Kuinka parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä?

Teini-ikäisen huono käyttäytyminen on hyvin normaalia aika ajoin, mutta on monia menetelmiä, jotka auttavat heitä selviytymään tästä vaiheesta terveellä ja positiivisella tavalla.
Kuinka parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä?
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin yleistä, että teini-ikäinen käyttäytyy aika ajoin huonosti. Huonoa käytöstä ei kuitenkaan kestä ikuisesti, sillä pikkuhiljaa nuori aikuistuu, ja samalla tämän käytös yleensä paranee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lapsen teini-ikä voisi olla kaikille osapuolille haastavaa aikaa. Tässä artikkelissa jaamme kuusi vinkkiä, joiden avulla vanhemmat voivat yrittää parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä

Kuinka parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä?

1. Luo yhteiset säännöt

Perheen omat säännöt auttavat ylläpitämään tervettä tasapainoa kotona. Myös vastuullisuuden, kunnioituksen sekä empatian arvojen edistäminen on tärkeää. Kun kaikki perheenjäsenet ovat mukana luomassa yhteisiä sääntöjä, tuntevat teini-ikäiset itsensä kuulluksi.

Jos esimerkiksi perheessä on sovittu, että kaikille tulisi puhua ja kaikkia tulisi kohdella kunnioittavasti, voi tähän sääntöön nojata silloin, kun teini-ikäinen toimii epäkunnioittavasti vanhempiaan kohtaan keskustelussa tai riitatilanteessa. Tällöin voi nuorta muistuttaa siitä, että hän on sitoutunut toimimaan kunnioittavasti toisia ihmisiä kohtaan.

2. Älä leimaa lasta

Pygmalion-vaikutus on teoria, jonka mukaan lapsi tai nuori alkaa käyttäytymään sen mukaan, mitä hänen sanotaan olevan. Esimerkiksi jos nuorelle sanotaan, että “olet laiska”, hän saattaa omaksua tämän omaksi piirteekseen ja toimia sen mukaan.

Teini-ikäisen huonoa käytöstä voidaan parantaa luomalla yhteiset perhesäännöt

Keskity teini-ikäisen käyttäytymiseen ja kerro hänelle, miltä se sinusta tuntuu. Voit sanoa esimerkiksi “Minua ärsyttää, kun käyttäydyt näin” tai että “minua surettaa, kun et yritä tarpeeksi”.

3. Kehu lasta ja vahvista hänen positiivista käyttäytymistään

Vanhemmat eivät voi ummistaa silmiään nuoren käyttäytyessä huonosti. Jos lapsi huomaa saavansa vanhempiensa huomion käyttäytymällä huonosti, se saattaa saada nuoren jatkamaan huonoa käytöstä.

Tämän takia on tärkeää, että vanhemmat kehuvat lastaan usein. Joka kerta, kun nuori käyttäytyy hyvin ja kehut häntä siitä, kannustat samalla lasta toistamaan hyviä käyttäytymismalleja.

4. Kuuntele lapsen murheita

Teini-ikäisen ongelmien ja murheiden vähätteleminen on hyvin yleinen virhe, jonka vanhemmat tekevät. On yleistä, että vanhemmat pitävät nuorten ongelmia melko merkityksettöminä, epäolennaisina ja yksinkertaisina.

Kun teini-ikäinen haluaa jakaa kanssasi ongelmansa ja murheensa, kuuntele häntä. Älä vähättele nuoren ongelmia tai yritä vaihtaa aihetta. Monesti jo se  helpottaa nuorta, että hän saa puhua aiheesta ja vanhemmat osoittavat empatiaansa häntä kohtaana.

5. Kommunikoi lapsen kanssa määrätietoisesti

Professori Preston Nin  mukaan vanhempien on tärkeää tietää, kuinka kommunikoida huonosti käyttäytyvän teini-ikäisen kanssa määrätietoisesti. Jotta kommunikaatio on jämäkkää, vanhempien tulee vahvistaa omaa asemaansa käyttämällä neuvottelutaitoja sekä oppia sanomaan “ei” diplomaattisesti.

Tällä tavoin voit parantaa teini-ikäisen huonoa käytöstä ja vähentää nuoren vastustusta. Samalla vanhempi toimii hyvänä roolimallina määrätietoisesta käyttäytymisestä. 

Vanhempien on tärkeää kuunnella nuoren murheita ja ongelmia

6. Jaa tunteesi lapsen kanssa

Melko usein teini-ikäisen huono käytös johtuu lapsen kokemasta turhautumisesta tai stressistä, joita hän saattaa tuntea, kun ei osaa hallita tunteitaan tai ilmaista itseään. Aivan kuten vanhemmat haluavat lapsensa ilmaisevan omia tunteitaan ja ajatuksiaan, myös vanhempien tulisi tehdä samoin.

Jos vanhemmat pystyvät ilmaisemaan tunteensa avoimesti lapsensa edessä, lapsi luottaa vanhempiinsa paremmin ja tuntee olonsa turvalliseksi keskustellessaan tunteistaan vanhempiensa kanssa. Jos siis emme vanhempina osaa ilmaista itseämme, miten voimme odottaa lapsen osaavan ilmaista itseään.

“Lapsuudessa opituilla hyvillä tavoilla on tärkein merkitys.”

– Aristoteles

On väistämätöntä, että lapsi tuntee mielialanvaihteluja nuoruudessaan ja teini-ikäisen huonoa käytöstä ilmenee. Jos kuitenkin kommunikoit nuoren kanssa määrätietoisesti, luot perheelle omat säännöt ja luottavaisen suhteen nuoren kanssa – muiden asioiden lisäksi – tulet selviytymään tästä monimutkaisesta vaiheesta terveimmällä ja positiivisimmalla tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ni, P. (s.f.). How to communicate effectively and handle difficult teenagers. Communication coaching.
  • Schreck, A., & Riestra, M. P. (2015). Misión imposible: cómo comunicarnos con los adolescentes. Grijalbo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.