Kun äiti kärsii äitiydessään, lapsikin kärsii
Kun äiti kärsii omasta tilanteestaan äitinä, hän on oman itsensä uhri. Tällöin äiti ei osaa päästä pois kärsimyksestään tai erottaa rakkautta kivusta, ja tämä on tilanne, joka on hyvin haitallinen.
Lapsen hyvinvoinnin vuoksi on syytä lakata olemasta kärsivä äiti, olivatpa olosuhteet tai syy tähän kärsimykseen mitkä tahansa. Kärsimys ei ole rakkautta, ja se mikä liittyy lapseen, olisi tarpeen tehdä sillä kaikkein moitteettomimmalla rakkaudella, joka on mahdollinen.
Lapsesi vuoksi sinun täytyy oppia olemaan onnellinen, kukoistava, rohkaiseva, hauska ja positiivinen äiti, eikä koskaan kannattaisi olla hyväksyvä tai alistuva oman kärsimyksesi suhteen.
Jokaista kärsivää äitiä kohden löytyy yksi onneton lapsi
Kaikki naiset eivät tiedä, kuinka ottaa äidin rooli itselleen. Moni uskoo, että lapsen rakastaminen on sitä, että surraan hänen vuokseen ja kärsitään siksi, että jotakin saattaa tapahtua lapselle vaikkapa huomenna.
Naiset, jotka ovat pahoillaan lastensa vuosi jonkin fyysisen tai henkisen ominaisuuden vuoksi, tai joilla on ärtymystä omien taloudellisten tarpeiden, turhautumien tai saavuttamattomissa olevien toiveiden vuoksi, päätyvät satuttamaan lapsiaan ja tartuttamaan heihin kipunsa.
Lapsilla on erittäin hyvät tunne-elämän kyvyt. He tietävät aina, kun jotain huonoa tapahtuu, on jokin ongelma tai joku kärsii.
Sellaisten äitien lapset, jotka tuntevat ja käyttäytyvät näin, tulevat kasvamaan tuntien olevansa “vähemmän kuin muut” – he kokevat, että heissä on jotakin väärin ja että he eivät tule pystymään saavuttamaan tavoitteitaan.
Mistä äidin kärsimys johtuu?
Sille, että äiti kärsii äitiydessään, on monia syitä. Yksi asia, johon tämä sureminen voi perustua, voivat olla lapsen henkiset ja fyysiset vammat.
Syinä voivat olla muun muassa seuraavat:
- Se, että nainen on kärsinyt omassa lapsuudessaan tunnetason hylkäämisestä tai fyysisestä ja psykologisesta kaltoinkohtelusta.
- Hänen on täytynyt uhrata nuoruutensa ja unelmansa yllätyslapsen hoitamiseksi.
- Hän on ollut vuosien ajan miehensä halveksumana ja hylkäämänä.
- Hän pelkää eroon joutumista pienistään heidän kasvaessaan isoiksi.
Nämä ovat kaikki esimerkkejä asioista, jotka voivat tehdä äidistä kärsivän.
Kuinka voit lakata olemasta kärsivä äiti?
Jotta voisit olla toisenlainen äiti, tai ainakin yrittää välttää tällaista tunne-elämän tilaa, harkitse seuraavia ohjeita:
- Älä koskaan käytä sellaisia sanoja kuten “sääli”, “voi raukka”, “epäonnistuminen”, “kyvytön” tai “hylätty”, kun puhut lapsestasi, ja älä varsinkaan silloin, kun luulet hänen voivan kuulla.
- Älä sääli häntä. Meillä on kaikilla puutteemme, virheemme, sairautemme ja myös saavuttamatta jääneet unelmamme.
- Pidä huolta lapsestasi, mutta älä huolehdi liikaa. Elämä, joka häntä odottaa, on täynnä takaiskuja, jotka hänen täytyy kohdata – halusipa hän tai ei. Siinä ei ole mitään järkeä, että huolehdit sellaisesta, mikä saattaa ehkä tapahtua. On parempi valmistaa hänet ja itsesi, jos lapsesi vaikka joutuukin kohtaamaan sen, mitä pelkäät niin kovasti.
- Rakasta häntä ja tee hänelle selväksi, että rakkaus on iloa, tyydytyksen tunnetta, hyvinvointia, optimismia…
- Ole rohkea ja vaikuttava vaikeuksien koittaessa. Lapsesi ansaitsee parasta elämässä, ja hän ansaitsee myös parasta, mitä sinä voit tarjota. Pyri siihen äitinä. Kun hän tekee virheen, sairastuu tai pelkää, hän tarvitsee sinua eniten. Nämä ovat siis kaikkein vähiten sopivat ajat masentua, kääntää selkäsi ja laittaa ongelma eteenpäin jollekin muulle perheessäsi.
- Älä teeskentele, että tulet loputtomasti olemaan hänen huomionsa keskipisteessä ja hänen kiintymyshahmonaan, siksi että pelkäät hänen jo pian kasvavan isoksi ja hylkäävän sinut. Vältä sitä, että kasvatat lapsesi sellaisessa ympäristössä, joka saa sinut vaikuttamaan kaikkein tärkeimmältä ihmiseltä.
Itsensä rakastaminen, hyvä itsetunto, tyydytyksen tunne ja omista saavutuksista iloitseminen – kuten myös omista kyvyistä ja tavasta olla olemassa – on se paras perintö ja kaikkein arvokkain opetus, jonka äiti voi lapselleen antaa.
Lapsesikin vuoksi pidä huolta mielenterveydestäsi ja ole onnellinen
Äiti, tämä on asia, jota et voi jättää huomiotta, mikäli haluat jättää taaksesi kärsimisen äitiydessäsi: oman mielenterveytesi ja tunne-elämäsi hyvinvoinnin huoltaminen.
Lakkaa olemasta orja, joka lykkää omia unelmiaan siihen huomiseen, jota ei koskaan tule. Älä ole se, joka hoitaa muita ympäri vuorokauden, mutta joka ei pääse juuri mihinkään henkilökohtaisessa tai ammatillisessa elämässään. Älä ole se, joka ei lähde kotoa paitsi kauppaan, joka ei harrasta urheilua ja joka ei vietä aikaa omien ystäviensä kanssa – ja niin edelleen.
Itsensä uhraava äiti on se äiti, joka kaikkein todennäköisimmin vajoaa masennukseen. Se ei vahingoita ainoastaan häntä itseään, vaan masennus raastaa suuresti muitakin perheejäseniä – perhettä, joka tarvitsee tätä naista niin kovasti.
Oman lapsesi ja itsesi vuoksi ole siis onnellinen – ole niin onnelllinen ja täyttymyksen tunnetta kokeva kuin vain on mahdollista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.