Kuinka pysyä rauhallisena, kun vauva itkee?
Vauvan itku on äidille sydäntäsärkevä ääni. Se on adaptiivinen mekanismi, joka varmistaa, että ensisijaiset hoitajat huolehtivat vauvasta heti, kun tämä vaatii huomiota. Jos olet yrittänyt jo kaikin keinoin rauhoitella vauvaasi eikä itku lopu, on normaalia tuntea turhautumista, epätoivoa ja lannistusta. Siksi haluamme jakaa vinkkejä, joiden avulla voit pysytellä rauhallisena, kun vauva itkee.
Jokainen tietää, että kotona oleva vauva merkitsee elämistä toistuvan itkun keskellä, ja toisinaan tuo itku voi olla jatkuvaa. Tämä on tunnetusti vauvan ainoa kommunikointikeino, ja vanhempina olemme valmiita kestämään sitä ja reagoimaan siihen. Jotkut lapset ovat kuitenkin luonteeltaan mutkikkaampia kuin toiset tai käyvät läpi levottomia vaiheita, jotka estävät vanhempia saamasta kunnolla unta, mikä alkaa vaikuttaa heidän terveyteensä. Kuinka näissä tapauksissa voi toimia? Kerromme tässä artikkelissa.
On tärkeää pysyä rauhallisena, kun vauva itkee
Ei ole tunnetusti helppoa pysyä rauhallisena, kun vauva itkee, mutta on tärkeää, että sinä äitinä ainakin yrität rauhoittua näissä tilanteissa. Omalla tunnetilallasi on valtava vaikutus vauvaan. Muista, että lapset eivät vielä osaa säädellä tunteitaan. Kun he tuntevat kipua, epämukavuutta, pelkoa, nälkää tai mitä tahansa muuta negatiivista tunnetta, he tarvitsevat tueksi ja lohdutukseksi kiintymyshahmojaan voidakseen taas hyvin.
Toimi näin pysyäksesi rauhallisena, kun vauva itkee
Muista, että olet vauvasi tukipilari ja roolimalli. Sinun on siis oltava vakaa aikuinen, jotta voit tarjota vauvallesi rauhoittavan ilmapiirin. Tämä on paljon helpommin sanottu kuin tehty, mutta tietyt neuvot voivat olla avuksi.
Muista, että vauva itkee syystä
Kun mikään ei näytä rauhoittavan vauvaasi, saatat ajatella, että vauvasi manipuloi sinua tunnetasolla tai haluaa vain huomiota, mutta mikään ei voisi pitää vähempää paikkaansa. Vauvoilla ei ole kognitiivista kompleksisuutta tehdä mitään tällaista, joten heidän toimintaansa ohjaavat aina todelliset tarpeet. Vauva on kenties väsynyt, nälkäinen tai kylmissään, tai hänellä on kipeä olo. Kun pidät mielessä, että vauvan itkuun on aina hyvä syy, pystyt helpommin pysymään rauhallisena ja olemaan myötätuntoisempi.
Olet hyvä äiti
Tämä on toinen tärkeä asia, joka kannattaa aina pitää mielessä. Olet hyvä äiti, vaikka vauvasi ei lopettaisi itkemistä. Useiden lohdutusyritysten jälkeen saatat turhautua ja tuntea syyllisyyttä, mutta tämä vain lisää ahdistustasi. Älä tuomitse itseäsi tai ole liian ankara itseäsi kohtaan. Muista, että jokainen äiti käy läpi tämän tilanteen useita kertoja, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, kykenevätkö he täyttämään rooliaan. Vauvat yksinkertaisesti itkevät, eikä heitä ole aina helppo rauhoittaa.
Läsnäolosi ja kosketuksesi ovat erittäin tärkeitä
Etkö tiedä, miten rauhoittaisit vauvaasi? Ole vain läsnä, ole hänen tukenaan niin lähellä kuin voit. Usko tai älä, läsnäolollasi on erittäin lohduttava vaikutus vauvaasi, koska olet hänen turvasatamansa. Vaikka vauvan itku jatkuisi, tiedosta, että läsnäolosi auttaa häntä tuntemaan olonsa rakastetuksi ja turvalliseksi. Jos haluat lisätä näitä positiivisia tunteita, voit tarjota vauvallesi ihokontaktia asettamalla hänet vaippasillaan paljaan rintakehäsi päälle. Tarvittaessa voit vielä peitellä vauvan.
Äidin ruumiinlämmön ja hengityksen rytmin tunteminen sekä sydämenlyöntien kuuleminen vaikuttavat vauvaan erittäin suotuisasti.Opi rentoutumaan
Jos et saa vauvaasi rauhoittumaan, voit kokeilla ensin hillitä omaa ahdistustasi. Kuten jo todettiin, tällä on suora vaikutus lapsesi mielialaan. Voit luoda oikeanlaista tunnelmaa soittamalla rauhoittavaa musiikkia tai himmentämällä valaistusta. Voit jopa kokeilla joitakin hengitystekniikoita. Sinun on opittava säätelemään omia tunteitasi, jotta lapsesi pystyy käsittelemään omiaan.
Tunne rajasi ja kunnioita niitä
On varsin normaalia, että jossain vaiheessa sinut valtaa epätoivo ja sinusta tuntuu, että et enää jaksa. Älä tunne tästä syyllisyyttä – tämä on luonnollista. Opi kuitenkin tunnistamaan ne hetket, jolloin raja tulee vastaan, ja pyydä apua. Ehkäpä kumppanisi, joku toinen perheenjäsen tai läheinen ystävä voi vahtia vauvaa pienen hetken. Tämä auttaa teitä molempia tyhjentämään mielenne. Älä pelkää jakaa vastuuta muille. Sinun ei tarvitse olla täydellinen.
On hyvin todennäköistä, että ensimmäisten vuosien aikana kohtaat tällaisia tilanteita useaan otteeseen. Siksi tarvitset kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja myötätuntoa itseäsi kohtaan. Muista, että olet paras äiti lapsellesi. Joskus vauvan on vain itkettävä purkaakseen energiaansa. Jos olet varmistanut, että vauva on kunnossa, pysy vain hänen vierellään ja tarjoa hänelle rakkautta ja lohdutusta. Tämä on paljon arvokkaampaa kuin uskotkaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gorrita Pérez, R. R., Bárcenas Bellót, Y., Gorrita Pérez, Y., & Brito Herrera, B. (2014). Estrés y ansiedad maternos y su relación con el éxito de la lactancia materna. Revista cubana de pediatría, 86(2), 0-0.
- Cerezo, M. Á., Trenado, R. M., & Pons-Salvador, G. (2006). Interacción temprana madre-hijo y factores que afectan negativamente a la parentalidad. Psicothema, 18(3), 544-550.