Kyhmyt rinnoissa imetysaikana: mahdollisia syitä ja ratkaisuja
Ensimmäiset imetyskuukaudet ovat usein vaikeimpia äidille, koska niihin liittyy joskus kiusallisia oireita. Onko sinulle ilmaantunut kyhmyjä rintoihin ja imetätkö? Älä huoli! Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat tämän vaivan yleisimmät syyt ja kuinka ne voi ratkaista.
Minulla on kyhmyjä rinnoissa imetysaikana, mitä se tarkoittaa?
Kyhmyt rinnoissa ovat imetysaikana varsin tavallisia. Ne johtuvat yleensä siitä, että maitotiehyet, kapeat putket, jotka kuljettavat maitoa maitorauhasesta nänniin, tukkeutuvat.
Näiden tiehyiden tukkeutuminen saa nesteen kertymään sisälle ja tiehyiden seinämät turpoamaan. Tästä syystä rintojen alla saattaa tuntua kova, kivulias muodostuma. Toisinaan kyhmyn yläpuolella oleva ihokudos voi kuumottaa ja punoittaa. Yleisimmin kyhmyjä löytyy kainaloiden läheltä.
Tämä ongelma on melko yleinen tuoreiden äitien keskuudessa, etenkin ensimmäisten imetyskuukausien aikana. Hyvästä valmistautumisesta huolimatta imetyksen aloittaminen ja vauvan tottuminen rintaan voivat aiheuttaa epätasapainon maidontuotannon ja sen virtauksen välillä.
Jos nämä kyhmyt ovat kovin kivuliaita ja iho muuttuu erittäin aristavaksi pienimmästäkin kosketuksesta, on tärkeää tutkituttaa vaiva lääkärissä. Tässä yhteydessä on suljettava pois rintatulehdus.
Kyhmyt rinnoissa imetysaikana: yleisimmät syyt
Kyhmyt rinnoissa imetysaikana ovat siis yleensä seurausta maidon kertymisestä tukkeutuneeseen tiehyeen, mikä puolestaan johtuu seuraavista olosuhteista:
- Huono imuote: Kun vauva ei saa kunnolla tartuttua nänniin ja imu ei ole tehokasta, maitoa ei tule tarpeeksi. Tämän seurauksena se pakkautuu rintoihin ja muodostaa näitä ärsyttäviä kyhmyjä.
- Rinnan riittämätön tyhjeneminen: Vauvan on ensin tyhjennettävä toinen rinta, ennen kuin tarjotaan toista. Muuten on olemassa suurempi riski siitä, että maito pakkautuu ja muodostaa näitä kyhmyjä. Vauva ei myöskään välttämättä saa tarpeeksi rasvaa imetyksen lopussa heruvasta maidosta, mikä aiheuttaa riittämätöntä painonnousua.
- Rintoihin kohdistuva paine: Jos imetysaikana käytetyt rintaliivit tai vaatteet ovat liian tiukkoja, nesteen vapaa kierto rinnoissa estyy edistäen turvotusta. Näin käy myös silloin, kun äiti nukkuu vatsallaan rinnat painuneena.
- Harvoin tapahtuva imetys: Jos imetyskertojen välillä on useita tunteja, tuotettu maito todennäköisesti pakkautuu ja muodostaa kyhmyjä. Muista, että ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvaa tulisi syöttää 8–12 kertaa päivässä.
- Liiallinen maidontuotanto: Jotkut äidit tuottavat paljon maitoa, eivätkä heidän vauvansa pysty kuluttamaan sitä kaikkea. Tämä aiheuttaa sen, että rinnat eivät tyhjene kokonaan imetyksen jälkeen ja neste kertyy sisälle.
- Rintatulehdus (mastiitti): Jos maidon pakkautumista rintaan ei ratkaista ajoissa, kyhmyt voivat aiheuttaa tulehduksen. Tällöin tarvitaan lääkärin arviota.
Muita mahdollisia syitä
Myöskään muita mahdollisia syitä rintojen kyhmyihin imetysaikana ei pidä jättää huomiotta. Niitä ovat erityisesti:
- Rinnan paise: Tämä on pinnallisen ihotulehduksen tai rintatulehduksen jälkiseuraus. Tässä tapauksessa kyhmy on erittäin kivulias ja alueen iho muuttuu punaiseksi, kireäksi ja kiiltäväksi. Joissakin tapauksissa se voi saada aikaan märkävuotoa. Vaiva tulee hoitaa mahdollisimman pian antibiooteilla.
