Lanugo: mitä tulee tietää
 

Lanugo: mitä tulee tietää

Lanugo ei ainoastaan edistä sikiön asianmukaista kehitystä raskauden aikana. Lue täältä, mitä lanugosta on hyvä tietää.
Lanugo: mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2022

Lanugo on eräänlaista vastasyntyneiden ohutta, untuvaista karvoitusta, josta vanhempien ei tarvitse huolestua, sillä se karisee itsestään pois muutaman päivän kuluessa . Sitä ilmenee kuitenkin usein muissakin tilanteissa, joihin on syytä kiinnittää huomiota. Lue alta kaikki, mitä lanugosta on hyvä tietää.

Mitä on lanugo?

Lanugo on siis eräänlaista pehmeää, ohutta ja pigmentoitumatonta karvaa, jota esiintyy yleisimmin vastasyntyneillä , sikiöillä ja tietyissä sairauksissa. Se on normaali löydös vastasyntyneillä . Lanugo on itse asiassa välttämätöntä sikiön normaalille kehitykselle. Aikuisilla se taas voi olla merkki sairaudesta.

Lanugo on ensimmäinen ihmiselle kehittyvä karvatyyppi, joka Cleveland Clinicin artikkelin mukaan muodostuu sikiölle kolmannen kuukauden tienoilla kohdunsisäistä kehitystä.

Kehityksen vaiheet

Karvan kasvu alkaa päänahasta nenän, kulmakarvojen ja otsan ympäriltä ja etenee sitten kohti jalkoja. Sitä ei esiinny kämmenissä, jalkapohjissa ja huulissa. Lanugo häviää itsestään 33.–35. raskausviikon aikana, jolloin se sekoittuu lapsiveteen. 30 %:lla vastasyntyneistä lanugo kuitenkin säilyy ja on täysin normaali löydös.

Lanugosta muodostuu lopulta osa mekoniumia ja sen korvaavat ihon pinnalla vellus-karvat (erittäin ohuet ja lyhyet karvat) ja terminaalikarvat (pidemmät, karkeammat karvat, joita on sukupuolielimissä, kainaloissa ja päänahassa).

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä

Vernix caseosan vuorovaikutus lanugon kanssa on oleellista sikiön kehityksen säätelemiseksi raskauden eri vaiheissa.

Lanugon tehtävät

Lanugolla on tärkeä tehtävä vernix caseosan kiinnittymisessä sikiön ihon pintaan. Vernix caseosa on vaalea, tahnamainen aine, joka suojaa vastasyntyneen ihoa, ehkäisee veden haihtumista, auttaa lämmönsäätelyssä ja tukee immuunijärjestelmää. Se suojaa sikiötä myös lapsivedessä olevilta voimakkailta aineilta, kuten elektrolyyteiltä ja urealta.

Lanugon patologinen ilmeneminen

Lanugoa voi esiintyä vastasyntyneillä vauvoilla normaalisti ensimmäisten elinviikkojen ajan. Se voi kuitenkin johtua myös ennenaikaisesta synnytyksestä. Kun lanugoa esiintyy aikuisilla, se voi olla merkki taustalla olevista monimutkaisista sairauksista. Jos lanugon epäillään johtuvan jostakin sairaudesta, tarvitaan koko elimistön tarkempaa tutkimusta. Sairauden vaikeusaste voi jopa korreloida lanugon määrän ja jakautumisen kanssa.

Anoreksia nervosa

Syömishäiriöissä tuloaan tekevä lanugo johtuu ravinnon puutteesta, joka johtaa liian vähäiseen rasvan määrään kehossa. Se syntyy näin ollen luonnollisena tai fysiologisena vasteena kehon eristämiseksi, koska siinä ei ole riittävästi rasvaa lämpimänä pysymiseen.

Bulimia nervosa

Kuten anorexia nervosassa, keho yrittää pitää huolta itsestään ja saada ruumiinlämmön pysymään tasaisena kasvattamalla lanugoa ihon pinnalle. Näissä tapauksissa hoito alkaa taustalla olevan terveysongelman asianmukaisella hoidolla, johon kuuluu ravitsemus- ja psykologista neuvontaa, tukiryhmiä ja lääkärin määräämiä lääkkeitä.

Aliravitsemuksen eri muodot

Koska lanugon tehtävänä on suojata kehoa ja ihoa, sitä kasvaa aliravittujen ihmisten kasvoihin ja vartaloon ajan myötä.

Lanugo on vastasyntyneillä vauvoilla tavallinen löydös.
Lanugon poistamiseksi ei tarvita mitään erityistä hoitoa, sillä se on kehon fysiologinen prosessi, jolla on omat syklinsä ja tahtinsa, joita on kunnioitettava.

Pitäisikö lanugo hoitaa?

Vastasyntyneellä vauvalla lanugo ei vaadi hoitoa . Vaikka karvaa olisi syntymähetkellä paljon, syytä huoleen ei ole, sillä se häviää itsestään päivien kuluessa. Lanugoa voi auttaa irtoamaan hellävaraisesti hieromalla . Tämä on kuitenkin tarpeetonta, sillä ihon liian kova hankaus voi aiheuttaa kipua, kuivuutta tai punoitusta.

Lanugo häviää itsestään

Vastasyntyneillä lanugon ei pitäisi olla syy huoleen , mutta jos sinulla herää kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Aikuisilla lanugo voi olla merkki syömishäiriöstä tai muusta taustalla olevasta sairaudesta, jota ei pidä jättää huomiotta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.