Lemmikin hyödyt lapselle

5.9.2019

Lemmikin omistamisen on todistettu hyödyttävän ihmisen terveyttä monella tapaa. Lemmikin hyödyt ovat moninaiset myös lasten tapauksessa. Eläimen kanssa eläminen opettaa muun muassa sellaisia arvokkaita asioita kuten kunnioitusta, vastuullisuutta ja eläinrakkautta.

Lähes kaikki lapset rakastavat eläimiä, ja on tavallista, että 5-6 vuoden iässä lapsi alkaa pyytää lemmikkiä, jos sellaista ei jo perheessä ole. On kuitenkin muistettava, että lemmikki on aina lopulta vanhempien vastuulla, vaikka lapsen onkin hyvä auttaa sen hoitamisessa.

Lemmikin hyödyt lapselle

Eläimen kanssa asumisesta on monenlaista etua sekä aikuiselle että lapselle:

  • Tunteiden kokeminen seuralaisen kanssa. Ensinnäkin lapsi, joka rakastaa eläimiä, kokee luonnolliseksi lemmikin kanssa leikkimisen samaan tapaan kuin ystävän kanssa. Viha, ilo ja muut tavalliset lapsen tunteet ovat syvempiä ja tuovat enemmän positiivisuutta elämää kohtaan, kun ne saadaan jakaa lemmikin kanssa.
  • Vastuuntunnosta oppiminen. Jos lapsesi rakastaa eläimiä, kannattaa käyttää tilaisuus hyödyksi ja ottaa hänet osaksi lemmikin hoitamisen vastuita. Kävelytykset, peseminen ja ruokkiminen antavat pienelle todellisen tunteen vastuusta – ja tämä oppi kestää koko loppuelämän ajan.
  • Kärsivällisyyden kehittyminen. Eläimestä kesyn kotieläimen muokkaaminen ei aina ole helppoa – yksilöstä riippuen. Kun lapsi saa lemmikin, hän saa omistamisen hyödyt, mutta hän joutuu myös oppimaan sietämään lemmikin kanssa elämisen vähemmän miellyttäviä puolia.
Lemmikin hyödyt lapselle
  • Eläimen tarkkaileminen ja siitä oppiminen. Uteliaisuus on yksi lapsuuden mahtavimmista asioita. Jos lapsellasi on lemmikki, hänkin luultavasti viettää päiväkausia eläimen käytöstä tutkien ja tarkkaillen, verraten jokaista uutta huomiota omaan kokemukseensa. Näin lapsi pystyy oppimaan lisää omasta itsestään, kun hän kiinnittää eläimeen tarkkaa huomiota.
  • Tunnetason siteen ja luottamuksen syntyminen. Joillakin lapsilla on vaikeuksia ilmaista rakkautta toisia ihmisiä kohtaan. Lemmikkiä lapsi kuitenkin pystyy rakastamaan ilman näitä ongelmia ja vilpittömästi. Siten hänen viestintänsä yleisesti ottaen muuttuu avoimemmaksi, ja itseluottamuskin lisääntyy.

Kävelytys ja kunnioitus

Koiraa tarvitsee kävelyttää säännöllisen usein. Jos siis päätät hankkia perheeseenne koiran, lapsi saa hyvän tilaisuuden olla kontaktissa muiden koiranulkoiluttajien kanssa. On varmasti liikkeellä muitakin lapsia koirineen, ja pieni saa kokea monia rikastuttavia tilanteita lemmikkiään kävelyttäessään.

Lapsen kunnioitus eläimiä kohtaan on eräs hyvin tärkeä kysymys lemmikin omistamisessa. Myös ne pienet lapset, jotka rakastavat lemmikkiään, saattavat tuntea kiinnostusta eläimen reaktioon, jos sitä nipistetään, lyödään tai kun sen turkkia vedetään. Tulee siis selittää, että eläin on ystävä, eikä sitä saa vahingoittaa millään tavalla.

”Eläimen silmillä on kyky puhua suurta kieltä.”

– Martin Buber

Mitkä eläimet sopivat parhaiten lapsen lemmikiksi?

Vastaus riippuu ennen kaikkea kodin arjesta ja rutiineista. Jos kotona ei ole ketään moneen tuntiin koko päivänä ja joka ikinen päivä, tulisi hankkia sellainen eläin, joka ei vaadi runsasta huomiointia. Kalat, kilpikonnat, linnut ja hamsterit ovat eräitä helppohoitoisia lemmikkejä tässä mielessä.

On totta, että hamsterin ja lapsen ystävyys ei ole ihan samanlaista kuin koiran ja lapsen välille muodostuva toveruus. Lapsi kuitenkin oppii kaikkien eläinten kanssa velvollisuudesta ja rutiinista sekä monista muista tärkeistä asioista. Muista, että häkit ja akvaariotkin tarvitsevat puhdistusta joka viikko, ja jokainen lemmikki tarvitsee säännöllisen usein ruokaa lajistaan riippumatta.

Lemmikin hyödyt lapselle

Kuten huomaat, lemmikin kanssa eläminen on lapselle etu monella tapaa. Näin hän saa oppia paljon kiltteydestä, empatiasta ja hyvyydestä. Lisäksi, kun hän rakastaa eläimiä, hän saa suuren opetuksen yleisesti ottaen luonnon rakastamisesta sekä kaikkien elävien olentojen kunnioittamisesta.

Muista, että mikäli lapsellasi on onni kokea elämää lemmikin kanssa jo pienestä pitäen, hänestä tulee todennäköisemmin rakastava ja kunnioittava aikuinen. Miksipä et siis antaisi omalle pienellesi tätä mahtavaa lahjaa ja suhtautuisi eläimen hoitoon mahdollisuutena edistää hänen hyvää kehitystään?