Päiväunien hyödyt lapsille

· 8.3.2019

Päiväunet on aihe, joka herättää keskustelua ja jopa väittelyä. Vaikka aiheesta onkin mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan – niin aikuisten kuin lastenkin kohdalla – on selvää, että päivittäiset lepohetket ovat lapsille tärkeitä ja päiväunien hyödyt ovat moninaiset.

Puolesta ja vastaan

Joidenkin mielestä päiväunet ovat välttämättömät vain alle 3-vuotiaille lapsille. Päiväunien avulla lapsi toipuu päivän aikana syntyneestä uupumuksesta, eikä hän näin ole illalla rasittunut, levoton tai ärtyisä.

Mitä tulee nokosten kestoon, tutkijoiden mukaan kuuden kuukauden ikään asti vauvan tulisi saada nukkua 3-4 tuntia, vaikka kesto voikin olla pidempi ensimmäisinä elinkuukausina. Keskimääräinen päiväunien kesto vähenee tunnilla yhdeksän kuukauden iästä vuoden ikään edettäessä.

Kahden vuoden iässä lapsen ei kannattaisi nukkua päiväunia yli kahta tuntia. Kolmen vuoden iässä keston tulisi olla 1,5 tuntia ja 4- tai 5-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla lapsella päiväunien ei tulisi olla tuntia pidempiä.

Voivatko päiväunet olla haitaksi?

Jotkut nostavat esiin päiväunien ongelmallisuuden uni- tai hengityshäiriöistä kärsivien lasten kohdalla. Pääsyynä haittoihin ovat liian pitkät päiväunet, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä ja muuttaa merkittävästi lapsen unirytmiä ja yöunta.

Päiväunien hyödyt lapsille

1. Päiväunet palauttavat energiaa

Sen lisäksi, että lapsi voi uupua fyysisesti aamun edetessä päiväuniaikaan ja tarvita lepoa, tämä tauko vaikuttaa erittäin positiivisesti lapsen mieleen.

Päiväunien aikana aivoissa tapahtuu sarja monimutkaisia prosesseja, jotka auttavat valmistautumaan uusien ideoiden vastaanottamiseen sekä aiemmin opitun omaksumiseen.

Lapsen lihaksetkin hyötyvät tietysti päiväunista. Tuntien leikkien ja seikkailujen jälkeen pieni saa päiväunilla takaisin täydet kykynsä uteliaisuutensa ja tutkimishalukkuutensa toteuttamiseksi.

Päiväunien hyödyt lapsille

2. Päiväunet parantavat lapsen keskittymiskykyä

Monet tutkimukset ovat vahvistaneet, että sekä koulussa että liikunnassa lapsi, joka nukkuu päiväunia, on yleensä huomiokykyisempi. Uupumus vähentyy ja lapsen kognitiivinen suorituskyky paranee.

3. Päiväunet stimuloivat sosiaalisuutta

Tämä on myöskin hyvin tärkeä vaikutus, sillä päiväunet antavat lapselle paremman mielialan – myös aikuisilla on tämä hyööty. Siksi lapsi on huomiokykyisempi, kärsivällisempi ja paremmalla mielella päivän edetessä.

Tämän positiivisen yhdistelmän vaikutuksena on parempi ja runsaampi sosiaalisuus. Siten lapsi saa myös miellyttävämpää kohtelua muilta: kukaan ei halua olla tekemisissä ärtyisien ja levottomien lasten kanssa – eivät muut lapsetkaan.

4. Päiväunet mahdollistavat kasvun

Levon jaksojen aikana lapsen keho luo niin kutsuttua kasvuhormonia, joka on tieteelliseltä nimeltään somatotropiini. Se on elintärkeä tekijä lapsen kasvun kannalta.

Lisäksi lapsen nukkuessa hänen sydän- ja verisuoni-, hengitys- sekä umpierityksen järjestelmänsä tulevat säädellyiksi. Kyseessä on hyvin ”tuottelias” vaihe kehossa, joten uni ei missään nimessä ole pysähdyksen aikaa!

5. Päiväunet edistävät henkistä hyvinvointia

Kaikki mainitut hyödyt edistävät lapsen elimistön tasapainoa, ja siten ne vaikuttavat hyvinvointiin yleisesti ottaen – mieli on yksi suurimmin hyötyvistä alueista. Päiväunten ansiosta lapsen mielessä tapahtuvat seuraavat vaikutukset:

  • Muisti paranee
  • Stressi vähenee
  • Mieliala paranee
Päiväunien hyödyt lapsille

Miten lapsen saa nukkumaan paremmin päiväunia?

Äitinä tai isänä voit hyödyntää eräitä perusneuvoja, jotka edistävät lapsella päiväunten saantia. Esimerkkejä ovat seuraavat:

  • Luo rutiini ja pysy siinä.
  • Varmista, että päiväunet eivät ole liian pitkät.
  • Tee ympäristöstä rauhallinen ja himmeästi valaistu – liika stimulointi estää sitä, että lapsi saa unta.
  • Älä laita lastasi heti nukkumaan syönnin jälkeen, vaan anna hänen elimistönsä käsitellä ruokaa hetken verran.

Asiasta ei siis ole epäselvyyttä – päiväunet hyödyttävät jokaisen pienen lapsen terveyttä monella tapaa. Ja olitpa itse mitä mieltä tahansa aikuisen päiväunista, lapsesi nukkuessa pystyt pitämään lyhyen rauhoittavan tauon ja täydentämään omia energiavarastojasi. Älä siis unohda, miten hyödylliset päiväunet ovat monelta kannalta!