Yöimetyksestä vieroittaminen - milloin tulisi aloittaa? - Äitiyden Ihme
 

Yöimetyksestä vieroittaminen - milloin tulisi aloittaa?

Yöimetyksestä vieroittaminen - milloin tulisi aloittaa?

Viimeisin päivitys: 02 elokuuta, 2018

Milloin vauva on valmis vieroittamiseen yöimetyksestä? 4-6 kuukauden iässä lapsi saa tarpeeksi kaloreita päivän aikana, jotta hän voi nukkkua yön lävitse. Lisäksi jotkut pienemmät vauvat nukkuvat usein monta tuntia ilman, että ne heräävät syömään. Nyt annamme hyviä vinkkejä vauvan vieroittamiseen yöllisestä imetyksestä – jatka lukemista!

Jos äiti ei ole jatkuvasti saatavilla päivän aikana, vauva saattaa haluta rintaa tai pulloa öisin, jotta se saisi enemmän kontaktia äidin kanssa. On myös hyvin tavalllista, että vauva herää yöllä siksi, että sillä on kylmä, jokin kehitykseen liittyvä muutos tai puhkeava hammas.

Siksi onkin tärkeää, että lähestytään imetyksestä vieroittamista pikkuhiljaa ja otetaan huomioon se, että vauva tarvitsee äitiä tunteakseen olonsa turvalliseksi.

Mistä tiedät, että vauvasi on valmis vieroittamiseen?

Lähtien siitä kun vauvasi on 4-6 kuukauden ikäinen, voit vähitellen aloittaa yöimetyksestä vieroittamisen. Tässä vaiheessa, vaikka hän ei tarvitsekaan ruokaa aamuyöstä, vauvasi saattaa herätä yksinkertaisesti siksi, että hän on tähän tottunut. Tätä rutiinia ei ole helppo muuttaa, sillä vauvat ovat tottuneet heräämään keskiyön jälkeen syömään.

lapsen vieroittaminen imetyksestä

Jos äidille on mukavampaa ruokkia vauvaa yöllä, hänellä ei ole mitään velvollisuutta muuttaa tätä rutiinia. On kuitenkin tärkeää, että äiti pitää huolta hyvinvoinnistaan ja terveydestään.

Unenpuute voi aiheuttaa useita ongelmia ihmisen kehossa. Jos olet väsynyt, ja jos tunnet että vauvasi on valmis muutokseen rutiinissa, voit aloittaa. Jos sinulla on sen sijaan epäilyksiä, kysy lastenlääkäriltä asiasta, jotta saisit neuvoa tähän prosessiin.

Vinkkejä yöimetyksestä vieroittamiseen

Yöimetyksestä vieroittaminen ei aiheuta vauvallesi mitään vahinkoa. Sen sijaan se auttaa saamaan aikaan rutiinin, joka edistää sitä, että vauva nukkuu yön läpi. Jos olet varma, että on hyvä aika alkaa yöimetyksestä vieroittaminen, tässä tulee eräitä hyödyllisiä vinkkejä:

  • Lähesty vieroittamisen prosessia yöimetyksestä vähitellen. Laita vauvasi rinnallesi yhä vähemmäksi aikaa tai laita vähemmän maitoa hänen pulloonsa yöllä. Pidennä jaksoja ruokintojen välillä, ja hyväile hänen selkäänsä, jotta voisit auttaa häntä nukahtamaan uudelleen.
  • Varmista, että hän syö tarpeeksi päivän aikana. Pidä suunniteltuja taukoja päivän aikana imettääksesi tai antaaksesi pulloa.
  • Ei suositella sitä, että vieroitetaan siirtymäjakson aikana. Jos esimerkiksi alat työskennellä päivisin, on parempi odottaa hiukan, jotta vauvasi voisi mukautua tähän muutokseen ennen kuin aloitetaan vieroittaminen.
  • On tärkeää, että isä lohduttaa vauvaa, kun hän itkee yöllä. Sinun tuoksusi ja rintamaidon tuoksu saavat aikaan sen, että vauva haluaa syödä, kun sinä olet lohduttajana.
  • Vähennä ruokintakertoja yksi kerrallaan. Vakuuttele vauvaasi, kun hän herää ylös syödäkseen ja selitä hänelle, että on aika nukkua. Puhu hänelle tiukasti, mutta myös rakkaudella. Pikkuhiljaa vauva tulee ymmärtämään tämän ja mukautumaan uuteen systeemiin.
  • Anna maitoa ylimääräisiä kertoja päivän loppupuolella. Kun vauvasi nukahtaa täydellä vatsalla, hän tulee vähemmän todennäköisesti heräämään yöllä.

Vauvat itkevät yhden tai kahden yön verran ennen kuin ne mukautuvat tähän uuteen systeemiin.

Mitä asiantuntijat aiheesta sanovat?

Kirjassaan “Solve Your Child’s Sleep Problems” lastenlääkäri Richard Ferber sanoo, että tarpeeton yöllinen ruokinta voi aiheuttaa uniongelmia lapsille.

Hän selittää, että jos vauva herää usean kerran yössä syömään, tai jos hän herää muista syistä johtuen (kuten esimerkiksi ruoansulatuksen ongelmat tai märkä vaippa), hän voi käyttää tekosyitä sille, että hän haluaa syödä enemmän.

vauvan uni

Toisaalta taas lastenlääkäri William Sears puhuu siitä, että yölliset ruokinnat ovat hyvä tapa vahvistaa sidettä vanhempien ja lasten välilä. Siitä syystä hän suosittelee, että vanhemmat eivät kiihdytä öiden vieroittamisen prosessia, kunhan tämä ei aiheuta suuria ongelmia perheelle.

Kirjassaan “The Baby Sleep Book” hän tarjoaa strategioita, kuten esimerkiksi nukkuminen lapsen kanssa tai hänen ruokkimisensa vanhempien sängyssä, jotta yölliset ruokinnat olisivat mukavampia molemmille osapuolille.

Päätös siitä, että aloitetaan vieroittamisen prosessi, riippuu vanhemmista ja siitä, kuinka mukava olo heillä on kyseisen systeemin kanssa. Kun olet valmis aloittamaan, sinun tulee myös olla hyvin varma siitä, että vauvasi on valmis.

Jos et ole täysin valmis, lastenlääkärisi tulisi olla se taho, joka määrittää onko vauvasi valmis siihen, että aloitetaan yöimetyksestä vieroittaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, Banderali G, Pendezza E, Penagini F, Zuccotti GV, Peroni DG; Italian Society of Pediatrics. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018 May 3;44(1):49.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.