Milloin ja miten vauvalle annetaan kiinteää ruokaa? - Äitiyden Ihme
 

Milloin ja miten vauvalle annetaan kiinteää ruokaa?

Milloin ja miten vauvalle annetaan kiinteää ruokaa?
Marta Guzmán

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensimmäisten kuukausien ajan vauvan koko ruokavalio koostuu äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta, jos äiti ei halua tai pysty imettämään. Kun lapsi tulee kuuden kuukauden ikään, on aika aloittaa ruokavalion laajentaminen eli alkaa esitellä lapselle pikkuhiljaa kiinteää ruokaa.

Yleisesti ottaen vauvojen syntymäpaino on kaksinkertaistunut noin neljän kuukauden kuluttua syntymästä. Tässä vaiheessa lapsi on jo usein valmis ensimmäisten puolikiinteiden ruokien maisteluun. Kiinteiden ruokien syöttämistä ei kuitenkaan kannata aloittaa ilman neuvolan hoitajan tai lääkärin hyväksyntää

Kiinteät ruoat ovat täysin uusi maailma vauvalle

Ensimmäinen ja tärkein huomioon otettava asia vauvan ruokavalion laajentamisessa on, että muutos tulee toteuttaa hitaasti ja lapsen tahdissa. Hyvin usein vauva sylkee suustaan ensimmäiset lusikalliset uutta ruokaa, mikä on täysin normaalia, sillä kyseessä on hänelle uusi maku ja koostumus. Vauvalla ei myöskään välttämättä ole vielä kykyä liikuttaa ruokaa suun takaosaan, jotta nieleminen onnistuisi.

On hyvä pitää mielessä, että vauva ei ole koskaan maistanut mitään muuta kuin äidinmaitoa tai korviketta, joka on neutraalin makuista makeahkoa nestettä. Siksi on tärkeää, että hänelle annetaan aikaa totutella uusiin makuihin ja paksumpiin koostumuksiin. Jos ruoka on vauvalle liian paksua, siihen voidaan alussa lisätä hieman vettä.

Kärsivällisyys palkitaan

Aloita vain puolikkaalla lusikallisella ruokaa. Ota avuksi positiivinen vahvistaminen ja puhu vauvalle koko prosessin ajan – käyttäen esimerkiksi “Eikö tämä näytäkin hyvältä?” -tyyppisiä lauseita.

Muista, että lapsi ei välttämättä tiedä, kuinka toimia uusien ruokien kanssa. Hän voi olla hämmentynyt tai kallistaa päätään taakse. Hän voi leikkiä ruoalla suussaan tai torjua sen täysin. Kaikki tämä on täysin normaalia, joten älä menetä kärsivällisyyttäsi.

Yksi tapa laajentaa lapsen ruokavaliota, on tarjota hänelle äidinmaitoa tai korviketta yhdessä kiinteän ruoan kanssa. Voit syöttää hänelle vuorotellen puolikkaan lusikallisen ruokaa ja puolikkaan lusikallisen maitoa.

Milloin ja miten vauvalle annetaan kiinteää ruokaa?

Vauva kannattaa tutustuttaa ruokiin yksi kerrallaan. Tällä tavalla varmistat, että lapsi tottuu kaiken tyyppisten makujen kokeiluun ja uusien ruokien syömiseen. Suosittelemme odottamaan 5-7 päivän ajan ennen kuin uuden ruoan jälkeen kokeillaan toista uutta tuotetta, minkä lisäksi eri raaka-aineita ei kannata vielä sekoittaa keskenään. Tämä helpottaa mahdollisten ruoka-aineallergioiden ja intoleranssien tunnistamista.

Se, että vauva on alkanut nauttia kiinteitä ruokia, ei tarkoita, että on aika lakata imettämästä tai antamasta hänelle korviketta. Tässä vaiheessa kiinteät ruoat ainoastaan täydentävät lapsen ruokavaliota.

Voit aloittaa muroilla

Vahvistetut murot ovat hyvä raudan ja B-vitamiinin lähde lapsille. Ne myös auttavat antamaan pikkuisellesi tarvitun kalorimäärän. Pienet määrät yksinkertaisia muroja, rintamaidon tai korvikkeen ohella, ovat kätevä valinta, jotta voisit antaa vauvallesi kosketuksen kiinteisiin ruokiin.

Muista, että koskaan ei tulisi laittaa muroja vauvan pulloon, sillä tämä on tukehtumisen vaaraa aiheuttavaa. Lisäksi vauvalle murojen antaminen pullossa silloin, kun lääkäri ei ole suositellut tätä käytäntöä, voi saada hänen painonsa nousemaan liikaa.

Etene kasviksiin ja hedelmiin

Tyypillisesti vanhemmat aloittavat lisäruokavalion kanssa niin, että ensin otetaan mukaan yksinkertaiset murot, eli muroissa edetään yksi vilja kerrallaan. Ei ole mitään todistetta siitä, että kiinteät ruoat tulisi ottaa mukaan jossakin tietyssä järjestyksessä. Me kuitenkin suosittelemme, että aloitat muroilla ja sitten siirryt eteenpäin kasviksiin, ja sitten hedelmiin.  

Milloin ja miten vauvalle annetaan kiinteää ruokaa?

Vauvasi totuttaminen kasvisten syöntiin aikaisessa vaiheessa on hyvä idea. Tiedämme kyllä, että taaperot ja vanhemmatkin lapset hyvin usein torjuvat nämä tuotteet, mutta itse asiassa vauvat saadaan totutettua kasvisten makuun paljon helpommin. Tässä on siis yksi hyvä syy aloittaa kasvisten kanssa jo varhain!

Aloita antamalla vauvallesi kasviksia lounasaikaan. Myöhemmin voit tarjota hänelle soseutettuja hedelmiä aamu- tai iltapäivän välipalana.

Jokainen lapsi etenee omassa tahdissaan

Älä pakota lasta syömään, jos hän itkee tai kääntää päänsä pois silloin, kun tarjoat uusia ruokia. Jos pienesi toistuvasti kieltäytyy syömästä, voi olla parasta mennä takaisin siihen, että annat hänelle vain rintamaitoa tai korviketta sekä jatkaa näin jonkin aikaa.

Voit kokeilla muun ruoan tarjoamista myöhemmin, ja muista, että lapsen saaminen syömään uusia tuotteita on pikkuhiljaa etenevä prosessi. Ja onhan niin, että lapsesi saa tässä vaiheessa tarvitsemansa ravinteet rintamaidosta ja/tai korvikkeesta.

Jotta lapsesi voisi saada terveellisen ja vaihtelevan ruokavalion tulevaisuudessa, on tärkeää, että hän saa jo vauvana tottua erilaisten ruokien nauttimiseen. Tämä on myös se aika, jolloin lapselle tulisi opettaa oman ruokahalun hallintaa.

Älä siis pakota vauvaasi syömään enemmän kuin hän haluaa, jotta hän voisi oppia tunistamaan sen, että vatsa on täynnä. Ja toisaalta, jos lapsesi on jo syönyt kaiken ja on edelleen nälkäinen, anna hänelle lisää ruokaa tai tarjoudu imettämään tai antamaan pulloa, jotta hän ei jäisi liian vähälle ravinnolle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Birch LL, Doub AE. (2014). Learning to eat: birth to age 2 y. Am J Clin Nutr. Mar;99(3):723S-8S.
  • Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
  • Fernández-Vegue, Marta Gómez. (2018). “Alimentación Complementaria.” Asociación Española de pediatría.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.