Vauvan ensiparkaisu: mitä tulee tietää
 

Vauvan ensiparkaisu: mitä tulee tietää

Tiedätkö, mitä vauvan ensiparkaisu merkitsee sekä vauvalle että äidille? Lue eteenpäin.
Vauvan ensiparkaisu: mitä tulee tietää
Mara Amor López

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Mara Amor López.

Kirjoittanut Mara Amor López

Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2023

Kannettuasi lastasi yhdeksän kuukautta kohdussasi saat vihdoinkin tavata hänet, koskettaa häntä ja aloittaa hänen kanssaan uuden elämän. Vauvan ensiparkaisu osoittaa, että kaikki meni synnytyksessä hyvin ja että hän pystyy hengittämään omillaan.

Sen lisäksi, että vauvan ensiparkaisun kuuleminen on äidille huojentavaa, se edistää molempien hyvinvointia. Haluammekin nyt kertoa, mitä vauvan ensiparkaisu oikein merkitsee ja mitä tältä unohtumattomalta hetkeltä voi odottaa.

Vauvan ensiparkaisu

Useimmat vauvat reagoivat synnytykseen äänekkäällä rääkäisyllä, mikä johtuu useista syistä.

Ensinnäkin rääkäisy kuvastaa äänihuulten värähtelyä ilman poistuessa keuhkoista ensimmäistä kertaa (uloshengitys). Aina vauvalta ei kuulu kovaa rääkäisyä, vaan pikemminkin kevyt henkäisy. Tärkeintä on, että se täyttää perustehtävänsä: tyhjentää hengitystiet lapsivedestä, jotta ilmaa pääsee sisään.

Toisaalta vauvan ensiparkaisu on reaktio voimakkaasti muuttuneeseen ympäristöön. Ei pidä unohtaa, että vielä hetki sitten vauvalla oli lämmin ja hyvä olo äitinsä kohdussa, ja nyt sen on opittava selviytymään omillaan. Vaikka se on edelleen monilta osin riippuvainen hoitajistaan, nyt sen täytyy hengittää itse, pyytää ruokaa ja sopeutua täysin erilaisiin olosuhteisiin.

Syntymä on toisin sanoen erittäin stressaava hetki vauvoille, ja siksi on tärkeää taata ihokontakti mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Äidin tuoksun, äänen ja lämmön aistiminen lievittää vauvan ahdistusta ja saa sen tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Vastasyntynyt vauva päästää ensiparkaisun.
Äidin kohdusta poistuminen merkitsee sopeutumista moniin fyysisiin ja psyykkisiin muutoksiin. Vauvan ensiparkaisulla onkin monia seurauksia ja syitä.

Ensiparkaisun piirteet

Vauvan ensiparkaisussa voi olla erilaisia piirteitä. Kaikilla vauvoilla on erilainen tapa parkaista, ja kerrommekin nyt, mitä erilaiset parkaisut tarkoittavat:

  • Vauvan ensiparkaisu on kova. Yleensä terveet vauvat parkuvat äänekkäästi syntyessään, sillä se on osa edellä mainittua sopeutumismekanismia. Se ei välttämättä siis ole merkki vauvan kivusta tai epämukavuudesta, vaan yksinkertaisesti ympäristön äkillisestä muutoksesta johtuvaa stressiä.
  • Itku on passiivista mutta tehokasta. Tämä voi tarkoittaa, että vauva oli unessa ja rentoutunut ennen kohdusta poistumista. Näin on usein suunnitelluissa keisarileikkauksissa, koska synnytys ei edellytä vauvalta käytännössä minkäänlaista yhteistyötä. Seuraavaan itkemistapaan verrattuna ratkaisevaa on se, on Apgar-asteikon muut muuttujat ovat normaaleja.
  • Vauva ei itke tai itku on hyvin heikkoa. Tämä voi viitata puutteelliseen sopeutumiseen kohdunulkoiseen ympäristöön joko keuhkojen kypsymättömyyden tai raskaus- tai synnytyskomplikaatioiden vuoksi. Tässä tapauksessa lapsi tarvitsee pikaista arviota ja tarvittaessa apua.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä

