Miten saada vauvan unirytmi kuntoon? - Äitiyden Ihme
 

Miten saada vauvan unirytmi kuntoon?

Miten saada vauvan unirytmi kuntoon?

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2020

Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, että lapsi ei nuku tarpeeksi. Vaikka onkin tavallista, että vauva herää monta kertaa yössä, lapsen unrytmin tulisi ajan kuluessa muuttua lähemmäksi muun perheen rytmiä. Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, miten saada vauvan unirytmi kuntoon.

Ensimmäisten elinviikkojensa aikana vauva viettää vain noin 5-6 tuntia vuorokaudesta hereillä. On normaalia, että hän herää useamman kerran yössä, eikä aina nukahda heti uudelleen. Päivien ja viikkojen vieriessä hereillä vietettyjen tuntien määrää lisääntyy vähitellen. Vuoden iässä lapsi valvoo jo 14-15 tuntia päivästä.

Vanhemmat saattavat kuitenkin huolehtia paljon siitä, että lapsen unirytmissä tapahtuu muutoksia. Jos unirytmi on pitkään huono tai mikäli unirytmi sekoaa myöhemmin lapsuudessa, on tärkeää, että vanhemmat ryhtyvät toimeen asian korjaamiseksi. Muuten asia voi vaikuttaa lapsen ja koko perheen hyvinvointiin.

Unen tärkeys vauvalle

Se, että unensaanti on avainasia ihmisen terveyden kannalta, ei ole kenellekään uutta tietoa. Uni on kuitenkin aivan ensiarvoisen tärkeää vauvan ja pienen lapsen hyvinvoinnille. On kolme suurta syytä siihen, että uni on erityisen tärkeää lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Ensinnäkin uni stimuloi ruokahalua,ja toiseksi unen aikana vauvan mieli oppii ja vahvistaa päivän aikana kerätyn tiedon. Lisäksi vauvan keho tuottaa unen aikana kasvuhormoneja, jotka vastaavat kasvusta.

On siis äärimmäisen tärkeää taata vauvalle nukkumisolosuhteet, jotka auttavat häntä saamaan tarpeeksi unta. Tämä käsittää vanhempien rakkauden ja läheisyyden, hyvien tapojen luomisen ja muita tekijöitä, joita kuvaamme seuraavassa.

Miten saada vauvan unirytmi kuntoon?

Miten saada vauvan unirytmi kuntoon?

Se, että vauva nukkuu koko päivän ja valvoo yön, on ehdottomasti ongelma. Tästä voi koitua negatiivisia seurauksia sekä vanhempien että vauvan terveydelle. Ensinnäkään tällainen unirytmi ei hyödytä ketään ja toiseksi päivällä erilaiset ärsykkeet voivat häiritä vauvan unta. Näin uni on päivällä vähemmän hyödyllistä kuin yöllä.

On siis parasta ryhtyä toimiin ja pyrkiä luomaan lapselle terveellisiä unitottumuksia jo pienestä pitäen. Seuraavaksi jaamme vinkkejä tavoitteeseen pääsemiseksi.

Pidä valot päällä päivällä

Vaikka lapsi olisi nokosilla, yritä pitää hänen huoneensa vähemmän pimeänä kuin yölläTällä tavalla vauvan keho ei sekoita yötä ja päivää, ja se erittää vähemmän melatoniinia päivällä. Melatoniini on hormoni, joka vastaa ihmisen unirytmin säätelystä.

Yritä myös vähentää kodin valoja illalla ja pidä ympäristö hiljaisena ja rauhallisena. Tämä lähettää vauvalle signaalin, että on aika levätä.

Ruoki lasta illalla

Estääksesi lasta heräämästä toistuvasti yöllä nälän vuoksi, varmista että hän syö illalla. Jos hän nukkuu, herätä hänet kärsivälllisesti ja hellävaraisesti. Pidä hänet hereillä ja stimuloi häntä.

Vauvaa ei tietenkään tule koskaan pakottaa syömään. Koska vastasyntynyt syö yleensä 2-3 tunnin välein, on kuitenkin todennäköistä, että hän tulee syömään aina tilaisuuden saadessaan. Tämä vilkastuttaa äidin kehon maidon tuotantoa, mikä taas tarkoittaa, että vauva syö rauhallisemmin, mikä puolestaan näky vähäisempinä vatsakipuina ja ilmavaivoina.

Älä anna vauvan nukkua päivän ajan

Kun vauva kasvaa, hän tulee viettämään yhä useampia tunteja päivästä hereillä ilman, että tämä vaikuttaa ruokahaluun. Voit käyttää tätä hyödyksesi. Tämä tarkoittaa, että voit määrittää, milloin lapsi saa nukkua ja milloin ei. Varmista, että pikkuinen nukkuu mahdollisimman vähän iltapäivällä.

Jos lapsi nukkuu edelleen päiväunia, niiden ei tulisi kestää kauemmin kuin 2-3 tuntia, riippuen edellisen yön unesta. Jos lapsi nukkuu liikaa iltapäivällä, se näkyy helposti ongelmina seuraavana yönä.

Miten saada vauvan unirytmi kuntoon?

Päivän ja yön erot

Vauvan opettaminen erottamaan vuorokaudenajat toisistaan on tärkeä asia unirytmin säätelemiseksi. Tätä varten voit totuttaa lapsen tiettyihin aktiviteetteihin tiettynä päivän hetkinä. Voit esimerkiksi viedä hänet kävelylle joka iltapäivä, jotta hän saa raikasta ilmaa ja aurinkoa.

Illalla valitse rentouttavampia aktiviteetteja, kuten kylvetys, lukeminen ja lähellä oleminen. Jos olet kärsivällinen ja johdonmukainen, huomaat, että lapsi omaksuu tietyn nukkumaanmenorutiinin. Pitämällä perheessä yllä hyvää rutiinia, pystytte mukauttamaan vauvan unirytmin omaanne sopivaksi.

Vauvan vuorokausirytmi paranee pikkuhiljaa, ja samalla te vanhemmat saatte paremmin lepoa. Vanhempien lisääntynyt energia ja parempi mieliala ovat positiivisia asioita myös vauvan kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.