8 tärkeää opetusta teini-ikäiselle
Meitä pommitetaan tänä päivänä erilaisella informaatiolla enemmän kuin koskaan. Myös nuoret kohtaavat vääristynyttä moraalia ja subjektiivisia näkemyksiä siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Vaikka teini-ikäisen arvomaailmaa ei olekaan helppo muokata, on se kuitenkin sitä helpompaa, mitä aikaisemmin se aloitetaan. Lapselle ja nuorelle on tärkeää tarjota ympäristö, joka tunnistaa arvojen merkityksen. Terveessä ja tasapainoisessa ympäristössä on helpompi kasvattaa niin henkisesti kuin fyysisestikin terveitä lapsia. Tänään jaamme tätä tehtävää helpottamaan 8 tärkeää opetusta teini-ikäiselle.
“On mahdotonta ajatella, että lapsi voi kasvaa kypsäksi ja täysin terveeksi, jos sosiaalinen konteksti on epäkypsä ja epäterve.”
– Donald Winnicott
8 tärkeää opetusta teini-ikäiselle
1. Arvot ovat tärkeitä
Hyveet ja arvot ovat vain käsitteitä ennen kuin niitä aletaan soveltaa käytännössä. Lapselle on tärkeä osoittaa jo hänen ollessaan pieni, millainen käytös ja millaiset reaktiot ovat hyväksyttäviä erilaisissa tilanteissa. Omien tekojen seuraukset ovat se tekijä, mikä saa ihmisen kypsymään ja kehittämään omaatuntoaan.
2. Empatia tekee sinusta paremman ihmisen
Empatia on yksi arvokkaimmista ominaisuuksista, joita ihmisellä voi olla. Se on kyky ymmärtää ja olla avoin muiden ihmisten tunteille ja mielipiteille riippumatta siitä, ovatko ne samoja kuin itsellä. Empatia auttaa jakamaan tunteita, ylläpitämään syvempiä ihmissuhteita ja kommunikoimaan tehokkaammin. Se on myötätunnon ja samanarvoisuuden pohja. Se on objektiivista ja reilua ja ohittaa ennakkoluulot paremman ymmärryksen rakentamiseksi.
3. Tekemiesi päätösten tulee perustua omiin arvoihisi
Jo teini-iässä ihminen kohtaa jatkuvasti tilanteita, joissa hänen täytyy tehdä päätöksiä. Nuorelle on hyvä opettaa, että mitä ikinä hän päättääkään, tulee päätöksen perustua hänen omiin arvoihinsa, jotka hän on omaksunut kotoa ja koulusta. Omien arvojen noudattaminen on tärkeää niissäkin tilanteissa, kun sosiaalinen paine yrittää ohjata nuorta eri suuntaan.
4. Muiden auttaminen rikastuttaa
Ihminen voi olla hyvin itsekäs, ja tämä piirre usein korostuu teini-iässä. Yksi parhaista asioista, jonka nuori voi oppia, on avun tarjoaminen muille, olipa kyse sitten yksilöistä tai yhteisöstä. Lapsen persoonallisuus kehittyy, kun hän toimii vapaaehtoisena tai osallistuu projekteihin, jotka hyödyttävät muita ihmisiä. Ihminen, joka auttaa muita, osaa myös arvostaa itse saamaansa apua.
5. Kaikki median esittämät asiat eivät ole tosia
Omien arvojen pohjalta tehty oikean ja väärän erottaminen auttaa välttymään riskeiltä ja ongelmilta. Vanhempien on tärkeä opettaa teini-ikäiselle, että kaikki hyvältä vaikuttavat asiat eivät välttämättä sitä ole. Tämä auttaa nuorta erottamaan, mikä on hänelle hyväksi ja mikä ei. Hänen tulee kuitenkin arvioida asioita omien periaatteidensa pohjalta.
6. Omista rahoista ja omaisuudesta huolehtiminen on tärkeää
Rahankäytön opettaminen on osa lapsen kasvatusta, ja myös säästäminen on hyvä tapa, joka kannattaa opettaa lapselle jo varhain. Vanhempien kannattaa myös välttää antamasta lapselle kaikkea tämän haluamaa. Parempi tapa on kehittää menetelmiä, joiden avulla hän voi saavuttaa haluamansa itse. Lapselle ja nuorelle voi esimerkiksi antaa kotitöitä, joita tekemällä hän voi ansaita rahaa. Tämä auttaa ymmärtämään rahan sekä työnteon ja vaivannäön arvon.
7. Säännöt ovat tärkeitä
On tärkeää korostaa itsekurin ja sääntöjen noudattamisen tärkeyttä. Vaikka nuori ei niitä siinä hetkessä arvostaisikaan, ajan myötä hän ymmärtää, kuinka tärkeää sääntöjen noudattaminen on yhteisössä elämisen kannalta. Nuoren täytyy oppia, että tietyt käyttäytymismallit ovat tae yhteiskunnan toimimiselle. Kunnioitus ja suvaitsevaisuus ovat avainasemassa sujuvan yhteiselon kannalta.
8. Terveelliset elämäntavat ovat kaiken A ja O
Lapselle täytyy alkaa opettaa jo varhaisessa vaiheessa, kuinka tärkeää muista ja itsestä huolehtiminen on. Nuorta kannattaa rohkaista liikkumaan ja tekemään hyviä valintoja syömisen suhteen. Kun omasta mielestä ja kehosta pitää hyvää huolta, ovat myös itsetunto ja itseluottamus usein parempia.
Nuoren sivistäminen teini-iässä on tärkeää, jotta hän voi ottaa oppimansa opit mukanaan aikuisuuteen. Nuoruudessa luodaan pohja ja periaatteet, joita seurataan loppuelämän ajan.