Kuinka opetat lastasi olemaan aito? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opetat lastasi olemaan aito?

Jos haluat kasvattaa lapsesi aidoksi, sinun on annettava hänen ajatella itse. Ota selvää, kuinka voit edistää tätä ominaisuutta.
Kuinka opetat lastasi olemaan aito?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 27 helmikuuta, 2024

Aitous on yksi arvokkaimmista ominaisuuksista, joihin me ihmiset voimme luottaa. Sen ansiosta voimme pysyä uskollisena itsellemme sen sijaan, että kuljemme vain virran mukana. Se auttaa meitä pysymään yhteydessä olemukseemme. Samasta syystä lapsesi kasvattaminen olemaan aito on olennainen seikka, jos haluat tarjota hänelle monipuolista tunnekasvatusta.

Abstraktilla tasolla saatat olla täysin hyvä juurruttamalla tämän arvon lapsellesi. Sinun on kuitenkin kyettävä tukemaan näitä ajatuksia toimilla. Tämä tarkoittaa sen hyväksymistä, että hän voi pukeutua dinosaurukseksi prinsessan sijaan, että hän voi kyseenalaistaa antamasi käskyt tai että hän voi valita taideopinnot lääketieteen sijasta. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että hänen annetaan valita omat ajatuksensa ja polkunsa.

Jos sinulla on tässä vaiheessa epäilyksiä, osoitamme sinulle, miksi on niin tärkeää tehdä aitoudesta osa lapsesi henkilökohtaista kehitystä.

On tärkeää kasvattaa lapsesi olemaan aito

Lapsella, joka on oppinut uskomaan itseensä ja pysymään autenttisena, on suuria etuja jokapäiväisessä elämässään. Ja tämä ei ole totta vain lapsuudessa, vaan myös nuoruudessa ja jopa aikuisuudessa. Jotkut merkittävimmistä eduista ovat seuraavat:

  • Hän ei todennäköisesti joudu kiusaamistilanteisiin hyökkääjänä tai sivullisena. Monet lapset ovat kiusaamisen hiljaisia rikoskumppaneita, koska heidän on sopeuduttava joukkoon tai he pelkäävät vastustaa henkilöä, jolla on ilmeisesti enemmän valtaa. Aito lapsi tai henkilö ei kuitenkaan epäröi puolustaa ihanteitaan ja toimia uhrin puolesta.
  • Hän pystyy paremmin tutkimaan ja kehittämään omaa persoonallisuuttaan ilman, että hänen ympäristönsä vaikuttaa häneen. Lapsi voi vapaasti valita oman maun mukaan, valita imagonsa ja osallistua leikkeihin, joista hän pitää eniten, riippumatta siitä, mitä hänen ikätoverinsa ajattelevat.
  • Teini-iässä hän selviää helpommin vertaispaineesta. Samasta syystä hän voi kieltäytyä osallistumasta tiettyihin toimiin tai riskikäyttäytymiseen, kuten alkoholin ja muiden aineiden käyttöön tai ennenaikaisiin seksuaalisiin suhteisiin. Aitous suojelee häntä suuressa määrin hylkäämisen pelolta.
  • Hän elää onnellisempaa ja menestyksekkäämpää elämää. Ensinnäkin siksi, että hän tietää, kuinka linjata itsensä kutsumuksensa tai tarkoituksensa kanssa ja toteuttaa sen. Ja toiseksi, koska hän välttää kognitiivisen dissonanssin, joka syntyy, kun hänen ajatuksensa, tunteensa ja sanomansa eivät ole yksimielisiä. Tämä vähentää sairauksien, kuten ahdistuneisuuden tai masennuksen, riskiä.
Äiti opettaa tytärtään olemaan aito.
Muista tarjota lapsellesi runsaasti ja monipuolista stimulaatiota hänen lapsuudessaan. Altista hänet erilaisille ympäristöille ja anna hänen oivaltaa, missä hän viihtyy.

Näin kasvatat lapsesi olemaan aito

Tässä on joitakin ohjeita tai vinkkejä, joiden avulla voit kannustaa lapsesi aitoutta.

