Four Little Corners -kirjan 4 arvokasta opetusta - Äitiyden Ihme
 

Four Little Corners -kirjan 4 arvokasta opetusta

Englanninkielisen "Four Little Corners"- kirjan olisi jokaisen lapsen hyvä lukea ja pohtia sen sanomaa. Jos etsit tapoja, joilla opettaa lapsellesi arvoja tämä kirja on siihen loistava vaihtoehto.
Four Little Corners -kirjan 4 arvokasta opetusta
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jerome Ruillierin kirja Four Little Corners kannattaa esitellä lapsille päiväkodeissa ja kouluissa ympäri maailman. Se on lyhyt, yksinkertainen ja visuaalinen tarina, joka tarjoaa lapselle monta arvokasta opetusta tiiviissä paketissa. Se opettaa lapselle myös matematiikan käsitteitä.

Tarinan päähenkilöt ovat erilaisia geometrisia muotoja. Kaikki yhtä lukuunottamatta ovat ympyröitä, joita kutsutaan Pieniksi Ympyröiksi (Little Circles). Kirjan päähenkilö on yksinäinen Pieni Neliö (Little Square).

Kirja seuraa Pienen Neliön elämää, joka nauttii saadessaan leikkiä Pienten Ympyröiden kanssa. Niillä on aina hauskaa keskenään ja ne tulevat hyvin toimeen. Mutta eräänä päivänä ystävykset kohtaavat ongelman, kun niiden tulisi kaikkien mennä erääseen suureen taloon.

Four Little Corners sisältää monta arvokasta opetusta ja arvoa, joista kerromme seuraavaksi.

Four Little Corners -kirjan 4 arvokasta opetusta

Älä luovuta kohdatessasi vastoinkäymisiä

Kun Pieni Neliö haluaa mennä ystäviensä Pienten Ympyröiden kanssa suureen taloon, ne kohtaavat ongelman, joka on koko tarinan punainen lanka. Pieni Neliö huomaa, että se ei mahdu talon ovesta, joka on ympyrän muotoinen. Toisin sanoen, sen kulmat estävät sitä astumasta ovesta. Tämä ominaisuus erottaa Pienen Neliön Pienistä Ympyröistä.

Ystävien tärkeys

Talon sisään päässeet Pienet Ympyrät yrittävät rohkaista Pientä Neliötä. Ne tarjoavat ystävälleen erilaisia ideoita auttaakseen sen ovesta sisään.

Four Little Corners -kirja tarjoaa lapselle tärkeitä opetuksia

Ne esimerkiksi pyytävät Pientä Neliötä muuttumaan pyöreäksi, mutta suurimmallakaan tahdonvoimalla Pieni Neliö ei onnistu muuttumaan ympyräksi. Sen sijaan Pieni Neliö pahoittaa mielensä. Mutta ystävät jatkavat sen auttamista, ja jokainen niistä yrittää tarjota ongelmaan ratkaisua. 

Pieni Neliö tuntee olonsa turvalliseksi, sillä Pienet Ympyrät pysyvät sen lähellä koko ajan. Ystävykset yrittävät löytää ongelmaan ratkaisun yhdessä.

Yhteistyön tärkeys

Lopulta monien pohdintojen jälkeen Pienet Ympyrät ymmärtävät, että ongelma ei olekaan niiden ystävässä Pienessä Neliössä, vaan ympyrän muotoisessa ovessa. Ne keskustelevat keskenään siitä, miten ne pystyisivät auttamaan Pientä Neliötä – tämä on loistava osoitus hyvästä yhteistyöstä.

Pitkien juttutuokioiden jälkeen ystävykset vihdoin keksivät ratkaisun. Pienet Ympyrät sahaavat ovea niin, että siitä tulee neliön muotoinen, ja näin Pieni Neliö pääsee vihdoin liittymään ystäviensä seuraan.

Toisten hyväksyminen

Four Little Corners on kaunis tarina, joka opettaa hyväksynnän arvon ja saa lukijat pohtimaan sen merkitystä. Ruillier kirjoittaa toisten hyväksymisestä hienovaraisesti, tarjoten samalla ajatuksia herättäviä metaforia yhteenkuuluvuudesta.

Tarina saa lukijat pohtimaan, kuinka yhteiskunnan tulisi tehdä tarpeellisia muutoksia, jotta yhteenkuuluvuutta tuntisivat myös itsensä erilaiseksi tuntevat. Kirja opettaa sosiaalisista konflikteista, jotka voivat kummuta monimuotoisuudesta. Voimme helposti nähdä syrjinnän seuraukset, jotka vaikuttavat epätoivoisella tavalla niihin, jotka vain haluavat tulla hyväksytyksi.

Four Little Corners tarjoaa monta arvokasta opetusta, esimerkkinä ystävien tärkeys

“Olen pyöreä, olen pyöreä…”

– Pieni Neliö

Ruillierin kirjan kuvituksena toimii Pieniä Ympyröitä kuvaavia eri värisiä ympyröitä ja yksi violetti neliö, Pieni Neliö. Nämä yksinkertaiset muodot muodostavat tarinan todelliset päähenkilöt. Lukijan on helppo asettua näiden muotojen asemaan ja jopa kuvitella niiden ilmeet.

Vaikka tarina ja sen kuvitus on hyvin yksinkertainen, kirja kertoo tarinan vakavasta sosiaalisesta ongelmasta. Tämä kirja on loistava keino kertoa siitä lapsille. Symbolisen kielen ansiosta tarinaa voidaan soveltaa moniin todellisen elämän tilanteisiin. 

Four Little Corners -kirjaa suositellaan yli 1-vuotiaille lapsille, ja se on hyvä lisä jokaisen lapsen kirjahyllyyn. Vaikka lapsesi lukeekin kirjoja koulussa, voit silti hyödyntää kirjoja myös kotona, sillä ne kehittävät lapsen ajattelua ja käsitteiden muodostusta. Ja mikä parasta, lapsi tulee lukemaan lemipikirjansa yhä uudelleen ja uudelleen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ruiller, J. (2014). Por cuatro esquinitas de nada. Editorial Juventud S.A.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.