Ensiparkaisun hyödyt äidille ja vauvalle

Edellisissä osioissa keskityttiin ensiparkaisun hyötyihin vauvan fyysiselle terveydelle, mutta hyödyt eivät rajoitu tähän. Vauvan ensiparkaisu hyödyttää itse asiassa myös äitiä. Nämä ovat sen pääasialliset hyödyt molemmille:

  • Se tyhjentää hengitystiet lapsivedestä.
  • Se stimuloi vastasyntyneen hengitystyön alkamista.
  • Se vaikuttaa osaltaan verenkierron muutoksiin vauvan kehossa (siirtymistä sikiön verenkierrosta vastasyntyneen verenkiertoon).
  • Se tarjoaa äidille lukuisia psyykkisiä hyötyjä: Se rauhoittaa ja huojentaa äitiä synnytyksen jälkeen sekä edistää kiintymyssuhteen muodostumiselle välttämättömien yhdisteiden erittymistä.
  • Se käynnistää oksitosiinin erittymisen. Oksitosiini on keskeinen hormoni kohdun palautumiselle ja maidontuotannon käynnistymiselle.

Vauvan itku on myös sen tapa viestiä

Fysiologisten syiden lisäksi vauva itkee viestiäkseen ympäristönsä kanssa. Itku on vauvan ainoa keino ilmaista pelkoa, hermostuneisuutta, kipua, nälkää tai hellyydenkaipuuta.

Vauvan itku laukaisee useita reaktioita äidin aivoissa vaistomaisesti. Vauvan itkusta on itse asiassa tehty useita tutkimuksia, joista on tehty mielenkiintoisia johtopäätöksiä:

  • Vaikka vauvan itkua katsovat ihmiset eivät välttämättä tunnista itkun syytä, heidän aivonsa reagoivat voimakkaammin silloin, kun he kokevat sen olevan kivun ilmaisu eikä seurausta pelosta tai kiukusta.

  • Kun vauvat itkevät pelosta tai kiukusta, heidän silmänsä pysyvät auki. Kun syynä puolestaan on kipu, silmät pysyvät lähes kiinni.

  • Vähitellen voimistuva vauvan itku johtuu yleensä kiukusta tai tyytymättömyydestä. Sitä vastoin kivusta tai pelosta johtuva itku on tasaisen voimakasta alusta lähtien.
Äiti nostaa vauvan syliin.
Päivien kuluessa vauvan ensisijaiset hoitajat oppivat jo vähitellen tulkitsemaan vauvan erilaisia itkuja ja vastaamaan oikealla tavalla vauvan kaikkiin tarpeisiin. Turvallinen ja varhainen kiintymyssuhde edistää tätä.

Mitä vauvan ensiparkaisusta voidaan sanoa

On erittäin tärkeää tietää, miksi vauva itkee – niin syntymähetkellä kuin sen jälkeenkin. Ei pidä unohtaa, että tämä on vauvan ainoa keino viestiä, tapa, jolla hän sekä pyytää jotain että ilmaisee tunteitaan. Erityisesti ensimmäinen parkaisu syntymähetkellä tarjoaa monia hyötyjä niin vauvan kuin äidinkin terveydelle ja on kohdunulkoiseen ympäristöön sopeutumisen edellytys.

Keho on toisin sanoen erittäin viisas, ja kaikella luonnollisesti tapahtuvalla on jokin tarkoitus. Tässä tapauksessa luonto varmistaa, että annamme kaiken huomiomme tuolle pienelle olennolle, joka on juuri saapunut mullistamaan elämämme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chóliz M, Fernández-Abascal EG, Martínez-Sánchez F. Infant crying: pattern of weeping, recognition of emotion and affective reactions in observers. Span J Psychol. 2012 Nov;15(3):978-88. doi: 10.5209/rev_sjop.2012.v15.n3.39389. PMID: 23156907. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23156907/
  • Repetti, C. (Ed.). (2007). El libro del bebé. Editorial Albatros.
  • Eisenberg, A., Murkoff, H. E., & Hathaway, S. E. (1995). El primer año del bebé. Editorial Norma.
  • Perez Velez, M. A. (2012). Como entender a tu bebé: primer año de vida.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.