Sopiva määrä maitoa vauvalle kussakin ikävaiheessa - Äitiyden ihme
 

Mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle?

Mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle?

Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Kaikki vanhemmat haluavat lastensa kasvavan terveiksi ja vahvoiksi. Tämän vuoksi moni vanhempi miettii, mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle kussakin iässä. Oli kyseessä sitten rintamaito tai äidinmaidonkorvike, on jokaisen vauvasta huolehtivan hyvä tietää lapsen eri kehitysvaiheisiin liittyvät suositellut vuorokausimäärät.

Sopiva määrä maitoa vauvalle

On olemassa suosituksia, jotka kertovat, mikä on tietyn ikäisen vauvan tarvitseman maidon standardimäärä. Nämä ohjeet antavat viitteitä tarvittavasta ravintomäärästä, mutta koska jokainen vauva on yksilö, todellinen syödyn maidon määrä vaihtelee lapsittain.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan vähintään neljä kuukautta, ja mielellään siihen asti, että lapsi täyttää kuusi kuukautta.

Jos vauva imee maidon suoraan äidin rinnasta tuttipullon sijaan, syödyn maidon määrää on vaikea arvioida. On tavallista, että toinen tai molemmat rinnat tyhjenevät yhden imetyskerran aikana. Jotta vauva tulee kylläiseksi, on imetyksen kestettävä noin 10 minuuttia. Tästä ajasta 5 minuttia kuluu maidon imemiseen ja toinen 5 minuuttia sen varsinaiseen syömiseen. Tämäkin on tapauskohtaista, sillä jotkut lapset imevät nopeammin kuin toiset.

Mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle?

Suositeltu maitomäärä lapsen iän mukaisesti

Jos imetys ei syystä tai toisesta ole mahdollista, äidinmaidonkorvike on hyvä vaihtoehto. Jos lapsi syö pullosta, on oltava tarkkana, kuinka paljon maitoa kuluu.

Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvaa on tärkeä syöttää aina, kun lapsi pyytää ruokaa. Vauvan kasvaessa tulee pitää silmällä, kuinka paljon äidinmaitoa tai korviketta lapsi kuluttaa. Näin varmistetaan lapsen terveellinen painon kehitys.

Tätä varten on tiedettävä, mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle eri ikäkuukausien aikana. Seuraavaksi esittelemme asiantuntijoiden suosittelemat maitomäärät.

Vastasyntyneestä 2 kuukauden ikäiseen vauvaan

Tässä iässä vauvat syövät yleensä noin 0,5-1,5 dl maitoa kerrallaan, joka 3.-4. tunti. Jotkut vauvat tosin syövät harvemmin, eli joka 4.-5. tunti. Tarvittaessa vauva voidaan herättää syömään.

3-6 kuukauden ikäiset vauvat

3-6 kuukauden iässä vauvat syövät yleensä noin 1,2-1,8 dl maitoa kerrallaan. Tässä iässä vauvat tavallisesti nukkuvat pitkiä aikoja tauotta, jotkut jopa läpi yön. Tällöin vauvaa ei saa herättää syömään.

7-12 kuukauden ikäiset vauvat 

7-12 kuukauden ikäiset vauvat syövät 3-5 tuttipullollista maitoa päivittäin. Tämä tarkoittaa lähes 2,5 desilitraa maitoa yhdellä syöttökerralla. Jos vauva on jo alkanut syödä muutakin ruokaa, maitoa voidaan tarjota harvemmin.

Yli vuoden ikäiset vauvat 

Lapsen täytettyä vuoden, hänelle voidaan alkaa tarjota lehmänmaitoa äidinmaidon tai korvikkeen sijaan. Näin tulee kuitenkin toimia ainoastaan terveysalan ammattilaisen suostumuksella. Suositeltava maidon määrä on enintään 2 lasillista päivässä. Maidon sijaan vauvalle voidaan tarjota myös jogurttia tai juustoa.

Mistä tietää, juoko vauva tarpeeksi maitoa? 

Vauvan eleistä voidaan päätellä, onko lapsi saanut tarpeeksi maitoa. Yksi vauvan kylläisyyteen viittaavista merkeistä on suun sulkeminen tai pään kääntäminen, kun hänelle tarjotaan pulloa. 

Vauva saattaa myös nukahtaa syömisen lopetettuaan, ja nukahtaessaan hän vaikuttaa rentoutuneelta. Lapsen nauttiman maitomäärän arvioimiseksi kannattaa pitää kirjaa päivittäisistä syöttökertojen ja vaipanvaihtojen määrästä sekä lapsen painon kehityksestä. 

Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvaa on tärkeä syöttää aina, kun lapsi pyytää ruokaa. Vauvan kasvaessa tulee pitää silmällä, kuinka paljon äidinmaitoa tai korviketta lapsi kuluttaa. Näin varmistetaan lapsen terveellinen painon kehitys.

Mikä on sopiva määrä maitoa vauvalle?

Äidinmaidonkorvikkeet

Kaupoissa on tarjolla useita eri tyyppisiä äidinmaidonkorvikkeita. Alla muutama esimerkki:

  • Käyttövalmis korvike: Tämä korvike on käytännöllinen, koska se ei vaadi lämmittämisen lisäksi muita esivalmisteluja. Kääntöpuolena on korkeahko hinta.
  • Nestetiiviste: Tiiviste sekoitetaan vastaavaan määrään vettä.
  • Maitojauhe: Juoman valmistusta varten sekoitetaan lusikallinen jauhetta noin puoleen desilitraan vettä. Maitojauhe säilyy pitkään ja on myös taloudellisin vaihtoehto.
  • Korvikkeet lapsille, joilla on erityistarpeita: Erityisiä äidinmaidonkorvikkeita valmistetaan esimerkiksi keskosille, refluksitaudista kärsiville vauvoille ja lapsille, joiden paino on hyvin alhainen. On myös olemassa soijapavuista ja hypoallergeenisista raaka-aineista valmistettuja korvikkeita allergikkoja varten.

Kaikki vaihtoehdot sisältävät vastaavia ravintoaineita, joita vauva saa äidinmaidosta. Ne auttavat vahvistamaan lapsen immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä, ja niissä on tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

Maitoallergian oireet

Maitoallergian merkkejä ovat esimerkiksi ihottuma kasvoilla tai peräaukon ympärillä. Lapsella voi myös olla ripuli tai ummetusta. Joissain tapauksissa uloste voi olla kovaa, vähäistä ja hyvin tiivistä.

Toisinaan taas vauva voi  olla ärtynyt tai itkuinen ruokailun jälkeen. Hän saattaa jopa oksentaa tai olla levoton nukkumaanmenoajan koittaessa. Jos huomaat kyseisiä oireita, ota yhteys neuvolaan tai lääkäriin.

On yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä tarjota vauvalle sopiva määrä maitoa. Vanhempien tulisi tuntea suositellut ruokamäärät ja noudattaa niitä niin hyvin kuin mahdollista. Mikäli sinulla on kysyttävää lapsesi ruokailuun ja kasvuun liittyen, keskustele neuvolahoitajasi tai lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lázaro  A, Martín B. Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP. 287-295.
  • Organización Mundial de la Salud / Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. 2010. ISBN: 978-92-75-33094-4.
  • Tewari, Angela & Meyer, Rosan & Fisher, Helen. (2007). Soya milk and allergy: indications and contraindications.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.