Moron heijaste vauvoilla - mikä se on? - Äitiyden Ihme
 

Moron heijaste vauvoilla - mikä se on?

Moron heijaste vauvoilla - mikä se on?

Viimeisin päivitys: 15 heinäkuuta, 2018

Moron heijaste, eli säpsähdysheijaste, on yksi ensimmäisistä reflekseistä, joita ihmisellä on. Kun lapselle alkaa kehittyä tämä refleksi, joskus vanhemmat kuitenkin hämmentyvät. Toisinaan se aiheuttaa jopa huolta, kun vauva avaa käsivartensa nytkähtäen ja muuttuu jäykäksi.

Ensimmäiseksi tulisi tietää, että vauvassa ei ole mitään vikaa, kun se tekee näin. Kyseessä on vain ei-tahdonalainen refleksi, joka katoaa kun vauva on noin 4-5 kuukautta vanha.

Tällä kertaa kerromme siis tarkemmin tästä Moron heijasteeksi kutsutusta ilmiöstä, jotta saisit vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi.

Miksi sitä kutsutaan Moron heijasteeksi?

Moron heijaste, eli säpsähdysheijaste, saa nimensä itävaltalaiselta lastenlääkäriltä, joka tutki sitä 1900-luvun alussa, ja hänen nimensä oli Ernst Moro. Refleksi määritellään vaistonalaiseksi reaktioksi, joka ilmenee silloin, kun lapsi uskoo että sillä ei ole turvallista kohtaa tai tukea, tai kun se vaihtaa asentoa äkillisesti.

Moron heijaste voi näkyä myös silloin, kun vauva kuulee äkillisen äänen tai kun hän tajuaa kaatuvansa taaksepäin. Se ilmentää vauvan keskushermoston kehittymistä.

Mielenkiintoista on se, että refleksi liittyy voimakkaasti pelkoon ja uhan kokemiseen. Tätä pelkoa pidetään ainoana pelkona, joka ei ole opittu.

Miten, milloin ja miksi?

Ensimmäisinä kuukausina vauvan keskushermosto (ja muut osat) ovat jatkuvassa kehityksessä. On tavallista nähdä monia muutoksia, kuten esimerkiksi itkeminen tai juuri tämä Moron heijaste. Onkin niin, että ei-tahdonalaiset refleksit kertovat, että vauva kehittyy normaalilla tavalla.

Tämän tyyppisiä refleksejä tutkivat ja tarkastelevat lääkärit ja erikoistuneet lastennlääkärit. He pystyvät vahvistamaan, kehittyykö keskushermosto vauvalla hyvin vai ei.

Jotta tämä voitaisiin arvioida, he laittavat vauvan tiettyyn asentoon huijatakseen sen aivoja antamaan sen reaktion, jota he haluavat tarkastella.

Jotta voitaisiin vahvistaa tai sulkea pois Moron heijaste vauvalla, tarvitaan vain yksinkertainen koe. Lääkärikäynnillä lastenlääkäri laittaa vauvan pehmeälle tyynylle, ottaa sen pään käsiin ja sitten nopeasti simuloi sen pudottamista. Hän ottaa välittömästi vauvan takaisin hallintaan, jotta voisi estää putoamista tyynylle.

Tämä tehdään, jotta vauva saadaan uskomaan, että se ei ole tasapainossa – Moron heiijaste aktivoituu tällöin automaattisesti. Tämä on se prosessi, jota lastenlääkäri haluaa tarkastella. Testin aikana tulee kuitenkin olla varovainen: vauvan kehoa ei tule nostaa koskaan tyynyltä, vain sen päätä hiukan, jotta saadaan aikaan putoamisen tunne.

Kun vauva joutuu kokemaan, että se putoaa, sen tulisi nytkähtää. Normaali reaktio vauvalle on se, että se liikuttaa käsivarsiaan sivuille niin, että kämmenet ovat ylöspän ja sormet koukistettuina.

Kun pelko haihtuu, vauva alkaa rentoutua. Hän vetää tällöin käsivartensa kehoaan kohti.

Muista, että vauvan aivot ovat edelleen kehitysvaiheessa. Joskus pelkkä uneksiminen saattaa saada sen tuntemaan olevansa epätasapainossa. Joskus jopa aivastus saa Moron heijasteen ilmaantumaan. Äkillinen ääni tai kutittaminen voivat myös saada vauvan kehittymättömän keskushermoston reagoimaan tällä tavalla.

Vanhemmille ensimmäinen kerta, jolloin tämä refleksi näkyy, saattaa aiheuttaa pelkoa. Sillä vauva jäykistyy, ja sillä jopa sen ihon sävy muuttuu verenpaineen lisääntymisen vuoksi, asia voi olla huolestuttava. Ei kuitenkaan ole mitään syytä huoleen, sillä kaikki tämä on vauvan normaalin kehityksen puitteissa olevaa reagointia.

Sen jälkeen kun vauva kokee nämä 5-6 sekuntia kauhua, on tavallista että se itkee. On hyvin tärkeää, että saat vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi ja että autat sitä rentoutumaan, jotta voisit välttää pitkittynyttä stressiä.

On myös tärkeää muistaa, että on vauvoja, joilla on myös kehdossa unessa ollessaan Moron heijasteen ilmenemistä. He ojentavat äkillisesti käsivartensa, muuttuvat jäykiksi ja alkavat itkeä.

Kuinka voit tunnistaa säpsähdysheijasteen vauvallasi?

  • Hämmennys, joka näkyy silmistä – ne ovat täysin auki.
  • Vauva ojentaa käsivartensa kämmenet ylöspäin ja sormet koukussa. Muutaman sekunnin jälkeen refleksi on ohi, ja vauva rentoutuu ja käsivarret palaavat sen rinnalle.
  • Äkillinen itkeminen.

Mitä tapahtuu, jos vauvallasi ei näy tätä refleksiä?

Jos lastenlääkäri huomaa, että säpsähdysheijastetta ei vauvalla ole, hän saattaa epäillä hermoston häiriötä. Hän saattaa tutkia lasta varmistaakseen, että kyseessä ei ole hemiplegia, jonkin tyyppinen halvaus tai jopa solisluun murtuma. Jos refleksiä näkyy kahdeksan kuukauden jälkeenkin, saatetaan myös epäillä neurologista häiriötä.

Aina kun vauvallasi on havaittavissa Moron heijaste, kannattaa yrittää saada se rauhoittumaan. Älä nosta vauvaa aivan heti, vaan hyväile häntä, ja pikkuhiljaa voit huomata hänen rentoutuvan. Sinun kanssasi hän tulee tuntemaan olonsa turvatuksi, ja siten hän rauhoittuu.

Jos uskot, että lapsellasi on Moron heijastetta jatkuvasti, kannattaa ottaa yhteyttä lastenlääkäriin. Muista kuitenkin, että säpsähdysheijaste on primäärinen refleksi, joka osoittaa vastasyntyneen keskushermoston systeemin normaalin kehitykseen. Kun vauva on noin noin 4-5 kuukauden ikäinen, refleksi normaalisti katoaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.