Mikä on Umppa-Lumppa-metodi ja miten se auttaa vauvan nukuttamisessa? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on Umppa-Lumppa-metodi ja miten se auttaa vauvan nukuttamisessa?

Umppa-Lumppa-metodin tekivät tunnetuksi sen kehittäneet pienen lapsen vanhemmat noin 5 vuotta sitten. Vaikka moni vanhempi käyttää tekniikkaa lapsensa nukuttamisen apukeinona, on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen metodin kokeilemista kotona.
Mikä on Umppa-Lumppa-metodi ja miten se auttaa vauvan nukuttamisessa?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2018

Umppa-Lumppa-metodi on yksi uusimmista keinoista vauvan nukuttamiseksi, ja moni vanhempi vannoo sen nimeen. Vauvan nukkumaan saaminen voi olla vaikeaa – erityisesti, kun lapsi on erityisen aktiivinen ja energinen. Asiantuntijat suosittelevat erilaisia tekniikoita lapsen nukuttamisen helpottamiseksi.

Mikä on Umppa-Lumppa-metodi?

Vastasyntyneet nukkuvat jopa 16-17 tuntia päivässä. Joskus lapsi nukahtaa helposti, mutta toisinaan nukuttaminen on todellinen haaste. Vauva voi heräillä unen aikana useita kertoja, mikä keskeyttää ja sotkee myös vanhempien unirytmin.

Noin kuudennen elinviikon kohdalla vauva alkaa säädellä omaa unirytmiään ja nukkua lyhyempiä aikoja päivisin ja pidempiä aikoja öisin. Vanhempien on kuitenkin tärkeää tietää, kuinka nukuttaa vauva. Tässä kohtaa apuun tulee Umppa-Lumppa-metodi, joka on tehokas ja toimiva apukeino lapsen nukuttamiseen.

Umppa-Lumppa-metodi ei ole erityisen monimutkainen tekniikka, mutta ei myöskään tieteellisesti tutkittu. Sen kehitti kaksi lastansa nukuttavaa vanhempaa. He alkoivat keinuttaa vauvaa polvillaan, mikä toimi heidän yllätyksekseen täydellisesti.

Mikä on Umppa-Lumppa-metodi ja miten se auttaa vauvan nukuttamisessa?

Umppa-Lumppa-metodin käyttäminen

Umppa-Lumppa-metodi toimii hyvin vauvoilla, joilla on vaikeuksia nukahtaa. Kuten mainitsimme, kyseessä on melko yksinkertainen tekniikka, jonka inspiraationa toimii Jali ja suklaatehdas -elokuvan kohtaus.

Alla on selitetty metodin käyttäminen vaihe vaiheelta:

  • Aseta vauva polvillesi. Keinuta häntä varovasti ilman äkillisiä ja voimakkaita liikkeitä.
  • Keinuttaessasi lasta, ala laulaa Umppa-Lumppa-laulua (“Umppa-Lumppa, Umppa-Lumppa”).
  • Pitele vauvaa käsivarsien alta peukalot hänen kainaloissaan. Tue muilla sormillasi vauvan päätä, jotta se ei heilu ja tärise.
  • Liikuta vauvaa ylös ja alas ja sivulta toiselle.

Umppa-Lumppa-metodi on melko uusi tapa nukuttaa vauva. Sen kehittivät pienen lapsen vanhemmat, jotka alkoivat hyödyntää tekniikkaa viisi vuotta sitten.

Toimiiko Umppa-Lumppa-metodi todellakin vauvojen nukuttamiseksi?

Kun Umppa-Lumppa -metodin keksineet vanhemmat huomasivat, kuinka tehokkaasti se toimi vauvojen nukuttamiseksi, he latasivat videon YouTubeen – ja siitä tuli suunnaton menestys! Videota on katsottu yhteensä yli 7 miljoonaa kertaa.

Joidenkin metodia kokeilleiden mukaan se ei toiminut vauvojen nukuttamiseksi. Toisten mukaan taas se toimi mainiosti. Useita lastenkasvatuskirjoja kirjoittanut asiantuntija Adolfo Gómez Papí kertoi myös näkemyksensä asiaan.

Hän kirjoitti Facebookiin: “vauvat rakastavat tätä metodia, koska se tuntuu heistä turvalliselta ja siihen liittyy liikettä. Se on verrattavissa vauvojen keinuttamiseen nukuttamiskeinona.”

Vaikka jotkut asiantuntijat hyväksyvät Umppa-Lumppa -metodin, kaikki eivät sitä allekirjoita. Toiset, kuten Jodi Mindell, Philadelphian lastensairaalan unihäiriökeskuksen apulaisjohtaja, ovat sitä vastaan.

Mindellin mukaan ei ole hyvä keinuttaa vauvoja joka ilta. Hänen mukaansa vauvat tottuvat keinuttamiseen, joten heillä on vaikeuksia nukahtaa myöhemmin ilman keinuttamista.

Mikä on Umppa-Lumppa-metodi ja miten se auttaa vauvan nukuttamisessa?

Tekniikassa on kyse ennen kaikkea liikkeestä

On tärkeää korostaa, että vanhempien on oltava hyvin helliä vauvaa keinuttaessaan. Ota yhteyttä lastenlääkäriisi ennen kuin kokeilet tätä keinoa lapsesi kanssa.

Vaikka moni vanhempi käyttääkin Umppa-Lumppa -metodia, kaikki vauvat ovat erilaisia. On tärkeää varmistaa, ettei vauvaan satu metodia käytettäessä.

Kuten yllä mainittiin, vauvaa on keinutettava pehmeästi ja varovaisesti. Älä liikuta vauvaa väkisin tai äkkinäisesti. Vauvan aivot ovat vielä pehmeitä ja niiden kehitys on vielä kesken.

On lisäksi tärkeää pidellä vauvan päätä huolella, tai vauvan aivot voivat vaurioitua. Tätä kutsutaan ravistellun vauvan oireyhtymäksi.

Lyhyesti sanottuna vauvan nukuttamiseksi on olemassa useita eri keinoja. Lähes kaikki niistä ovat alan asiantuntijoiden laajalti hyväksymiä.

Umppa-Lumppa -metodi, vaikkakin kiistanalainen, on yksi niistä. Muista kuitenkin olla yhteydessä lääkäriisi ennen kuin kokeilet mitään uutta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.