- Maitokysta: Tässä tapauksessa maitotiehyiden ulkopuolelle kertyy rasvakudosta. Kyhmy ei ole kipeä ja katoaa yleensä itsestään hyvän imetyksen jälkeen.
- Fibroadenooma tai hamartooma: Nämä ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joita voi ilmaantua imetyksen aikana.
- Rintasyöpä: Vaikka tämä on harvinaista, imetysaikana rinnassa tuntuva kyhmy voi johtua myös pahanlaatuisesta kasvaimesta. Tästä syystä on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa, jos kyhmy ei häviä.
Miten ongelmaa hoidetaan
Kun rintoihin ilmestyy kyhmyjä imetysaikana, on tärkeää kiinnittää niihin huomiota ja pyrkiä hoitamaan niitä komplikaatioiden välttämiseksi. Ota huomioon seuraavat vinkit rintojen epämukavuuden lievittämiseksi:
- Jatka imetystä normaalisti. Ruoki vauva tarpeen mukaan, koska jos lopetat imetyksen, vaiva voi pahentua.
- Tyhjennä vaivaava rinta ja tarjoa sitä ensimmäisenä seuraavilla imetyskerroilla. Jos huomaat, että rinta on edelleen turvoksissa imetysten välillä, pumppaa rintaa tai lypsä loput käsin.
- Käytä viileitä kääreitä imetyksen jälkeen. Tämä auttaa avaamaan tukoksia ja vähentämään tulehdusta ja kipua. Lämpöä ei ole hyvä käyttää, sillä se edistää tulehdusriskiä kasvattavien bakteerien lisääntymistä.
- Laita vauva oikeaan asentoon. Käytä sopivaa menetelmää pakkautuneen rinnan tyhjentämiseksi. Ohjaa tätä varten vauvan leuka siihen kohtaan, jossa kyhmy sijaitsee. Eli jos kyhmy on rinnan alapuolella ja sisäsyrjässä, käytä klassista imetysasentoa. Jos se on alapuolella ja ulkosyrjässä, käytä rugbypallo-asentoa.
- Hiero vaivaavaa rintaa pyörivin liikkein rinnan tyvestä kohti nänniä. Tee tämä hieronta ennen imetystä, imetyksen aikana tai ennen pumppausta. Tämä menetelmä auttaa avaamaan tiehyessä olevan tukoksen.
- Käytä erityisiä imetysliivejä, jotka eivät istu tiukasti, ja valitse mukavat vaatteet. Vältä myös sellaisia nukkuma- ja lepoasentoja, jotka painavat suoraan rintoja.
Voitko näitä kyhmyjä ehkäistä?
Näiden ärsyttävien kyhmyjen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää edistää maidon virtaamista tai valumista maitotiehyistä. Tätä varten tarjoa rintaa tarpeen mukaan, käytä tarvittaessa rintapumppua ja vaihtele imetysasentoa.
Rintojen kyhmyt imetysaikana ovat seurausta maidon pakkautumisesta, ja ne kestävät yleensä noin kolme päivää. Kipu laantuu tyhjennyksen jälkeen, mutta voi ilmaantua uudelleen, kun rinnat täyttyvät jälleen maidolla. Ota huomioon yllä kuvattu hoito oireen lievittämiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi.
On myös tärkeää huomioida, että jos ongelma kehittyy rinnan akuutiksi kivuksi, punoitukseksi, alueen kuumotukseksi, kuumeeksi ja epämukavuudeksi, on suljettava pois mahdollinen rintatulehdus. Pyydä ohjeita lääkäriltä.
On myös suositeltavaa pyytää ohjeita imetysneuvojalta kyhmyjen syyn selvittämiseksi ja ongelman ratkaisemiseksi mahdollisimman pian.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Boakes, E. et al (2018). Breast Infection: A Review of Diagnosis and Management Practices. Eur J Breast Health. 2018 Jul; 14(3): 136–143. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6092150/
- E lactancia (2019). Mastitis materna. Recuperado de: https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/maternal-mastitis/product/
- Federación de matronas. Org. (2021). Mastitis: causas, síntomas y diagnóstico. Recuperado de: https://www.federacion-matronas.org/2021/04/26/mastitis-fame-lactancia/
- MedlinePlus (2019). Superación de problemas de la lactancia materna. Recuperado de: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002452.htm
- Tomico, M. (2020). Problemas en la lactancia materna. Asociación española de pediatría de atención primaria. Congreso de Actualización Pediatría 2020. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2020. p. 451-461.
- Unicef (2013). Lactancia Materna. Recuperado de: https://www.unicef.org/ecuador/media/2611/file/Lactancia%20materna.pdf