Harry Potter -kirjojen 6 arvokasta oppia - Äitiyden Ihme
 

Harry Potter -kirjojen 6 arvokasta oppia

Harry Potter -kirjojen 6 arvokasta oppia
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen Harry Potter -kirjoja lukenut tietää, että näihin Tylypahkan taikakouluun sijoittuviin tarinoihin liittyy paljon muutakin kuin pelkkää taikuutta. Tämän seitsemänosaisen kirjasarjan osat paitsi viihdyttävät, myös opettavat ahkerasta työnteosta, ystävyydestä, rakkaudesta ja rohkeudesta.

Harry Potter -kirjojen tärkeimmät opit lapsille

1. Päätät itse omasta kohtalostasi

Harry Potter ja viisasten kivi -kirjassa päähenkilö opettaa tärkeän asian heti saavuttuaan Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tulee laittaa päähänsä lajitteluhattu ilmoittautuakseen yhteen Tylypahkan koulun neljästä tuvasta.

Kun on Harryn vuoro, lajitteluhattu ilmoittaa hänet Luihuisten tupaan. Harry kuitenkin vastustaa tätä, sillä hän tietää vallan hyvin, että hän kuuluisi Rohkelikkojen tupaan. Tällä tavoin kirja opettaa lukijoilleen, että jokaisella on valta tehdä omat päätöksensä, ja jokaisen tulee itse tehdä päätökset omaa tulevaisuuttaan koskien.

“Valintamme osoittavat, keitä todella olemme, enemmän kuin omat kykymme.”

– Albus Dumbledore

Harry Potter -kirjojen 6 arvokasta oppia
© Heyday Films

2. Sillä ei ole merkitystä, mistä olet lähtöisin, kun tavoittelet unelmiasi

Harry Potterin paras ystävä Hermione Granger on Tylypahkan nerokkain oppilas. Hänestä kuitenkin tuntuu, että muut syrjivät häntä hänen juuriensa tähden. Hermione on kahden jästin – eli ei-velhon – tytär. Tämä ei ole hänelle kuitenkaan mikään este. Alkuperästään huolimatta, hän jatkaa ahkeraa työskentelyään saavuttaakseen kaikki asettamansa tavoitteet.

“Sillä ei ole merkitystä, millaiseksi on syntynyt, vaan millaiseksi kasvaa.”

– Albus Dumbledore

3. Rohkeus tarkoittaa kyvykkyyttä kohdata pelkonsa

Harry Potter- kirjoissa rohkeus on yksi suurimmista hyveistä. Kirjasarjan monet hahmot toimivat rohkeasti, eikä kyse ole ainoastaan Rohkelikoista. Eräs hahmo osoittaa erityistä rohkeutta, ja se on itse päähenkilö Harry Potter. Heti kirjasarjan alussa Harry joutuu kohtaamaan kaikenlaisia karmivia ja pelottavia petoja, kuten Ankeuttajia. Ja kun Harryn on aika kohdata kaikista suurin pelkonsa Lordi Voldemort, Harry ei epäröi hetkeäkään.

4. Se, mitä muut ajattelevat, ei määritä sinua

Harry Potter ja Azkabanin vanki – irjassa tapaamme Sirius Mustan, joka on Harryn kummisetä sekä Harryn edesmenneiden vanhempien paras ystävä. Huolimatta negatiivisista mielipiteistä ja valheista, joita muut Sirius Mustasta ovat levittäneet, Sirius näyttää lopulta Harrylle sekä muille, kuka hän todellisuudessa on.

Läpi koko kirjasarjan muiden mielipiteet Harrysta ovat aina olleet ongelmana. Harry saa aina tuntea vihollistensa vihan niskassaan sekä heidän välinpitämättömyyden, jotka jatkuvasti halveksivat ja epäilevät häntä. Tämä sankari kuitenkin puskee aina eteenpäin välittämättä elämässään kokemista vaikeuksista.

Harry Potter -kirjojen 6 arvokasta oppia
© Heyday Films

5. Älä tuomitse ulkokuoren perusteella

Severus Kalkaroksen hahmo opettaa meille, että ulkokuori saattaa johtaa harhaan. Pitää myös muistaa, että jokaisen ihmisen toimintojen taustalla on jokin tarina. Siksi on tärkeää tutustua ihmiseen ensin, ennen kuin toisesta voi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä. 

Tämän lisäksi Severus Kalkaroksen hahmo opettaa erään toisenkin tärkeän opetuksen. Tämä on se, että vaikka anteeksianto ja rakastaminen ei aina ole helppoa, ne kuitenkin tekevät jokaisesta paremman ihmisen.

“Meissä jokaisessa on valoisa ja pimeä puoli. Vain sillä on merkitystä, kumman puolen mukaan päätämme toimia. Se kertoo, kuka minä todella olen.”

– Sirius Musta

6. Rakkaus ja ystävyys ovat tärkeimmät voimat

Jokaiseen Harry Potter -kirjaan liittyy taikaa ja mahtavia velhoja, mutta kyse ei ole ainoastaan näistä. Tarinoiden kirjoittaja J.K. Rowling osoittaa, että vain rakkaudella ja ystävyydellä on todellista merkitystä ja ne ovat tärkeimmät voimat elämässä. Nämä kaksi elementtiä hallitsevat tätä unohtumatonta kirjasaagaa.

Harry Potter -tarinat opettavat meille, että halu kohdata omat ongelmat ovat tärkeässä roolissa, kuten myös ihmiset ympärillämme. Kun ympäröimme itsemme uskollisilla ja tukea antavilla ystävillä, saamme heistä vielä enemmän voimaa.

“Sanon teille kaikille, vielä kerran – Lordi Voldemortin palatessa olemme vahvoja yhdessä, mutta heikkoja erikseen.”

– Albus Dumbledore

Nyt kun tiedät enemmän Harry Potter -kirjoista, miksi et innostaisi lastasi lukemaan kirjasarjaa? Voitte myös katsoa Harry Potter -elokuvia yhdessä. Keskustelkaa myös koko perheen voimin Harry Potterin tarjoamista arvokkaista opetuksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.