Kuinka rauhoittaa itkevä vauva? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka rauhoittaa itkevä vauva?

Kuinka rauhoittaa itkevä vauva?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 syyskuuta, 2019

Kaikki vauvat itkevät, toiset enemmän, toiset vähemmän. Itkeminen on vauvan tapa kommunikoida ja kertoa tarpeistaan ja epämukavasta olostaan. Moni tuore vanhempi kuitenkin huolestuu vauvan itkiessä, ajatellen tällä olevan jokin hätä. Yleensä itkemisestä ei tarvitse huolestua, mutta jokaisen vanhemman on hyvä tietää, kuinka rauhoittaa itkevä vauva.

On totta, että lapsen jatkuva itkeminen on vanhemmille stressaavaa ja uuvuttavaa. Toisinaan vanhemmat jopa kokevat todellista hätää, kun he eivät ymmärrä vauvan itkun syytä, eivätkä osaa rauhoittaa tätä. Tämä on tavallista etenkin ensimmäisen lapsen elämän alkuaikoina. Kokemus ja lapseen tutustuminen kuitenkin helpottavat tilannetta, kun vanhemmat oppivat tulkitsemaan vauvan käytöstä ja itkua.

Useimmiten vauva itsee yksinkertaisista syistä, eli nälästä, väsymyksestä, epämukavasta olosta tai vanhemman kosketuksen kaipuusta. Näitä tilanteita varten on tarjolla monia hyviä vinkkejä, jotka toimivat tehokkaasti vauvan rauhoittamiseksi ja rentouttamiseksi.

Kuinka rauhoittaa itkevä vauva?

Ruoki lapsi

Kun tiedät, kuinka tunnistaa ne merkit, joita vauvasi käyttää sanoakseen, että hän on nälkäinen, voit olla äntä askeleen edelle. Ennen itkemistä vauva tekee usein eräitä asioita viestiäkseen, että hänen tarvitse syödä. Eräitä tällaisia merkkejä ovat huulten maiskuttaminen ja käsien laittaminen suulle.

Lievitä ilmavaivoja

Vauvat nielevät ilmaa, kun heitä imetetään tai ruokitaan pullolla, ja siten muodostuu ilmavaivoja. Tämä tekee vauvan olon hyvin epämukavaksi, ja siksi sinun tulisi auttaa häntä röyhtäisemään. Äidin tai isän tulisi laittaa vauva olalleen sekä hellävaraisesti taputella vauvan selkää, kunnes tämä röyhtäisee.

Vaihda vaippa

Hänen olonsa voi olla epämukava siksi, että vaippa on likainen. Varmista, että tarkistat vauvasi vaipan säännöllisesti, jotta voisit arvioida, tarvitaanko uutta, sillä tämä voi tosiaankin olla syynä itkuun. Onneksi kyseessä on ongelma, johon on hyvin helppo ratkaisu – ja nopea.

Anna vauvalle jotain imeskeltävää

Anna hänelle tutti tai jotakin samanlaista, jota hän ei voi niellä. Imeskeleminen auttaa vauvaasi suuresti rentoutumaan, sillä se saa aikaan hyvin miellyttävän tuntemuksen hänen kehossaan. Voit myös antaa hänen imeskellä rintaasi tai yhtä sormeasi.

Kuinka rauhoittaa itkevä vauva?

Anna rauhoittava hieronta

Edestakaisin tehtävä liike, joka kuuluu hellävaraiseen hierontaan, on hyvin rentouttava kokemus vauvalle. Lisäksi se auttaa häntä pääsemään eroon ilmavaivoista, mikä on, kuten jo sanoimmekin, suuri helpotus. Voit myös keinuttaa vauvaasi hellävaraisesti, sillä joidenkin vauvojen tarvitsee olla jatkuvasti liikkeessä.

Anna jonkun toisen pidellä vauvaa

Tietenkin vanhempina haluatte itse olla niitä, jotka pystyvät rauhoittamaan oman vauvanne, mutta joskus tässä tarvitaan apua. Se, että annat jonkun muun rauhoitella vauvaasi, on sekä sinulle että pienelle rentouttavaa. Vauva vaistoaa sen, että vanhemmat ovat jännittyneitä tai hermostuneita. Jatkuva itkeminen voi olla todella ärsyttävää, ja kun ihminen on ärsyyntynyt, se vaikuttaa hänen tapaansa kohdella toisia ihmisiä.

Muista äidin lämpö

Useimmille vauvoille se, että ollaan suorassa yhteydessä äidin ihon kanssa, on rauhoittavaa. Kun vauvasi makaa rinnallasi ja kuulee sydämesi lyönnit, hän kokee olonsa turvalliseksi.

Lisäksi hyvin pienillä vauvoilla on usein kaikkein mukavin olo silloin, kun he ovat lämpimässä paikassa. Mikäpä paikka olisi parempi lämmön kannalta kuin oman äiti?

Ole varovainen vaatteiden kanssa

Jotkut vauvat ovat hyvin herkkiä vaatteidensa suhteen. Niissä voi olla jokin pieni lappu tai sitten ne voivat olla sellaisista kankaista valmistettuja, jotka hankaavat tai satuttavat vauvaasi. Tämän ongelman ratkaistaksesi varmista, että vauvan vaatteet ovat pehmeitä ja että niissä ei ole mitään häiritseviä kankaita. Lisäksi muista, että on hyvin tärkeää leikata kaikki laput pois.

Viimeisenä sellainen vinkki, että varmista, etteivät vauvan kengät ole liian tiukalla, sillä ne voivat muuten rajoittaa verenkiertoa.

Kuinka rauhoittaa itkevä vauva?

Ole varovainen vauvan hampaiden kanssa

On todennäköistä, että vauvallesi muodostuu juuri hampaita, etenkin jos hän on 3-7-kuukauden ikäinen. Jos hän puree muita tai pureskelee esineitä, kuolaa paljon, tai jos hän ei halua syödä, tämä voi kaikki johtua hampaiden kehittymisestä.

Ainoa tapa helpottaa tätä luonnollista prosessia on antaa hänen pureskella jotakin. On parasta antaa vauvalle jotakin kylmää (ei jäistä), sillä näin pystyt rauhoittamaan ienten turvonneisuutta.

Käykää lääkärissä

On tavallista, että vauvoilla on koliikkia, etenkin syönnin jälkeen. Jos vauva on ärtynyt ja itkee todella paljon, tämä voi olla syynä. Jos lapsesi siis itkee hallitsemattomasti, parasta voi olla kääntyä asiantuntijan puoleen. Kyseessä ei välttämättä ole mitään vakavaa, mutta on parasta pelata näissä asioissa varman päälle, jotta voisitte olla rauhalllisin mielin ja välttää väärät johtopäätökset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.