Naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet - Äitiyden ihme
 

Naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet

Naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet

Viimeisin päivitys: 15 toukokuuta, 2020

Aivan kuten muukin keho, myös rinnat käyvät läpi monia muutoksia naisen elämän aikana, ja ne ovat myös alttiit erilaisille terveysongelmille. Tämän vuoksi niiden terveyteen ja hyvinvointiin on tärkeä kiinnittää huomiota, ja jokaisen naisen kannattaakin opetella tarkastamaan omat rintansa rutiininomaisesti kuukausittain. Tänään listaamme naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet ja kerromme niiden oireista ja hoidosta.

Puhuttaessa rintasairauksista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen rintasyöpä, joten haluammekin heti alkuun huomauttaa, että suurin osa yleisimmistä rintoihin liittyvistä ongelmista on hyvänlaatuisia, vaikka ne voivatkin aiheuttaa erilaisia epämiellyttäviä oireita.

Naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet

Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan alla listatut vaivat ovat yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet naisilla.

1. Mastiitti

Mastiitti, tai rintatulehdus, on rinnan tulehdustila. Sitä esiintyy niin imettävillä naisilla, kuin ei-imettävilläkin. Yleensä mastiittia hoidetaan antibiooteilla.

2. Fibroosi ja kystat

Useat rintojen kyhmyt ovat vain muutoksia rintakudoksessa, ja niitä esiintyy etenkin silloin, kun olet hedelmällisimmilläsi. Ne huomataan joko turvotuksesta tai herkkyydestään kosketukselle. Yleensä kystat menevät ohi itsestään, mutta mikäli niistä on haittaa, niiden sisällä oleva neste voidaan imeä ulos neulalla, tai kirurgisesti.

3. Rinnan adenoosi

Rinnan adenoosista puhutaan silloin, kun nännipihaan ilmestyy normaalia enemmän maidontuottajarauhasia (lobules) ja ne ovat suurempia. Rinnan adenoosi aiheuttaa yleensä kipua, mutta menee ohitse hetken kuluttua. On kuitenkin suositeltavaa puhua tilasta ammattilaisen, eli lääkärin kanssa, ja seurata sen oireita.

yleisimmät rintasairaudet

4. Rasvainen nekroosi ja öljyiset kystat

Näin käy silloin, kun rasvakudos vaurioituu. Se voi ilmetä esimerkiksi leikkauksen, tai rintoihin kohdistuneen säteilyhoidon jälkeen. Öljyinen kysta on rasvanesteen pussi, joka muodostuu haavan paranemisen sijaan.

Siellä voi olla kuoppia ja punoitusta, mutta ne eivät aiheuta kipua. Yleensä niitä ei tarvitse erikseen hoitaa, mutta varmistaaksesi etteivät ne sisällä syöpäsoluja tulisi tehdä biopsia.

5. Rinnan fibroadenoomat

Rinnan fibroadenoomat ovat ei-syöpäisiä kasvaimia, jotka koostuvat rauhaskudoksesta ja sidekudoksesta. Ne ovat yleisiä 20–40-vuotiailla naisilla ja tuntuvat siltä, kuin rinnan sisällä olisi marmorikuula.

Jotkut on helppo löytää ihan tunnustelemallakin, ja toiset havaitaan mammografin, tai ultraäänen avulla. Jos ne eivät kasva ja lääkärit ovat varmoja, että ne eivät olejonkun toisen sairauden aiheuttamia, ne jätetään hoitamatta, kunnes ne katoavat itsestään. Muuten, pahoin oireillessa, tai ennalta ehkäisevästi ne voidaan poistaa leikkauksella.

6. Rintojen liikakasvu

Rintojen liikakasvulla tarkoitetaan niiden solujen liikakasvua, jotka linjaavat kanavia tai rintarauhasia. Se ei synnytä käsin huomattavia kohoumia, vaan se on havaittavissa ainoastaan mammografialla, tai biopsialla.

Toisin kuin yllä, epätyypillinen hyperplasia (yksi liikakasvun tyyppi, jossa solut ovat vääristyneempiä) lisää rintasyövän todennäköisyyttä. Jos tähän on olemassa riski, sinun tulisi poistaa ympäröivä kudos.

7. Lobulaarinen rintasyövän in situ

Tätä kutsutaan myös lobulaariseksi neoplasiaksi. Se on syöpäsolujen kasvua maitoa tuottavissa rauhasissa, mutta ylittämättä lobuleita. Se ei aiheuta tulehdusta tai kipua, joten se havaitaan jonkin muun rintasairauden yhteydessä tehdyn biopsian yhteydessä. Tämä tila lisää myös rintasyöpään sairastumisen riskiä.

8. Intraduktaaliset papilloomat

Papilloomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka ovat samanlaisia kuin syylät, jotka kasvavat maitokanavissa. Ne voivat olla yksittäisiä (aiheuttaa nesteen eritystä) tai niitä voi olla kerralla useampia. Papilloomat voidaan havaita joko mammografialla tai ultraäänellä.

Jos papilloomat ovat suuria, lääkäri ottaa koepalan. Yksinään ne eivät vielä lisää syöpäriskiä, mutta jos niiden lisäksi sairastat jotakin toista sairautta, kuten epätyypillistä hyperplasiaa, riski suurenee.

Naisten yleisimmät rintoihin liittyvät sairaudet

Kuinka pienentää rintoihin liittyvien sairauksien riskiä

Asiantuntijat suosittelevat seuraavia toimenpiteitä rintoihin liittyvien sairauksien riskin pienentämiseksi:

  1. Noudata terveellistä ruokavaliota ja painoa. On todistettu, että sekä ruokavaliolla, että painolla on merkitystä aikuisiän syöpään sairastumisen riskissä.
  2. Pysy fyysisesti aktiivisena. Fyysinen liikunta auttaa pysymään terveenä, sama koskee myös syöpään sairastumisen ehkäisemistä.
  3. Vältä alkoholin ja tupakkatuotteiden käyttöä.
  4. Imetä vauvaasi.  Espanjalaisen rintasyöpäsäätiön mukaan, rintaruokkiminen auttaa ehkäisemään rintasairauksien ilmenemistä.
  5. Jotkin reseptilääkkeet voivat aiheuttaa suurempaa riskiä sairastua rintasyöpään.
  6. Ennaltaehkäisevällä kirurgialla lääkärit voivat hoitaa sinua tilanteessa, jossa sinulla löydetään jokin vaaraa tai pahoja oireita aiheuttava rintasairaus.

Lopuksi neuvomme, että muista käydä säännöllisissä kontrollitarkastuksissa lääkärisi vastaanotolla. Tutkimukset ovat täysin kivuttomia, eikä niitä tarvitse pelätä. Päinvastoin, vain niiden avulla pystyt huomaamaan ajoissa, mikäli sinulla itselläsi ilmenee rintasairauden oireita, ja juuri noiden kokeiden ansiosta pystyt saamaan tarvittaessa lääkärin apua ajoissa ongelmiisi.

“Ainoa asia, jota meidän tulee pelätä, on pelko itse. Näin ollen sinun tulisi ennemmin olla peloissasi silloin, kun et ole kuvauttanut rintojasi.”

– Cynthia Nixon

Muista, että pelkääminen on turhaa, eikä turha murehtiminen auta mitään. Mikäli sinulla on kysyttävää tai ihmetyksen aiheita, juttele lääkärisi kanssa, hän osaa kyllä rauhoittaa mieltäsi askarruttavat kysymykset liittyen rintasairauksiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.