Mitä ovat vauvan aukileet, ja miten niistä huolehditaan? - Äitiyden ihme
 

Mitä ovat vauvan pään aukileet?

Aukileet voivat tuntua vanhemmista pelottavilta. Nämä lapsen päässä olevat aukot ovat kuitenkin täysin normaaleja ja tarpeellisia lapselle. Mitä aukileet ovat ja kuinka niistä huolehditaan?
Mitä ovat vauvan pään aukileet?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan pään aukileet ovat yksi äitiyden pelätyimmistä osuuksista. Ei ole ihme, että vastasyntyneen anatomiaan liittyvät myytit huolestuttavat meitä. Totuus kuitenkin on, että aukileet ovat täysin normaaleja ja jopa tarpeellisia lapsen kehityksen kannalta.

Aukileet ovat luutumattomia alueita lapsen päässä, kallon luiden saumakohdissa. Vauva syntyy yleensä päässään luuttomia kohtia, jotka mahdollistavat aivojen nopean kasvun.

Vauvalla on tyypillisesti syntyessään kuusi aukiletta, joiden läpi on mahdollista tuntea lapsen sydämensyke. Mutta älä huolehdi, sillä viimeisetkin aukileet sulkeutuvat lopullisesti viimeistään lapsen kolmannella ikävuodella.

Jatka lukemista oppiaksesi, mitä aukileet ovat, ja miten niistä huolehditaan.

Mitä aukileet ovat?

Vauvan kallo ei muodostu yhdestä, vaan erillisistä luista, jotka yhdistyvät ja sulautuvat toisiinsa lapsen kasvaessa. Tämä mahdollistaa lapsen pään kasvun hänen ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Aukile on vauvan pään alue, jossa luut eivät vielä ole yhdistyneet.
Aivot kasvavat nopeammin kuin niitä ympäröivät luut. Aukileet mahdollistavat kallon nopean venymisen ja sitä kautta aivojen kasvamisen.

Tämä kraniaalinen kypsymättömyys mahdollistaa luiden liikkumisen synnytyksen aikana. Kallon luut voivat jopa liikkua limittäin toistensa päälle, jotta vauvan pää mahtuu laskeutumaan kapeasta synnytyskanavasta.

Mikä on aukileiden tarkoitus?

Mitä tapahtuu, jos kosketan lapsen aukiletta?

Tämä on yksi yleisimmistä huolenaiheista, kun puhutaan lapsen pään aukileista. Ei kuitenkaan ole mitään pelättävää, sillä aukiletta suojaava aivokalvo on vahvaa tekoa, ja sitä on vaikea puhkaista.

On hyvä muistaa, että aukileet ovat auki jo synnytyksen aikana, eivätkä vauvan aivot tai kallo koe tuolloinkaan vahinkoa. Muista vain hienovaraisuus kaikissa vauvan kanssa suoritetuissa liikkeissä.

Jokaisen neuvola- tai lääkärikäynnin yhteydessä ammattilainen tutkii, mittaa ja tunnustelee vauvan päässä olevia aukkoja monitoroidakseen niiden kokoa ja varmistaaksen kallon luiden normaalin kasvun. Tämä on ainoa tapa diagnosoida tai estää mahdolliset poikkeavuudet lapsen aivojen kehityksessä.

Koska aukileet sulkeutuvat?

Vanhempien eniten pelkäämä aukile on etuaukile, joka sijaitsee vauvan kallon etuosan päällä. Etuaukile sulkeutuu yleensä 7-19 kuukauden iässä.

Mutta kuten aikaisemmin mainitsimme, tämä ei ole ainoa vauvan pään aukileista. Pään takaosan okkipitaalinen aukile sulkeutuu normaalisti vauvan ollessa 1-3 kuukauden ikäinen.

Myös kallon sivuilla on aukileita, yksi pari ohimoiden korkeudella ja toinen korvien takana. Ensin mainitut sulkeutuvat noin puoli vuotta syntymän jälkeen ja jälkimmäiset vauvan ollessa 6-18 kuukauden iässä.

Koska aukileet sulkeutuvat?

Mistä tiedän, ovatko aukileet kunnossa?

Aukileiden tulisi tuntua kosketettaessa kiinteiltä ja hieman koverilta. Vauvan itkiessä, maatessa tai oksentaessa, aukileet voivat olla väliaikaisesti turvonneita. Lapsen rauhoittuessa ja pitäessä päätään pystyasennossa, aukileiden tulisi palautua normaaliin tilaansa.

Nämä kallon aukot voivat olla jännittyneitä tai ulkonevia aivopaineen noustessa tai kun kallo-onteloon kerääntyy nestettä, kuten voi tapahtua esimerkiksi hydrokefalian tapauksessa.

Jos aukileet palautuvat entiselleen lapsen rauhoituttua tai nostettua päänsä, huoleen ei pitäisi olla aihetta.

Jos huomaat lapsesi pään aukileen pullottavan pahasti, ja erityisesti jos turvotukseen liittyy kuumetta tai letargiaa, toimita lapsi välittömästi hoitoon.

Jos huomaat lapsen päätä koskettaessasi aukileen olevan normaalia enemmän kuopallaan, ota yhteyttä neuvolahenkilökuntaan tai lääkäriin niin pian kuin mahdollista, sillä kyseessä saattaa olla merkki vauvan nestehukasta.

Aukileisiin liittyviä ongelmia

Joissain tapauksissa aukileet luutuvat liian nopeasti, ja jos luut yhdistyvät täydellisesti, epäillään kraniosynostoosia, joka aiheuttaa myös päähän epänormaalin muodon. Samoin kallo-ontelossa havaittu ahtauma voi olla yhteydessä aukileiden poikkeamiin.

Molemmissa tapauksissa – riippuen luutumisen määrästä – lääkäri saattaa ehdottaa leikkaushoitoa, jotta aivoille saadaan vapautettua tilaa niiden kasvua varten.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, että vauvan pään aukileista ei tarvitse huolestua, mutta niiden tilaa ja kehittymistä on hyvä seurata.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.