Kuinka kertoa lapselle tulevasta sisaruksesta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka kertoa lapselle tulevasta sisaruksesta?

Kuinka kertoa lapselle tulevasta sisaruksesta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uuden vauvan syntymä ei tarkoita muutosta ja uudenlaista vaihetta ainoastaan vanhempien elämässä, vaan myös perheen vanhempien lasten elämässä. On tavallista, että perheen vanhemmat lapset tuntevat mustasukkaisuutta uudesta tulokkaasta, minkä vuoksi vanhempien on tärkeä osata lähestyä tilannetta oikein. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia menetelmiä, jotka auttavat vanhempia kertomaan lapselle tulevasta sisaruksesta.

Koska lapselle kannattaa kertoa uudesta sisaruksesta?

Ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa kertoa lapselle tulevasta sisaruksesta, vaan kaikki riippuu lapsen kypsyydestä ja iästä. On täysin eri asia kertoa perheen kasvamisesta kaksi- kuin kahdeksanvuotiaalle lapselle.

Vanhempien on hyvä pitää mielessä, että pieni lapsi ei vielä ymmärrä päivien, viikkojen ja kuukausien kulumista. Tällöin vaarana on, että jos lapselle kerrotaan vauvan syntymästä kahdeksan kuukautta ennen h-hetkeä, tämä menettää mielenkiintonsa asiaa kohtaan, eikä lopulta usko vallitsevan tilanteen muuttuvan.

Jos perheen esikoinen on yli 4-vuotias, kannattaa hänelle kertoa uutiset, kun raskauden ensimmäinen kolmannes on takana, jolloin suurin keskenmenon riski on jo ohi. Jos lapsi on alle 4-vuotias, on parasta odottaa raskauden viimeiselle kolmannekselle tai siihen asti, että äidin raskausvatsa näkyy jo selvästi.

8-vuotiaasta eteenpäin lapsi on jo sen verran kypsä ja ymmärtää asioita, että hänen kanssaan voidaan keskustella vauvan saapumisesta aikuismaisemmin. Kun lapselle on kerrottu uutiset, hänet on hyvä ottaa mukaan erilaisiin valmisteluihin, joita vauvan lähestyvä syntymä aiheuttaa.

Kuinka kertoa lapselle tulevasta sisaruksesta?

Uusi sisarus ja uusi maailma

Kun lapsi on saanut tietää uudesta sisaruksestaan, hänelle kannattaa esitellä ultraäänikuvia ja kertoa raskauden etenemisestä ja vauvan kehittymisestä. Lapsen kanssa voidaan yhdessä kuvitella, mitä vauva tekee äidin vatsassa, ja hänen voi antaa koskettaa vatsaa, jotta hän saa olla yhteydessä sisarukseensa jo varhaisessa vaiheessa.

Tällaiset yhteiset hetket kannattaa hyödyntää kertomalla lapselle, kuinka paljon häntä rakastetaan, kuinka onnellisia hänestä ollaan ja miten onnekas vauva onkaan, kun saa niin upean vanhemman sisaruksen.

Tapa, jolla lapselle kerrotaan tulevasta sisaruksesta, on avainasemassa, ja saattaa määrittää kaiken, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tärkeintä on, että kommunikointi on luontevaa, jotta lapsi ei tunne oloaan hermostuneeksi. Ihanteellisessa tapauksessa molemmat vanhemmat osallistuvat uutisen kertomiseen, sillä uuden vauvan saapuminen on koko perheen yhteinen asia.

Asiasta on hyvä kertoa tilanteessa, jossa kaikki perheenjäsenet ovat hyvällä tuulella, jotta lapsi yhdistää vauvan saapumisen positiivisiin asioihin. Uutinen kannattaa jakaa iloisesti. Sisaruksen saaminen on suuri, tärkeä ja positiivinen asia, sillä tulevaisuudessa lapset voivat leikkiä keskenään ja antaa toisilleen elämän mittaista tukea.

Uutinen perheen kasvamisesta kannattaa yrittää viestiä niin, että esikoinen ymmärtää vauvan saapumisen olevan suurenmoisen ja ihmeellisen elämänvaiheen alku. Sisaruksen saapuminen tarkoittaa loputonta määrää seikkailuja molemmille lapsille.

Sisaruksen saapuminen tarkoittaa uusia seikkailuja molemmille lapsille

Kerro lapselle tulevasta sisaruksesta todenmukaisesti ja positiivisesti

Sisaruksen saapumisesta kertovat tarinat ovat yksi tapa jakaa uutinen. Tarinoiden avulla esikoinen pystyy paremmin ymmärtämään omia tunteitaan.

Lapselle kannattaa selittää edessä olevista perheen elämän muutoksista mahdollisimman optimistisesti, mutta kuitenkin todenmukaisesti. Esikoisen tulee esimerkiksi tietää, että aivan kuten hänkin vastasyntyneenä, myös hänen tuleva sisaruksensa tarvitsee paljon huolenpitoa ja huomiota, sillä vauva ei vielä pysty itse huolehtimaan itsestään. Jättämällä lasta mahdollisesti ärsyttäviä yksityiskohtia kertomatta, tämä saattaa kohdata epämieluisan yllätyksen, eikä välttämättä tiedä, kuinka käsitellä sitä.

Monia vanhempia saattaa askarruttaa, tuleeko lapsi kyselemään vaivaannuttavia kysymyksiä vauvan syntymästä. Ei kuitenkaan pidä säikähtää, jos lasta kiinnostaa, mistä vauvat tulevat. Sen sijaan kannattaa yrittää hälventää lapsen kaikki mahdolliset epäilykset asiasta ja puhua rehellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • BAÑOS CHORLANGO, J. L. (2014). ¿ COMO APRENDER A SOBRELLEVAR LOS CAMBIOS CONDUCTUALES DE NIÑOS Y NIÑAS DE 3 AÑOS DE EDAD POR LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO O HERMANA AL HOGAR? ESCUELA PARA PADRES DIRIGIDA A CREAR UN AMBIENTE ESTABLE ENTRE LOS MIEMBROS DE LA FAMILIA Y EL NUEVO BEBE DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA DEL CENTRO DE DESARROLLO INFANTIL” RINCÓN DE LUZ” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/1748
  • Burke, E. (2020). ¿ CÓMO HABLAR DE SEXUALIDAD CON NUESTROS HIJOS?. La Salle, 7. https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2018&q=de+d%C3%B3nde+vienen+los+ni%C3%B1os&btnG=#d=gs_qabs&t=1652258214024&u=%23p%3DdtUukshEcYEJ
  • Morales, G. H., & Guijarro, C. J. (2003). La educación sexual de la primera infancia: guía para madres, padres y profesorado de educación infantil (Vol. 155). Ministerio de Educación.
  • Paredes Rojas, N. A. (2017). Nano-llega un nuevo hermano(Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/18902/u729228.pdf?sequence=1
  • SHUGULI MANGUIA, C. Y. (2013). ESTABILIDAD EMOCIONAL. GUÍA DE ORIENTACIÓN SOBRE LA PREPARACIÓN DEL NIÑO/A PARA LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/1304

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.