Vauvan motoristen taitojen arvioiminen kuukausittain
Jokaisen vanhemman on hyvä tietää, kuinka vauvan motoristen taitojen arvioiminen voidaan suorittaa kuukausittain. Motoristen taitojen kehitystä mittaavat testit suorittaa yleensä lastenlääkäri tai neuvolan henkilökunta vauvan säännöllisten terveystarkastusten yhteydessä. Joskus testi kuitenkin suoritetaan niin nopeasti, ettemme edes huomaa sen olevan jo viety läpi.
Dokumentoimalla vauvan toimintaa kotona, olemme paremmin valmistautuneita lapsen terveystarkastuksiin. Näin pystymme paitsi kysymään tarkkoja kysymyksiä lapsemme motoristen taitojen kehitykseen liittyen, myös tarjoamaan hoitohenkilökunnalle tärkeää tietoa. Tieto ja ymmärrys lapsen motorisista taidoista tuo meille mielenrauhan, minkä lisäksi pystymme myös suorittamaan yksinkertaisia motorisia testejä kotonamme.
Jos huomaamme jonkin olevan pielessä, pystymme mahdollisesti ratkaisemaan ongelman tiettyjen harjoitusten tai oikeanlaisen hieronnan avulla. Pystymme myös välittämään yksityiskohtaista tietoa lapsen lääkärille tai neuvolan hoitajalle, joka kykenee näin paremmin neuvomaan meitä tilanteessa. Tietyt ongelmat ovat usein korjattavissa itse kotioloissa oikeanlaisten harjoitusten, aktiviteettien tai leikkien avulla. Joskus myös vauvan stimuloiminen voi ratkaista tilanteen.
Kaikki lapset ovat erilaisia. Useamman raskauden läpikäynyt äiti tietää, että jokaisella vauvalla on oma rytminsä, eikä raskauden aikaisista kummallisuuksista tarvitse yleensä huolestua. On tärkeää muistaa, että keskoset ja muut tehohoitoa syntymänsä jälkeen tarvinneet vauvat kehittyvät hieman muita lapsia hitaammin, mutta tästä ei tarvitse huolestua.
Vauvan motoristen taitojen arvioiminen kuukausittain
Esittelemme testin, jonka avulla voidaan suorittaa vauvan motoristen taitojen arvioiminen lapsen ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana.
Vastasyntynyt
- Maatessaan selällään, lapsen kädet ja jalat ovat yleensä levällään.
- Lapsi saattaa liikuttaa käsiään ja jalkojaan tahattomasti.
- Lapsi pystyy kääntämään päätään, mutta hänellä ei ole voimia nostaa sitä. Jos päätä nostetaan, se putoaa taaksepäin tai jommallekummalle puolelle kehoa.
1 kuukauden ikä
- Lapsi osaa taivuttaa käsivarsiaan ja jalkojaan selällä maatessaan.
- Maatessaan mahallaan, lapsi pystyy nostamaan päätään ja kannattelemaan sitä pienen hetken. Lapsen nostaessa päätään, pää saattaa edelleen keinua puolelta toiselle tai taaksepäin.
- Lapsen kädet ovat suljettuina suurimman osan aikaan. Jos kosketat lapsen nyrkkiä sormellasi tai jollain esineellä, käsi aukeaa ja sulkeutuu sitten heti uudestaan.
- Lapsi hymyilee satunnaisesti ja on hieman entistä kiinnostuneempi häntä ympäröivistä asioista ja äänistä. Lapsi saattaa kääntää päätään löytääkseen esineen tai äänen, joka herätti hänen huomionsa.
2 kuukauden ikä
- Vauva taivuttaa jatkuvasti käsivarsiaan ja jalkojaan hereillä ollessaan.
- Huomaat lapsen liikkuvan päivä päivältä enemmän.
- Maatessaan vatsallaan, lapsi yrittää pitää päätään koholla lyhyitä hetkiä.
3 kuukauden ikä
- Tukiessasi lasta, hän pystyy istumaan hieman tukevammassa asennossa.
- Maatessaan vatsallaan, lapsi kykenee tukeutumaan kyynärvarsiinsa pieniä hetkiä kerrallaan, ja hän pystyy pitämään päänsä kohotettuna useita minuutteja putkeen.
- Lapsi leikkii käsiensä kanssa ja katselee niitä jatkuvasti.
- Pidellessäsi lasta pystyasennossa, hän koskettaa lattiaa jaloillaan, joustaen polvistaan.
4 kuukauden ikä
- Lapsen liikkeet ovat kehittyneet kuukauden takaisesta. Hän pitää päätään koholla entistä kauemmin ja nostaa jo osaa yläkropastaan vatsalla maatessaan.
- Joutuessaan lähelle pintaa, lapsi työntää tukeakseen itseään.
Hän osaa tehdä ensimmäiset käännökset. - Kun lapsi asetetaan tasaiselle pinnalle, hän kannattelee painoaan käyttäen koko jalkapohjaansa.
- Vauva on huomattavasti entistä vahvempi, ja voit alkaa kävelyttää häntä käsistä kiinni pitäen.
5 kuukauden ikä
- Kun lapsi asetetaan makaamaan vatsalleen, hän pystyy nostamaan koko yläruumiinsa irti lattiasta ja pitämään asennon jonkin aikaa.
- Vauva osaa yhtäkkiä kääntyä ja vaihtaa asentoa.
- Lapsi liikuttaa jalkojaan ilmassa kuin pyöräilisi.
- Lapsi ottaa aktiivisesti osaa toimintaan, kun häntä autetaan istumaan.
- Kun lasta tuetaan kainaloista ja käsistä, hän pyrkii seisomaan ja asettaa jalkansa lähimmälle pinnalle.
6 kuukauden ikä
- Vauva nojaa käsiinsä.
- Lapsi etsii aktiivisesti lelua tai muuta esinettä.
- Lapsi leikkii jalkojensa kanssa.
- Kun lasta tuetaan kainaloista, hän seisoo ja yrittää jopa pomppia hieman.
- Lapsi pystyy istumaan itsenäisesti joitain hetkiä.
Jos huomaat tilanteen, joka poikkeaa täysin yllä annetuista viitekehyksistä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä neuvolaan jo ennen seuraavaa sovittua terveystarkastusta – jos ei muuten, niin oman mielenrauhasi takaamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fernández Saavedra, A. (2017). Descripción de la evolución motriz de un bebé prematuro según el criterio de Vojta. https://gredos.usal.es/handle/10366/133409
- Mesonero Valhondo, A. (2010). Evolución de la vivencia motriz: manifestaciones simbólicas e implicaciones educativas. http://dehesa.unex.es/handle/10662/3118