Äidin suukko ratkaisee useimmat ongelmat
Äidin suukot ovat yksinkertaisesti parasta mahdollista lääkettä. Ne toimivat niin kyyneleisiin, pelkoon olla kehdossa yksin yöllä, huonoon ruoansulatukseen, naarmuihin polvissa kuin niihin päiviin, jolloin vaivana on kuume tai vilustuminen.
Tämä ele, joka on niin täynnä tunnetason vitamiineja, toimii tietyllä tavalla lähes yhtä hyvänä “lääkkeenä” kuin antibiootit.
Rakkauttaan osoittavat äidit ja isät tykkäävät kovasti syleilystä, suukottelusta ja lastensa kasvattamisesta positiivisessa ilmapiirisssä, ja tämä tuo lapsille useita hyötyjä.
Tässä kohtaa on sopivaa ottaa esille eräät tutkimukset, jotka toteutti Anna Freud (Sigmund Freudin tytär) koskien psykologista ja tunnetason toipumista lapsilla.
Hänen työnsä oli uraauurtavaa koskien äitihahmon tärkeyttä lapsen elämässä. Äidiltä saa sellaista rakkauden osoittamista, joka auttaa lasta kasvamaan terveenä, kypsänä, onnellisena ja olonsa turvalliseksi kokevana.
Anna Freud puolusti tarvetta saada lapset kotiin sairaalasta niin pian kuin mahdollista. Jos lapsen oli pakko lähteä sairaalaan, hän uskoi että oli hyvin tärkeää, että äiti oli lähelllä. Ja jos näin on, Freudin mukaan lapsen paraneminen tapahtuu nopeammin.
On selvä, että äitihahmo (kuten myös isähahmo) ei ole käynyt läpi mitään muodollista parantamisen koulutusta, eikä hänellä siten ole ammatillisia kykyjä tässä mielessä. Hänen myönteiset tunteensa viestivät kuitenkin rauhalllisuuta, turvallisuutta ja hyvinvointia, joka edistää nopeaa paranemista lapsella.
Tällä kertaa haluamme siis Äitiyden Ihmeessä käsitellä aihetta nimeltään äidin suukkojen mahtava voima – jatka lukemista ja ylläty!
Äidin suukot, hyväilyt ja halaukset edistävät paremman vastustuskyvyn kehittymistä
Äidin läsnäolo voi tehdä lapsen olosta turvallisen, suojatun ja rakastetun. Se saa vauvan aivot luomaan vähemmän stressiä, ja siten lapsen veressä on vähemmän kortisolia.
Otetaan vaikka yksi esimerkki: Elias on 5-vuotias vauva, jota ei hoideta silloin, kun hän itkee. Vanhemmat päättivät, että jo syntymästä lähtien hänen tulisi yrittää tottua nukkumaan yksin kehdossaan niin varhain kuin mahdollista.
Eliaksen vanhemmat eivät tässä ymmärrä, että lapsen itku on syytä peloista. Elias kokee yksinolon ja hylätyksi tulemisen. Hän on poissa sen luota, mitä hän tarvitsee kaikken eniten: äidin iho.
Eliaksen aivot tulevat kärsimään runsaammasta stressistä, pelosta ja ahdistuksesta. Hänellä tulee olemaan korkeammat kortisolin tasot veressään. Tämä aiheuttaa sitten sen, että vastustuskyky heikkenee ja heikkenee, kunnes elimistö on alttiina tartunnoille.
Tätä vastoin vauva, joka saa säännöllisesti suukkoja äidiltään ja halauksia isältään, tulee erittämään enemmän endorfiineja ja oksitosiinia.
Näin on myös niillä lapsillla, joita lohdutetaan ja joista huolehditaan aina. Vastustuskyky voimistuu tällöin, ja se side joka lapsella on vanhempiinsa, muuttuu voimakkaammaksi.
Kasvata lastasi suukoilla ja naurullla, jotta voisit kuivata hänen kyyneleensä
Suukot eivät ole vain ele, jota käytetään siteiden voimistamiseksi. Me annamme näitä yksinkertaisia rakkaudenosoituksia niille ihmisille, jotka asuvat sydämissämme – niille, joita rakastamme.
Niinkin perusasia kuin suukko pehmeälle poskelle tai pieneen vauvan päähän, voi saada lapsessa aikaan välittömän mielihyvän tuntemuksen. Tämä asia saa nopeasti myönteisen merkityksen lapsen mielessä. Ennen kuin tiedätkään, lapsesi alkaa jo ymmärtää rakkauden kieltä.
- Kun vauva kasvaa ja alkaa olla enemmän kontaktissa maailman kanssa – niin kotona, perheessä, hoidossa kuin leikkikoulussa – hän tulee myös kohtaamaan ensimmäiset haasteensa ja vaikeutensa.
- Uskoitpa tätä tai et, suukot ja halaukset lapselle esimerkiksi kaatumisen jälkeen tai silloin, kun haemme hänet hoidosta, ovat loistavia eleitä lapsen vahvuuden lisäämiseksi.
- Kukaan lapsi ei tule “hemmotelluksi” saamalla rakkaudenosoituksia. Kyse on tunnetason hellivästä kosketuksesta. Se on tapa lohduttaa lasta ja antaa hänen ymmärtää, että mitä tahansa tapahtuukin, tulet aina olemaan hänen rinnallaan. Tulet aina vähentämään hänen stressiään, saamaan hänet nauramaan, hoitamaan häntä ja tekemään hänen olonsa turvalliseksi jokaisella askeleella.
Tiedämme kaikki äiteinä, että tulee se päivä, jolloin lapsi on “nolona” näiden ylenpalttisten rakkaudenosoitusten vuoksi. Muista kuitenkin, että tämä on kaikki vain teeskentelyä ja pintaa. Yllättävä suukko voi olla todella loistavaa lääkettä myös teini-ikäiselle lapselle.
Sillä ei ole väliä, että lapsen huolet ja mietteet ovat jo hiukan monimutkaisempia teini-iässä, sillä syvällä sydämessä jokainen teini ja aikuinenkin on edelleen “lapsi” – ihminen, joka tarvitsee rakkaudenosoituksia.
Älä siis koskaan pohdi, onko suukko poskelle tai hyvä vai huono asia, äläkä pidättele itseäsi. Tarjoa lapsellesi paljon suukkoja, sillä ne ovat parasta lääkettä moneen sydämen ja ehkäpä kehonkin vaivaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos