Äidin yksinäisyys - onko se normaalia?
Äitiys on kaikin puolin kaunis asia, ja se on etuoikeus josta kaikki ihmiset eivät pääse nauttimaan. Vaikka rakastat lastasi ja olet valmis tekemään hänen vuokseen mitä vain, on erittäin normaalia että toisinaan tunnet olevasi yksin.
Toisesta ihmisestä taukoamatta huolehtiminen voi olla ajoittain hyvin raskasta. Tämä voi monen kohdalla johtaa kasvavaan yksinäisyyteen.
Jos edellä mainittu kuulostaa tutulta, ei huolta – et varmasti ole ainoa äiti, joka tuntee tällä tavalla. Yksinäisyyden tunne ei myöskään ole suora oire esimerkiksi masennuksesta.
Jos koet itsesi yksinäiseksi, tämä on itse asiassa täysin normaali psyykkinen prosessi, joka on osa molemminpuolisen riippuvuussuhteen luomista äidin ja lapsen välillä. Äitiys on jokaiselle uniikki ja uusi tilanne. Jos kumppanisi tekee pitkiä työpäivä, tämä voi pahentaa äitinä kokemaasi yksinäisyyttä.
Tukiverkon puutteen on myös havaittu pahentavan äidin yksinäisyyttä. Jos isovanhemmat ja muut sukulaiset asuvat kauempana, eivätkä ystävät aina ehdi näkemään omilta kiireiltään, on tavanomaista että äiti kokee olonsa yksinäiseksi ja syrjäytyneeksi.
Äidin yksinäisyyden tunne lapsen kanssa
Muutamia kuukausia sitten australialainen äitiyslehti Mama Mia julkaisi artikkelin äidistä, joka jätti 10-kuukautta vanhan tyttärensä yksin seitsemäksi minuutiksi mennäkseen kauppaan. Kirjoitus herätti paljon keskustelua ja väittelyjä, ja myrsky jatkui päiväkausia.
Vaikka keskustelussa nousivat vahvasti esille riskit vauvan yksin jättämisestä, monet toivat esille myös äidin yksinäisyyden ja sen, kuinka täysin riippuvainen lapsi äidistään on ensimmäisten vuosien aikana.
Monimutkainen äitiys
Nykypäivän yhteiskunnassa äitiys nähdään usein jokaisen naisen elämän parhaimpana ajanjaksona, mitä se varmasti useimmille onkin.
Tätä tulisi kuitenkin tarkastella hieman yksityiskohtaisemmin, sillä äitiys on varmasti kaikin puolin hieno aika naisen elämässä, mutta ei se kaikista helpoin. Äitiydessä jokainen päivä on erilainen, ja jotkut ovat parempia ja jotkut huonompia.
- Äitiys muuttaa naisen roolin, ja äidiksi tulon jälkeen naisen huomio kiinnittyy pääasiassa lapseen ja hänestä huolehtimiseen.
- Äitiys herättää paljon kysymyksiä ja epävarmuutta: “Teenkö kaiken oikein ja onko lapsellani hyvä olla?”.
- Äidin ja lapsen välinen riippuvuus on läsnä päivittäin, ja se vahvistuu kuukausien ja vuosien kuluessa.
- Äitiys muuttaa myös väistämättä naisten urahaaveita ja ystävyyssuhteita. Vanhempien välinen parisuhde saattaa myös olla koetuksella, sillä äitinä ja isänä oleminen on nyt etusijalla.
- Tukahdutettu äiti ei ole masentunut tai epätoivoinen – nämä tunteet ovat täysin normaaleja ja erittäin yleisiä ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.
Vastuun jakaminen ja tukiverkon tärkeys
On tärkeä muistaa, ettei äitiyden ole tarkoitus olla eristäytymistä ympäröivästä maailmasta. Jos äidillä ei ole hyvä olla, heijastuu tämä usein myös lapseen.
Vanhemmuuden tuoma vastuu on hyvä jakaa molempien vanhempien välillä. Isän roolia lapsen kasvattamisessa ei siis tulisi unohtaa. Sukulaisten ja muiden perheenjäsenten tärkeys lapsen elämässä on myös pidettävä mielessä.
Seuraavassa on muutamia tärkeitä vinkkejä jokapäiväisen elämän helpottamiseksi.
Kävely ulkona piristää
Ensimmäisten kuukausien aikana on tärkeä muodostaa päivittäinen rutiini, joka koostuu lähinnä päiväunista ja imettämisestä.
Vaikka vauvan tarpeet ja huolenpito tulevat aina ensimmäisenä, ulkona kävely on mainiota vaihtelua päivittäiseen rutiiniin. Reipas kävely raikkaassa ulkoilmassa piristää mieltä ja antaa vauvalle mahdollisuuden sosialisoida.
Vahva tukiverkko ympärillä auttaa äitiä
Riipumatta siitä, oletko yksinhuoltaja vai yhdessä lapsen isän kanssa, on tärkeää muodostaa ympärille vakaa ja luotettava tukiverkko. Ystävät, jotka ovat myös äitejä, voivat tarjota sinulle tukea ja neuvoja silloin kun niitä eniten tarvitset. Vastuun jakaminen ystävien kesken on myös hyvä keino auttaa toinen toistaan ja tukea muita naisia äitiyden tuomassa vastuussa.
Aktiviteetit vauvan kanssa
Vauvasi kasvaessa mahdollisuudet uusiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin yhdessä lisääntyvät. Nämä kehittävät vauvaa sekä vahvistavat äidin ja lapsen välistä suhdetta.
- Etsi paikkakunnallasi sijaitsevia kuntosaleja tai ryhmäliikuntakeskuksia, joissa voit harrastaa esimerkiksi joogaa vauvasi kanssa.
- Vauvauinti on myös suosittu ja mieluinen aktiviteetti.
Äitiys on helpompaa, kun ympärilläsi on ystävistä koostuva tukiverkko ja sellainen ympäristö, joka helpottaa äitiyden tuomaa vastuuta ja jokapäiväisiä haasteita.
Muista, että äitiys on kaiken tämän arvoista. Vaikka se olisi välillä yksinäistä, on olemassa keinoja jotka auttavat sinua tämän uuden elämäntilanteen kynnyksellä.