Mitä tehdä, kun vauva heittelee ruokaa?
 

Mitä tehdä, kun vauva heittelee ruokaa?

Vauvat voivat saada aikaan melkoisen sotkun syödessään, varsinkin kun he leikkivät ruoalla. Mitä tehdä, kun vauva heittelee ruokaa?
Mitä tehdä, kun vauva heittelee ruokaa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun vauvalle aletaan antaa kiinteää ruokaa, syntyy usein tilanteita, joissa vauva leikkii ruoalla ja heittelee sitä ympäriinsä. Melkein kaikki lapset tekevät tätä aluksi. Et äitinä kuitenkaan välttämättä pidä asiasta ja sinusta tuntuu, että lapsesi koettelee kärsivällisyyttäsi. Mitä vanhemmat siis voivat tehdä, kun vauva heittelee ruokaa? Lue tässä artikkelissa annetut vinkit.

Ennen kuin ryhdyt kitkemään tätä käytöstä, sinun on ymmärrettävä sen syitä ja mietittävä, mitä vauva yrittää tällä käytöksellä saavuttaa. Yrittääkö hän viestiä jotain?

Lasten aivot on ohjelmoitu oppimaan. He ovat kuin pieniä tieteilijöitä, jotka tekevät jatkuvasti kaikenlaisia kokeiluja. Kun he alkavat vaivata rakkaudella valmistamaasi ruokaa käsillään, he tekevät tutkimusta! Aivan niin, he tutustuvat eri koostumuksiin, lämpötiloihin ja paineenkestoon, eli siihen mureneeko tai hajoaako ruoka, likaako se tarjottimen tai lautasen.

Kun vauva heittelee ruokaa ylhäältä syöttötuolista lattialle, hän kokeilee painovoimaa. Hän huomaa, että asiat eivät leiju vaan putoavat; hän muun muassa selvittää, kuinka nopeasti ruoka putoaa, leviääkö tai hajoaako se osuessaan lattiaan, tahraako se lattian, kastuuko se, mitä ääntä se pitää jne.

Vauvat heittelevät ruokaa aluksi.

Joskus vauva heittelee ruokaa, koska hän leikkii

Ruoalla leikkiminen on hyvin moniulotteista puuhaa vauvoille. Joskus he kuitenkin saattavat tehdä sitä yksinkertaisesti siksi, että he eivät ole nälkäisiä. Olet kenties vasta imettänyt tai pulloruokkinut vauvan, tai hänellä on menossa vaihe, jolloin ruokahalua ei juuri ole. Jos syöminen jää toissijaiseksi toiminnoksi leikin ja oppimisen lomassa, se johtuu todennäköisesti siitä, että lapsesi ei ole kovinkaan nälkäinen.

On tärkeää ymmärtää, että tällainen käytös ei sinänsä ole merkki mistään ongelmasta. Se kuuluu vauvan kehitykseen. Ainoa ongelma on se, että vanhemmat eivät suhtaudu ruoalla leikkimiseen kovinkaan suopeasti. He ruokkivat käytöstä tiedostamattaan, jolloin vaihe kestää aina vain pidempään. Ja samalla he tekevät ruokailuajoista epämiellyttäviä hetkiä koko perheelle.

Jos olet vakuuttunut siitä, että lapset todellakin oppivat esimerkkimme avulla, sinulla on riittävästi kärsivällisyyttä ja mielenrauhaa antaa heidän olla lapsia ja oppia, mitä heidän tarvitseekin oppia.

Mitä tehdä, jos vauva heittelee ruokaa?

Laita muovipussi syöttötuolin alle:

Suuri avoin muovipussi vauvan tuolin tai syöttötuolin alla helpottaa siivousta huomattavasti. Jos et halua ruoan katoavan tai likaantuvan lattialle pudotessaan, tämä menetelmä on suureksi avuksi, sillä ruoka ei kosketa lattiaa.

Tarjoa ruokaa vähän kerrallaan:

Voit annostella ruoan lapsen lautaselle pieninä määrinä. Aloita antamalla hänelle vain pieni pala tai annos kerrallaan. Kun hän alkaa heitellä ruokaa, voit joko päättää antaa sitä vähän lisää tai tarjota sitä uudelleen vasta myöhemmin. Voit jopa ottaa sen merkkinä siitä, että vauva on kyseisellä hetkellä täynnä.

Laita ruoka syöttötuolin tarjottimelle lautasen sijaan:

Näin vältytään siltä, että vauvan ulottuville jää kukkurainen lautanen, jota hän voi heitellä ympäriinsä kuin frisbeetä.

Vauvojen ruokailuhetki on usein sottaista.

Vältä kaikenlaista pakottamista:

Jos lapsesi kieltäytyy avaamasta suutaan, älä missään tapauksessa ja missään olosuhteissa pakota häntä syömään. Pakkosyöttäminen tai lapsen harhauttaminen voi johtaa myöhemmin moniin syömisongelmiin ja olla erittäin traumaattista.

Aseta rajat:

Jos hermostut ruoan aiheuttamaan sotkuun tai hukkaan menneeseen ruokaan, vaikka ruoalla leikkiminen olisi vauvalle kuinka opettavaista tahansa, on parasta asettaa rajat luottavaisin mielin. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että aiot riistää lapseltasi oppimis- ja tutkimismahdollisuuden, vaan sitä, että hänen on yksinkertaisesti tehtävä kokeilujaan muiden esineiden kanssa tai muilla sinun hyväksymilläsi tavoilla.

Rajat ovat perheen itsensä päätettävissä ja ne tulisi suunnitella siten, että jokaisen jäsenen on helpompi elää toistensa kanssa.

Jos vauva siis heittelee ruokaa, sinun on päätettävä häiritseekö se sinua tarpeeksi rajoittaaksesi sitä, vai koetatko löytää jonkin keinon sallia sen hermostumatta. Ruoalla leikkiminen on oppimismielessä arvokasta puuhaa.

Ihanteellisesti se tulisi vauvalle sallia, ainakin hallitusti. Muista, että voit kuitenkin myös asettaa rajat kunnioittavasti, rauhallisesti ja rakastavasti menettämättä malttiasi, suuttumatta ja mitätöimättä vauvasi tunteita ja kehitysvaiheita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.