Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima - Äitiyden Ihme
 

Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima

Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olemme tässäkin blogissa kertoneet useampaan otteeseen siitä, miten tärkeitä äidin kosketus ja läheisyys ovat vastasyntyneelle. Asiantuntijoiden mukaan vauvan on saatava olla iho vasten ihoa ensimmäisinä elinkuukausinaan.

Onko vanhempien läheisyydestä erityisen paljon hyötyä tilanteissa, joissa vauvan selviytyminen ja terve kehitys ovat vaarassa? Tänään kerromme, miksi kontakti on niin tärkeässä roolissa keskosvauvan hoidossa, ja mitä kaikkea tutkijat ovat saaneet aiheesta selville.

Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima

On ehdottoman varmaa, että paras mahdollinen suoja keskosvauvan hyvinvoinnin edistämiseksi on äidin syli. Ei siis olekaan ihme, että tämä rakkautta viestivä teko rauhoittaa keskosvauvan kipua ja parantaa hänen sietokykyään erilaisten hoitoon kuuluvien toimenpiteiden yhteydessä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan mikään ei ole yhtä hyvää hoitoa vauvalle kuin iho vasten ihoa -kontakti.

Itse asiassa voidaankin sanoa, että ei ole sellaista vaivaa, jota äidin kosketus ei pystyisi lievittämään. Kun on kyse keskosvauvan hoidosta, tämä rakkautta tarjoava teko antaa turvallisuutta ja tukea vauvalle, joka syystä tai toisesta on syntynyt ennen kuin olisi ollut parasta. Siksi onkin ihan järkevää sanoa, että äidin kosketus on vauvan hyvän olon kannalta hienostuneempi ja tehokkaampi hoitokeino kuin yksikään modernin sairaanhoidon tarjoama ratkaisu.

Tieteessä on pystytty todistamaan jo aikoja sitten, että äidin syli on äärimmäisen hyödyllinen keskosvauvan hoidossa. Useat tieteilijät ovat tutkimuksissaan huomanneet, että sellaiset menetelmät kuten kenguruhoito toimivat aivan loistavalla tavalla vauvan olon parantamiseksi.

Ne vähentävät tartuntojen ja kuoleman riskiä sekä estävät vauvalla sitä stressiä, jonka keskoskaappien ääni aiheuttaa. Ne myös edistävät fyysisen, älyllisen ja tunnetason kehitystä vastasyntyneellä. Ja mikä tärkeintä, pieni pystyy tällöin ensinnäkin aistimaan äitinsä lämmön ja tutun tuoksun, mutta myös tämän sydämenlyönnit.

Äidin kosketus hoitaa keskosvauvan sielua

Äidin kosketus tuntuu hyväilynä keskosvauvan iholla, mutta myös hänen mielessään, jossa se tuo äärimmäisen tehokkaasti hyvää oloa. Se on niin hyväksi, että lääkärien mukaan ne vauvat, jotka saavat rakkautta osoittavaa tukea äideiltään hoidon aikana, eivät yleensä ole yhtä hermostuneita kuin ne, jotka eivät tätä rakastavaa kosketusta saa. Tämä siis tarkoittaa, että kyseinen yhteys edistää sitä, että keskosvauvan on helpompi sietää kipua.

Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima

Siksi joka puolella maailmaa onkin selkeästi asiantuntijoiden tiedossa, että vastasyntyneen kontakti äidin ja isän kanssa on hänen tervettä kehitystään edistävää. Monen vastasyntyneiden terveydenhuoltoon erikoistuneen lääkärin mukaan iho vasten ihoa -kontakti säätelee pienen lämpötilaa ja myös stimuloi äidillä maidontuotantoa.

Lääkärit ovat todenneet, että tämän tyyppinen kontakti äidin kanssa tarjoaa monia muitakin hyötyjä. Tällöin vastasyntynyt pystyy sääätelemään hermostoaan paremmin, tasoittamaan sydämenlyöntiensä nopeutta ja hengittämään paremmin. Siksi voidaankin sanoa, että äidin kosketus ikään kuin “hoitaa keskosvauvan sielua”, ja siten ennen laskettua aikaa syntynyt lapsi pystyy kehittymään paremmin herkästä ja heikosta olennosta vahvaksi. Näin siis edistetään sitä, että keskonen saa kasvaa onnellisena ja terveenä.

Kaikkein tärkein tutkijoiden selville saama hyöty tässä on se, että ne onnekkaat vauvat, jotka saavat kokea iho vasten ihoa -kontaktin tuomaa hyvää oloa, pystyvät toipumaan nopeammin kuin muut. Se on myös hyödyksi isille, sillä he pystyvät vähentämään sitä stressiä ja ahdistusta, jonka keskosen olo sairaalassa aiheuttaa.

Tutkimukset, jotka todistavat äidin kosketuksen tärkeyden

Eräs tutkimus, jonka toteutti McGill’n yliopisto Kanadan Montrealissa (School of Nursing) ja joka julkaistiin lehdessä BioMed Central Pediatrics, sai monen yllättymään. Tämä tutkimus todisti, että iho vasten ihoa -kontakti vähensi vastasyntyneillä kipua silloin, kun nämä olivat hoidossa ja heille tehtiin hoitoon kuuluvia kokeita.

Keskosvauvan hoito ja äidin kosketuksen parantava voima

Tämä tutkimus tehtiin niin, että vastasyntyneiden reaktioita mitattiin niin kutsutun “Premature Infant Pain Profile” -määrityksen avulla. Tällöin analysoitiin vauvojen kasvojen ilmeitä, pulssia sekä veren hapen tasoja. Tuloksena oli se päätelmä, että kipu keskosilla vähentyi, kun nämä saivat kokea äitinsä kosketusta.

Ne vauvat, joita pidettiin sylissä, toipuivat kivusta 1,5 minuutin sisällä, ja sen sijaan ne keskoset, jotka olivat hoidossa keskoskaapeissa, kärsivät vielä kolme minuutin käsittelyn jälkeen. Tämä ero ajassa ei tietenkään ole aikuiselle suuri, mutta kun on kyse keskoksesta ja tämän elämän ja kuoleman kysymyksistä, se on massiivinen.

Yksi koe, joka keskosille tehtiin tämän tutkimuksen aikana, oli paljon kipua tuottava, ja se koostuu verinäytteen ottamisesta vauvan jalan alaosasta (ihopistokoe kantapäästä). Sen avulla voidaan selvittää varhaisessa vaiheessa, onko vauvalla eräitä sairauksia.

Sekä luonto että – ainakin tässä tapauksessa – tiede löytävät aina tavan opettaa ihmistä. Äidillä on kehossaan ja kosketuksessaan luontainen lahja, jonka avulla hän voi auttaa lastaan, ja siinä mielessä äiti on todellakin parasta lääkettä lapselleen. On selvä, että nainen on “suunniteltu” siten, että hän voi vaikuttaa vauvaansa hoitavasti ja lisätä tämän hyvinvointia.

Mitä tulee keskosten ja kaikkien muidenkin vauvojen hoitoon ja olon parantamiseen, rakkaudenosoitusten voima on selkeä. Siten voidaan usein näissäkin tilanteissa käyttää tuttua sanontaa: “Love is all you need.”


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.