Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti - Äitiyden Ihme
 

Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti

Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Sinä päivänä, kun sinusta tulee äiti, elämäsi muuttuu monin tavoin, etkä tule enää koskaan olemaan samanlainen kuin ennen. Siitäkin huolimatta, että hormonaaliset muutokset tekevät tunteistasi vuoristorataa, on mahdotonta ajatella, etteikö elämä hymyilisi sinulle. Saavutat henkisen täyttymyksen.

Äitinä olemisen tunnetta on vaikea kuvailla, jos sitä ei ole kokenut itse. Se sydämeen ilmaantuva tunne omaa pienokaista ajatellessa voi olla niin syvä, ettei sitä osaa edes selittää.

Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti, koska olet luonut uuden elämän. Jatkat omaa olemassaoloasi, pitkität ihmiskunnan historiaa silmänkantamattomiin ja vastaat hänestä, joka perii maapallomme.

Äitinä olemisen riemu

Jokainen kokemus lapsemme ensimmäisten muutaman vuoden aikana on uskomattoman ihana. Jotkut hetket ovat vakavampia ja jotkut rennompia. Joinakin hetkinä koemme ehkä ahdistustakin, mutta kaikki äitiyden vaiheet ovat kuitenkin täynnä lämpöä.

Äitiys on nautinnollista, koska meitä motivoi joku, joka aina rakastaa ja tarvitsee meitä, eikä pelkää sanoa tai näyttää sitä. Lapsemme hymy antaa meille syyn elää, ja tuo verraton rakkaus tuo meille voimaa.

Joka ikinen pienen lapsemme saavutuksista heijastaa meitä itseämme äiteinä. Ne  kertovat meille, että teemme hyvää työtä sekä motivoivat meitä työskentelemään kovasti, jotta kaikki asiat jatkuisivat hyvällä mallilla.

Vaikka monet näistä edistysaskelista voivatkin tapahtua ilman meitä, tuo tunne tekee meidät ylpeiksi aherruksestamme myös tulevaisuudessa.

Asiat, joita teemme lastemme eteen, ovat myös jotakin, jota ei tarvitse maksaa meille takaisin, emmekä koskaan väsy niiden tekemiseen. Unettomat yöt, pelot, rutiinit, muutokset kehoissamme ja jopa identiteettimme kadottaminen; ne ovat pelkkiä ammattiriskejä, joista yksikään äiti  ei piittaa.

Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti

Päivä, jolloin sinusta tulee äiti, on koittanut

Kun tyttölapsi saapuu maailmaan, hän on itsekin fyysisesti valmistautunut tulemaan äidiksi jonakin päivänä. Hänen munasolunsa syntyvät yhdessä hänen kanssaan ja kasvavat ja kypsyvät hänen evoluutionsa mukaisesti.

Valitettavasti kaikki eivät ole syntyneet luonnollisen lisääntymiskyvyn kanssa, mutta tämä ei kuitenkaan estä näitä ihmisiä tulemasta äideiksi jollakin tavalla.

Tavallisissa olosuhteissa naisella ei pitäisi olla esteitä hedelmöittyä niin halutessaan, mutta kaikki meistä eivät ole siihen henkisesti valmistautuneita, ja saatamme tarvita siihen aikaa.

Joka tapauksessa silloinkin, kun suunnittelemme vauvan saamista ja valmistaudumme tietoisesti olemaan äitejä ja läpikäymään raskauden, se aika, kun tiedämme että olemme saamassa vauvan, ei koskaan lakkaa olemasta yhtä jännittävää.

Kaikki naiset eivät edes saa suunnitelmiaan valmiiksi, ja elämä hymyilee heille silti äitiyden muodossa. Tässä mielessä tuo vääjäämätön muutos sallii meidän löytää ja tuntea itsemme paremmin.

Huolimatta niistä vaikeuksista, joita naisella saattaa olla raskautensa hyväksymisen suhteen, hänen tulisi myös heittäytyä ainutkertaisten tunteidensa ja tuntemuksiensa valtoihin. Äidiksi tuleminen voi olla vaikeaa, mutta ei ole mitään, mistä oman kehosi hedelmä ei voisi auttaa sinua pääsemään yli.

Elämä hymyilee sinulle päivänä, jolloin sinusta tulee äiti

Avoimin sydämin

Äitiys on ihmeellinen elämänvaihe, jolle ei ole loppua, vaan se jatkaa vain kehittymistään. Olet ikuisesti äiti ja sinun on oltava valmiina kaikkiin niihin muutoksiin, joihin elämässäsi törmäät.

Ota tilaisuudesta kiinni äläkä murehdi. Avaa sydämesi:

  • Äiti toimii rakkaudesta eikä velvollisuudesta.
  • Elämä hymyilee sinulle, kun olet äiti.
  • Lapset eivät tule aina olemaan sellaisia kuin haluaisit heidän olevan.
  • Lapsesi toimivat motivaationa elämässäsi, mutta sinä olet silti yksilö.
  • Jos rakastat heitä, anna heidän levittää siipensä.
  • Ole lastesi korvat, syli, neuvot ja ilo.
  • Ole ylpeä siitä, mitä olet luonut, mutta anna myös muun maailman nauttia lapsistasi.
  • Älä tuomitse itseäsi, sellainen ei ole tarpeen!
  • Anna lastesi aina muistaa sinua ihaillen, eikä suinkaan peläten.
  • Äiti tietää aina, mutta ei ole pahitteeksi olla välillä itse hiljaa ja kuunnella.

Älä ajattele, etteikö rakkaus olisi molemminpuolista. Mieti kaikkea sitä luottamusta, jota sinua kohtaan on osoitettu. Lapsesi ovat luottaneet sinun varaasi elämänsä, ruokansa, unensaantinsa, ensimmäiset askeleensa sekä pelkonsa, ja he ovat näyttäneet sinulle tarvitsevansa sinua suuresti.

Se olento, joka rakastaa sinua eniten, kutsuu sinua äidikseen ja tunnistaa äänesi sekä tuoksusi vuosienkin kuluttua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.