset ovatkin epävarmoja siitä, onko heidän tekemänsä työ tarpeeksi tehokasta. 

Pidän pikaruoasta, mutta syön mieluummin kotiruokaa

Moni ihminen rakastaa pikaruokaa, ja tämä on erityisen todennäköistä, kun kyseessä on lapsi. Vaaditaan hyvin kasvatettua lasta ymmärtämään se fakta, että paras valinta on kotitekoinen ja luonnollinen ruoka – joskin herkuttelu silloin tällöin ei ole pahasta.

En tarvitse älypuhelinta

Nykyään lapset kokevat, että he eivät missään nimessä voi elää ilman älypuhelinta – etenkään, jos kaikilla kavereilla on sellainen. Lasten tulisi ymmärtää, että kännykät ja muut elektroniset laitteet eivät ole elintärkeitä hyvän elämän kannalta.

Menen nukkumaan aikaisin saadakseni kunnon levon

Hyvät tavat eivät ole ainoa asia, jotka vanhempien täytyy välittää lapsilleen. Lisäksi tulee opettaa säännöistä, arvoista ja järjestyksestä, jotta lapsi voi viettää tasapainoista elämää. Hänen on syytä esimerkiksi ymmärtää, että nukkumaanmenolle on tietyt ajat.

Lapsen hyvien tapojen edistäminen

Miten vanhemmat sitten voivat edistää lastensa hyviä tapoja? Tämän saavuttamiseksi kannattaa ottaa avuksi seuraavat neuvot:

  • Pidä kiinni aikatauluista arjen aktiviteeteissa.
  • Noudata vakiintuneita sääntöjä.
  • Edistä sääntöjä ja vastuullisuutta.
  • Varmista, että lapsi arvostaa hyviä tapoja.
  • Auta lasta ymmärtämään asioiden arvo.
  • Kunnioita perheen keskeistä aikaa.
  • Edistä järkevää internetin ja television käyttöä.
  • Varmista lapsen terveellinen ruokavalio.
  • Lapsen ei tulisi olla riippuvainen peleistä, jotta hän voisi pitää hauskaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.