Miksi vauva herää itkien? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauva herää itkien?

Moni vanhempi joutuu heräämään öisin lukemattomia kertoja rauhoitellakseen itkevää lasta. Itkun syyt tulisi pyrkiä tunnistamaan, jotta vauvan oloa voidaan helpottaa tilanteen mukaan.
Miksi vauva herää itkien?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 12 toukokuuta, 2019

Noustessaan jälleen kerran rauhoittelemaan rauhatonta lastaan keskellä yötä, vanhempi saattaa miettiä, miksi vauva herää itkien kerta toisensa jälkeen. Tämä itku voi selittyä monella tavalla, ja seuraavaksi puhumme yksityiskohtaisemmin näistä syistä.

Vauvalla unen REM-vaihe on lyhyempi kuin aikuisilla, ja vauva viettää enemmän aikaa kevyemmässä unessa, mikä on primitiivinen selviytymismekanismi vaarojen varalta. Myös vauvan luonne ja tavat vaikuttavat nukkumiseen. Lapsi voi herätä useamman kerran yön aikana tarvitessaan syötävää.

On monia muitakin syitä siihen, että vauva herää itkien. Hänen olonsa voi olla epämukava ympäristön tai jonkin fyysisen häiriön vuoksi. Ajan kuluessa vanhemmat oppivat tunnistamaan syyt lapsen itkuun, mutta alusta asti kannattaa selvittää tavallisimmat syyt itkuisena heräämiseen.

Miksi vauva herää itkien?

Itku on vauvan paras keino vanhempien huomion saamiseksi. Hänellä on luontainen tarve etsiä äitiä tai isää, jotta olo olisi turvallinen. Jos vauva tarvitsee tai haluaa jotakin, se saa tämän asian itkun avulla.

Jos olet huolissasi vauvasi jatkuvasta yöllisestä heräilystä itkien, paina mieleesi seuraavat tavalliset syyt. Näin saat monen tilanteen ratkeamaan nopeammin ja kätevämmin.

Miksi vauva herää itkien?

Erossa olo

Vauva ei tiedä, että hän on turvallisessa paikassa. Erossa olo äidin lämmöstä tekee vauvasta valppaan ja saa hänet etsimään äidin suojaa. Kun vauva ymmärtää yöllä olevansa kaukana vanhemmistaan, hän alkaa itkeä.

Pitkät unijaksot päivällä

Jos vauva nukkuu paljon päivällä, hän on vähemmän väsynyt yöllä. Hän pysyy siis aktiivisena, vaikka tulisi rauhoittua ja mennä nukkumaan.

Päivän lopussa vauva haluaa vanhempiensa huomiota. Kun hän tajuaa, että näin ei käy, vauva alkaa itkeä kaipaamaansa huomiota saadakseen.

Nälkä

Päivän aikana vauvan vatsa tottuu saamaan ruokaa jatkuvasti ja ilman selkeää aikataulua. Siksi vauva yrittää saada ruokaa yölläkin, pyrkien jatkamaan samaa ruokkimisen kaavaa kuin päivällä.

Varmista, että illalla antamasi ruoka on riittävää. Näin vauva voi levätä ilman nälän tunnetta, ja lisäksi voit alkaa muokkaamaan ruokintojen aikataulua.

Vaipanvaihdon tarve

Jos vauva on tottunut saamaan vaipanvaihdon aina tuntiessaan kosteutta, hän olettaa näin tapahtuvan yölläkin. Pienikin epämukavuus, myös silloin kun vaippa ei vielä ole ehtinyt imeyttää kosteutta, saa tällöin vauvan itkemään. Hän itkee, jotta voisit vaihtaa vaipan ja tehdä hänen olonsa taas mukavaksi.

Miksi vauva herää itkien?

Mitä tehdä, jos vauva herää jatkuvasti itkien?

Aivan ensimmäiseksi muista, että jos vauvasi herää itkien, ympäristö tulee pitää rauhallisena, jotta hän voisi nukahtaa uudelleen helpommin.

Älä siis etsi leluja viihdyttääksesi vauvaasi. Öisin kannattaa keskittää kaikki vaivannäkö vauvan tottuttamiseen nukkumaan rauhassa.

On tärkeää, että et ota vauvaa syliisi tai ala leikkiä. Hän on hyvin tyytyväinen sinut nähdessään, joten on kuitenkin tietysti normaalia, jos haluat näin tehdä.

Kävele huoneeseen hitaasti, puhu matalalla äänellä ja silitä hänen päätään hellästi. Tavoitteena tulisi olla vauvan rentouttaminen ja nopea nukahtaminen uudelleen.

Jos tiedät, että vauvasi ei itke jonkin vakavan ongelman vuoksi, lähde sitten pois huoneesta. Älä tee sitä virhettä, että nukut vauvan huoneessa tai tuot hänet omaan huoneeseesi.

Jos hän alkaa itkeä uudelleen, älä mene ihan heti takaisin hänen huoneeseensa. Odota pieni hetki, ja kun vauva ymmärtää ettet tule, hän saattaa nukahtaa uudelleen. Mikäli näin ei kuitenkaan käy, mene takaisin ja lohduta häntä.

Pääsyynä vauvan heräilyyn itkien on se, että hänellä ei ole hyviä unirutiineja. Korjaa siis ne asiat, joiden huomaat olevan pielessä vauvasi uneen liittyvissä tottumuksissa, jotta voisitte molemmat saada riittävästi unta. Muista, että hän tarvitsee runsaasti unta kehittyäkseen hyvin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.