Miksi lapselle huutaminen ei ole OK eikä tehokasta? - Äitiyden Ihme
 

Miksi lapselle huutaminen ei ole OK eikä tehokasta?

Lapselle huutaminen ei ole tehokasta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi näin on ja mitä sen sijaan kannattaisi tehdä.
Miksi lapselle huutaminen ei ole OK eikä tehokasta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2018

Huutaminen lapsille ei ole hyvä osa perheen elämää. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, miksi se ei todellakaan kannata.

Seuraavasti on käynyt kaikissa perheissä ainakin joskus: lapsi käyttäytyy huonosti, ja äiti tai isä menettää tilanteen hallinnan. Vaistomme on kohottaa ääntä, ja me huudamme, kiljumme tai karjumme.

Tosiasia on se, että ihminen ei ole täydellinen. Tunteet voivat saada meidät ylireagoimaan. Myös rakastavat vanhemmat voivat tehdä tämän virheen.

Joissakin tapauksissa lapsille huutaminen voi johtaa negatiivisiin seurauksiin jokaiselle tilanteessa mukana olijalle.

Jatkuva huutaminen kotona voi johtua siitä kasvatuksesta, jonka vanhemmat itse ovat saaneet. Jos omat vanhempasi huusivat sinulle, olet todennäköisemmin itse sellainen vanhempi, joka huutaa lapsilleen.

Eikö huutaminen ole OK tapa kasvattaa lapsia?

Vastaus on, kuten arvaatkin, että ei ole. On kuitenkin vanhempia, jotka huutavat hyvin helposti lapsilleen.

Moni tekee tämän jopa julkisesti ja ilman mitään harkintaa niistä seurauksista, jotka pikkuinen kokee saadessaan huutoa vanhemmaltaan.

Moni vanhempi huutaa sen sijaan lapselleen vain silloin tällöin – jos vanhempi on huonolla tuulella ja jos päivä on ollut huono. Mutta joissakin perheissä huutaminen lapsille on iso osa kasvatusta.

Me perimme paljon omilta vanhemmiltamme, ja tämä käsittää myös suuren osan kasvatuksen tyyliä.

Huono kasvattaminen voi jättää lapseen elämän pituisen jäljen. Se turhautuminen, joka vanhemmalla on, tulee välitetyksi seuraavalle sukupolvelle.

Seurauksia huutamisesta lapsille

Lasten kehityksen asiantuntijat ovat todenneet, että ei ole tarpeen ryhtyä huutamaan, jotta vanhempi voisi saada tilanteessa valta-aseman.

Kasvattajat ja psykologit ovat siitä yhtä mieltä, että nöyryyttäminen, loukkaaminen tai huutaminen ei johda lapsilla mihinkään hyvään käytöksessä.

Fyysinen väkivalta on tietysti vielä pahempi asia.

lapselle huutaminen

Eräitä seurauksia lapselle huutamisesta ovat seuraavat:

 • Lapsi tottuu siihen. Ennemmin tai myöhemmin huutosi ei enää vaikuta mitenkään. Sen sijaan, että se antaisi sinulle valta-aseman, tulet näyttämään karulta.
 • Jatkuva huutaminen voi kuluttaa lapsesi itsetuntoa ja saada hänet tuntemaan olonsa ei-rakastetuksi. Tiukka, perinteinen kasvatus voi itse asiassa olla haitallista. Lapset, jotka altistuvat huutamiselle, muuttuvat kapinoiviksi ja väittelynhaluisiksi.
 • Lapset tulevat yleisesti ottaen ilmentämään omia vanhempiaan. Kun lapsi näkee sinut käyttäytymässä aggressiivisesti, tämä vaikuttaa siihen, kuinka hän itse ajattelee ja käyttäytyy. Hän saattaa omaksua kyseiset huonot tavat kasvaessaan.
 • Lapsi tulee varttumaan stressaavassa ympäristössä, ja tämä voi vaikuttaa hänen kehitykseensä monella tapaa.

Miksi meidän tulisi lakata huutamasta lapsillemme?

 • Huutaminen voi päätyä kuuroille korville. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset automaattisesti jättävät huomoimatta suuren osan siitä, mitä yritämme heille saada kerrotuksi, kun huudamme.
 • Lapsesi ei kiinnitä huomiota siihen, mitä sanot, eikä tietenkään tee tämän mukaisesti. Lapset oppivat vuorovaikutuksessa, eivät kuuntelemalla paasausta.
 • Olemme roolimalleja omille lapsillemme. Heidän käytöksensä tulee vaihtelemaan riippuen siitä, kuinka me heitä kohtelemme. Jos menetämme hallinnan ja huudamme, opetamme heille, että on OK purkaa vihaa raivoten.
 • Jos hallitsemme oman itsemme, voimme auttaa lapsiamme pysymään rauhallisina. He oppivat, kuinka vastata sopivasti suututtaviin tilanteisiin.
 • Lapsille huutaminen ei ole pelkästään pelottavaa, vaan se johtaa kyvyttömyyden ja raivon tunteisiin. Olipa tämä tarkoituksena tai ei, juuri tätä vanhemmat saavat aikaan, kun he korottavat ääntään.
 • Huutaminen ei ole tehokas tapa kasvattaa lasta. Me tiedämme, että kunnioituksen tulee olla molemminpuoleista. Tottelevaisuus tulee kärsivällisyyden kanssa. Opetusten sisäistäminen vie aikaa ja vaatii vaivannäköä.
 • Kun vanhemmat huutavat kaiken aikaa, he menettävät auktoriteettia ja kunnioitusta lapselta. Huutaminen vahingoittaa perheen viestintää, ja se johtaa kylmempiin, etäisempiin suhteisiin.
lapselle huutaminen

Suosituksia

Ainoa looginen ratkaisu on lopettaa ja miettiä: huudanko lapsilleni? Hyvä kasvattaminen vaatii muutosta asenteessa.

Valitse erilaisia tapoja ilmaista itseäsi. Kokemus tulee näyttämään, mikä menetelmä on kaikkein tehokkain.

Terveellisin asia on lopettaa lapsille huutaminen. Kun olemme vihaisia jostakin asiasta, meidän tulee hallita reaktiotamme.

Olipa tilanne mikä tahansa, huutaminen on hyvin todennäköisesti sopimaton tapa vastata.

Tämä itsehallinta ei kuitenkaan ole helppo juttu. Sellaisten tunteiden kuten vihan tai raivon ottaminen hallintaan voi olla suuri haaste etenkin silloin, kun lapset käyttäytyvät huonosti.

Vanhempina meidän tulee oppia lopettamaan, kun huomaamme huutavamme. Ole tietoinen omista tunteistasi ja opettele hallitsemaan itseäsi, kun suutut.

Tämä on muutos, joka voidaan saavuttaa näkemällä vaivaa sen eteen. Hyvä vanhemmuus tarkoittaa sitä, että hallitset itseäsi kaikenlaisina hetkinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.