Lapsen hyvän unen takaaminen 5 vinkin avulla
Lapsen hyvän unen takaaminen on erittäin tärkeää, sillä lepo, uni ja palautuminen ovat elintärkeitä asioita ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tämän vuoksi olemme koonneet tähän artikkeliin viisi ohjetta, joiden avulla vanhemmat voivat pyrkiä varmistamaan lapsen saavan tarpeeksi unta.
Lapsen hyvän unen takaaminen 5 vinkin avulla
Liian vähäinen unen määrä näkyy lapsessa nopeasti mielialan vaihteluina, kiinnostuksen puutteena ja keskittymisvaikeuksina. Pidempään jatkuva huonosti nukkuminen voi aiheuttaa hyvinkin vakavia terveysongelmia.
Lapsen virkistävän unen takaamiseksi kannattaa noudattaa seuraavia viittä ohjetta.
1. Vakiintunut iltarutiini
On tärkeää, että lapsi tottuu menemään sänkyyn ja nukkumaan samaan aikaan joka ilta. Tämän helpottamiseksi kotona kannattaa sopia toimista, jotka suoritetaan aina ennen nukkumaanmenoa, mielellään samassa järjestyksessä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi illallisen syömistä vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, television katselemista tiettynä hetkenä, kylpyä ja hampaiden pesua sekä iltasatua.
Lapsen unen laatu on pitkälti riippuvainen vanhempien vakiinnuttamasta rutiinista – ja tietysti myös siitä, mihin aikaan lapsi herää aamulla. Lapsen tulisi saada nukkua niin paljon kuin hän tarvitsee.
2. Mukava makuuhuone
Huoneen, jossa lapsi nukkuu, tulisi omalta osaltaan olla nukkumista ja hyvää unta edistävä. Tämä tarkoittaa sopivasta lämpötilasta ja mukavasta ympäristöstä huolehtimista.
Lapsen huoneessa on hyvä olla luonnonvaloa päivällä, mutta illalla ja yöllä huone tulisi voida pimentää. Jos lapsi pelkää pimeää, yövalo voidaan jättää päälle yöksi, kunhan se ei loista valoa suoraan lapsen silmiin.
Lapsen on tärkeä yhdistää makuuhuoneensa nukkumiseen ilta-aikaan. Lapsen tulisi nukkua aina samassa mukavassa sängyssä, miellyttävä yöpuku päällään.
3. Häiriötekijöiden ja liiallisen melun välttäminen
Videopelit, televisio ja älylaitteet eivät kuulu makuuhuoneeseen ja nukkumaanmenoaikaan. Jos käsillä on tällaisia laitteita, ne houkuttelevat lasta käyttämään niitä, mikä taas häiritsee nukkumaanmenoa. Elektronisten laitteiden sinisen valon tiedetään häiritsevän unta, ja sen sijaan, että lapsi selailee älypuhelintaan ennen nukkumaanmenoa, hänelle voidaan esimerkiksi lukea tai hän voi lukea itse.
On myös tärkeää, että lapsi saa mennä nukkumaan rauhallisessa ja hiljaisessa ympäristössä, eli aikuisten tulee pyrkiä pitämään koti mahdollisimman hiljaisena lapsen nukkumaanmenoajan jälkeen. Jos lapsi herää kesken unen kovaan ääneen, hänen voi olla vaikea nukahtaa uudestaan.
4. Autonomia nukkumaanmenoaikaan
Vaikka vanhempien läheisyys tuokin lapselle turvaa, hänen on jossain vaiheessa opittava nukkumaan yksin omassa huone e ssaan. Aluksi lapselle voi ja kannattaa pitää seuraa siihen asti, että hän nukahtaa, mutta pikkuhiljaa hänen on hyvä opetella myös nukahtamaan yksin.
5. Fyysisen aktiivisuuden rajoittaminen illalla
Yksi tärkeä muistettava asia nukahtamisen ja hyvän unen kannalta on, että lapsen ei tulisi harrastaa fyysisiä aktiviteetteja juuri ennen nukkumaanmenoa. Parhaassa tapauksessa lapsen fyysistä aktiivisuutta rajoitetaan jo kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, mutta aina tämä ei ole mahdollista.
Myös illallinen on hyvä nauttia vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja runsaasti sokeria sisältävistä ruoista on pysyttävä erossa. Illalla kannattaa syödä vain rajoitetusti hiilihydraatteja, jotta ruoan sulattaminen käy helpommin.
Tämä lienee itsestäänselvyys, mutta lapsen ei tulisi nauttia stimuloivia ruokia ja juomia, kuten teetä tai suklaata, ennen nukkumaanmenoa. Terveelliset elintarvikkeet, kuten hedelmät ja vihannekset, ovat hyvä iltapalavaihtoehto.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Arboledas, G. P. (2004). Parasomnias en la infancia. Diagnóstico.
- Challamel, M.-J., & Franco, P. (2011). Insomnio y trastornos de la instauración del ritmo día/noche en los niños pequeños. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(11)71132-1
- Manrique, J. J. (2011). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares, (Centro Psicología Bilbao), 49–51. https://www.centro-psicologia.com/es/higiene-del-sueno.html