15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle
 

15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle

Vastasyntynyt vauva tarvitsee monenlaisia hoitotarvikkeita. Ne kannattaa hankkia hyvissä ajoin.
15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Yesibeth Rincón

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2023

Tässä artikkelissa esittelemme 15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle. Ne kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin siltä varalta, että synnytys käynnistyy etuajassa. Näin niistä ei tarvitse stressata enää vauvan syntymän jälkeen.

15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle

Voit aloittaa vauvanhoitotarvikkeiden hankkimisen tämän listan avulla.

1. Vaipat

Vastasyntyneen vauvan hoidossa tärkeimpiä tarvikkeita ovat vaipat. Valittavana on kertakäyttöisiä tai kestovaippoja. Koon tulisi sopia vastasyntyneille eli 3-5 kiloa painaville vauvoille.

2. Kosteuspyyhkeet

Kosteuspyyhkeet pitävät vauvan puhtaana ja hyväntuoksuisena, sillä niitä käytetään aina vaipanvaihdon yhteydessä. Niitä voi käyttää tarvittaessa myös käsien tai muun kehon puhdistamiseen.

3. Äidinmaidonkorvike

Vastasyntyneelle pyritään ensisijaisesti antamaan rintamaitoa, sillä vauva saa siitä kaikki kasvunsa edellyttämät ravintoaineet. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi pitää varalla äidinmaidonkorviketta. Kysy lastenlääkäriltä, mikä niistä sopii parhaiten vauvallesi.

Äidinmaidonkorviketta ja tuttipulloja pöydällä.
Tuttipullot ovat välttämättömiä tarvikkeita vauvalle, jos aikeena ei ole pelkästään imettää tai jos imetyksessä ilmenee ongelmia. Lisäksi kannattaa ostaa varuiksi äidinmaidonkorviketta.

4. Tuttipullot ja tuttiosat

Tuttipullot ja tuttiosat ovat välttämättömiä tarvikkeita vauvalle, sillä niitä saatetaan tarvita hetkenä minä hyvänsä. Ne kannattaakin ostaa jo ennen vauvan syntymää.

5. Vauvanhoitopakkaus

Vauvanhoitopakkaus sisältää yleensä muun muassa lämpömittarin, kynsileikkurin, pyöreäkärkiset sakset, kamman ja harjan. Voit kuitenkin koota sellaisen myös itse ostamalla jokaisen tarvikkeen erikseen. Voit lisätä pakkaukseen vielä neutraalia saippuaa, vauvashampoota (joka ei ärsytä silmiä), kosteusvoidetta, kylpygeeliä ja alkoholitonta hajustetta.

6. Lääkelaatikko

Kotiin kannattaa hankkia lääkelaatikko vauvan sairastumisen varalta. Osta lapsille tarkoitettua lääkettä kuumeeseen, ripuliin, koliikkiin, oksenteluun ja refluksiin. Lääkkeiden tulee olla tippoina, jotta vauva saa nieltyä ne helposti. Kysy suosituksia lastenlääkäriltä.

Laita lääkelaatikkoon myös lääkeruisku, steriiliä sideharsoa rään, silmien ja navan puhdistamiseen, vanupuikkoja, suolaliuosta ja 70-prosenttista alkoholia.

7. Bodyt ja pyjamat

Vastasyntynyt tarvitsee myös bodyjä ja pyjamia. Puuvillavaatteet ovat parhaita pienille lapsille, sillä ne hoitavat ihoa eivätkä aiheuta allergiaa. Tämän lisäksi osta asuja myös ulkoiluun. Etsi helposti puettavia ja riisuttavia vaatteita, jotka eivät hiosta.

8. Päähineet, sukat ja lapaset

Vastasyntynyt vauva on puettava hyvin, jotta hän pysyy lämpimänä. Siksi tarvitaan pipoja, lapasia ja sukkia. Muista, että vauvan kädet ja jalat tulee peittää hyvin. Kun lähdet ostamaan vaatteita, älä unohda näitä kolmea asustetta.

9. Puuvilla- tai villapeitto

Puuvilla- tai villapeitto pitää vauvan lämpimänä. Pidä aina yhtä peittoa pinnasängyssä ja toista vaunulaukussa. Näin voit peitellä vauvan, jos lämpötila laskee.