Auta häntä tuntemaan itsensä

Pysyäkseen uskollisena olemukselleen hänen on tunnettava itsensä. Tätä varten hänellä on ensin oltava mahdollisuus kehittyä vapaasti. Tässä suhteessa ei ole mitään parempaa kuin tarjota hänelle useita ja monipuolisia mahdollisuuksia, jotta hän voi löytää makunsa ja mieltymyksensä, hyveensä ja heikkoutensa sekä arvonsa ja periaatteensa. Opeta hänelle esimerkiksi musiikkia, taidetta ja luontoa, mutta myös tiedettä, kulttuuria tai kieliä.

Anna hänen tehdä päätöksiä

On tärkeää, että hän saa valita vaatteet, joita hän haluaa käyttää, millaisen kampauksen hän haluaa ja että hän saa osallistua valitsemaan elokuvan, jota perheen kesken perjantai-iltana katsotaan. Kaikki nämä pienet päätökset opettavat lasta olemaan itsevarmempi, määrätietoisempi ja itsenäisempi. Jos hän kasvaa aikuiseksi tietäen, että hänellä on oikeus ja kyky päättää, hänen on helpompi tehdä se siitä lähtien.

Vahvista hänen kriittistä ajatteluaan

Autenttisilla ihmisillä on pitkälle kehittynyt kriittinen ajattelukyky. Heillä on tapana analysoida, kyseenalaistaa ja perustella jokaista heidän tielleen tulevaa tilannetta sen sijaan, että he toimisivat inertiasta tai sopeutuisivat massoihin.

Voit saavuttaa tämän käymällä syvällisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja lapsesi kanssa. Voit käsitellä aiheita tarinoista tai elokuvista hänen lapsuudessaan tai puhua ajankohtaisista tapahtumista, kun hän on vanhempi. Arkipäiväiset tilanteet kotona tai koulussa voivat myös olla hyvä lähtökohta kysyä häneltä, mitä hän ajattelee asiasta ja mitä hänen mielestään pitäisi tehdä. Ennen kaikkea anna hänen puhua ja kuuntele häntä ennen kuin esität oman näkökantasi.

Äiti opettaa poikaansa olemaan aito.
Kriittisen ajattelun edistämiseksi on tärkeää, että lapsi oppii muodostamaan omia mielipiteitään ja ilmaisemaan niitä vakuuttavasti varhaislapsuudesta lähtien.

Vahvista hänen aitouttaan

Lapsesi opettaminen olemaan aito merkitsee sokeasta kuuliaisuudesta luopumista. Sinun on sallittava ja rohkaistava häntä ajattelemaan itse, vaikka tämä tarkoittaisi sääntöjen kyseenalaistamista. Älä epäröi antaa hänelle perusteltuja selityksiä asettamillesi rajoituksille ja ole avoin kuuntelemaan hänen näkemyksiään ja neuvottelemaan. Loppujen lopuksi vanhemmuus ei ole valtataistelua. Lapselle äänen antaminen ei heikennä auktoriteettiasi, vaan auttaa rakentamaan sitä kunnioituksesta.

Lapsesi kasvattaminen olemaan aito vahvistaa häntä koko elämän ajan

Ennemmin tai myöhemmin lapsesi ei ole enää vastuullasi, ja hänen on kohdattava maailma yksin. Sillä hetkellä itseluottamus on todellinen lahja.

Aito lapsi tietää, että hän voi luottaa omaan arvostelukykyynsä, että on hyvä pitää kiinni uskomuksistaan ja ihanteistaan ja rakentaa omaa polkuaan. Hän on myös paljon valmiimpi käsittelemään paineita, ja juuri tämä luottamus vie hänet pitkälle elämässä. Joten älä epäröi alkaa rakentaa tätä ominaisuutta lapsessasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cuevas, M. C., & Marmolejo Medina, M. A. (2016). Observadores: un rol determinante en el acoso escolar. Pensamiento psicológico14(1), 89-102.
  • Yepes, R. (1997). Persona como fuente de autenticidad. Acta Philosophica: rivista internazionale di filosofia6(1), 83-100.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.