10. Hoitolaukku

Hoitolaukku tai vaippakassi on välttämätön tarvike, joka kannattaa ostaa jo ennen kuin vauva tuodaan kotiin. Siinä voi kuljettaa vaippoja, pyyhkeitä, vaatteita, tuttipulloa ja muita välttämättömiä vauvanhoitotarvikkeita. Se otetaan ensimmäisen kerran mukaan sairaalaan synnyttämään lähdettäessä, joten hanki se ensimmäisten joukossa.

11. Pinnasänky

Pinnasänky on vauvanhuoneen tärkein huonekalu, jonka ostamisesta vanhemmat ovat usein innoissaan. Siinä vauva nukkuu ja myös leikkii. Erilaisia pinnasänkyjä on laaja valikoima, mutta älä kiinnitä huomiota ainoastaan malliin ja väriin.; varmista, että sänky on tilava, mukava ja turvallinen.

Pinnasänky ja syöttötuoleja.
Vauva tarvitsee syöttötuolin, ja muunneltavaa mallia voidaan hyödyntää uusilla tavoilla vauvan kasvaessa.

12. Syöttötuoli

Markkinoilta löytyy erittäin käteviä muunneltavia syöttötuoleja, joita voidaan käyttää eri tarkoituksiin eri-ikäisillä lapsilla. Aluksi niitä voidaan käyttää vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen ja myöhemmin muuntaa syöttötuoliksi. Tällainen tuoli mukautuu vauvan kasvuun ja muuttuviin tarpeisiin.

13. Lastenvaunut

Vaunuista ei ole apua ainoastaan kävelylle mentäessä, vaan myös vastasyntyneen vauvan nukuttamisessa ulkona raittiissa ilmassa. Osta mukavat vaunut, jotka sopivat pienelle ja vähän vanhemmallekin vauvalle.

14. Kylpyamme

Vauvan kylvettäminen on suositeltavaa aina, myös vastasyntyneenä. Siksi välttämättömien tarvikkeiden joukossa on kylpyamme. Niitä on erikokoisia, -mallisia ja -värisiä. Valitse itsellesi mieluisin. Kylvetä vauva lämpimässä vedessä, jotta hän rentoutuu ennen unia.

15. Sterilointilaite

Jos jotakin välinettä tarvitaan usein, niin sterilointilaitetta. Sillä desinfioidaan muun muassa tuttipullot ja tutit. Se tappaa niistä mahdolliset bakteerit. Kaikki ruokintavälineet on tärkeää steriloida vauvan iästä riippumatta.

Osta tarvikkeita vastasyntyneelle mieltymystesi ja tarpeidesi mukaan

Tämä lista sisältää 15 välttämätöntä tarviketta vastasyntyneelle, mutta muutakin tarvitaan. Tärkeintä on, että hankintasi ovat omien mieltymystesi, tarpeidesi ja budjettisi mukaisia. Tarvikkeet kannattaa ostaa vähitellen raskauden aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Repetti C. El libro del bebé. 1° edic. Argentina: Editorial Albatros; 2007. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=9lQbGav9bH8C&oi=fnd&pg=PA5&dq=el+libro+del+beb%C3%A9&ots=cmWZRYd8Gw&sig=O_orPP_S3XKv46Ge3YArfuFTKv0#v=onepage&q=el%20libro%20del%20beb%C3%A9&f=false
  • Caño-Armenteros P. Cuidados del recién nacido: higiene y aseo corporal. España: Universidad de Jaén: 2020. Disponible en: https://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/13434
  • López-Candiani C. Cuidados del recién nacido saludable. Rev. Acta Pediátrica de México. 2014; 35 (6). Disponible en: https://ojs.actapediatrica.org.mx/index.php/APM/article/view/882
  • Lifshitz A. Mamá sana, bebé sano. Estados Unidos: Editorial 10 Puntos; 2006. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ditEzHmCjXMC&oi=fnd&pg=PA125&dq=c%C3%B3mo+cuidar+a+un+beb%C3%A9&ots=VZxGOygGrZ&sig=Rv4hRE1sKIERg_M-wGcELxvBXtk#v=onepage&q=c%C3%B3mo%20cuidar%20a%20un%20beb%C3%A9&f=false

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.