Ovatko vastasyntyneet rumia? - Äitiyden Ihme
 

Ovatko vastasyntyneet rumia?

Vastasyntyneiden vauvojen sanotaan usein olevan rumia, mutta onko se totta? Kerromme täällä, miltä vastasyntyneet näyttävät ja kuinka kauan heidän erityiset ominaisuutensa kestävät.
Ovatko vastasyntyneet rumia?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 18 syyskuuta, 2023

9 raskauskuukauden aikana vanhemmat valmistautuvat innokkaasti ottamaan vastaan uuden perheenjäsenensä. Mutta heti synnytyksen jälkeen monet ovat hämmästyneitä, koska heidän vastasyntynyt vauvansa ei näytäkään juuri siltä, mitä he odottivat. Tämä saa monet toteamaan, että vastasyntyneet ovat heidän mielestään rumia.

Mutta eiväthän vastasyntyneet vauvat tietenkään ole rumia! Heillä on joitakin syntymään liittyviä ominaispiirteitä, jotka antavat heille tuon erityisen ulkonäön. Nämä ovat yleensä tilapäisiä, ja muutaman päivän kuluttua vauva saa vanhempiensa odottaman suloisen vauvan ilmeen. Lue aiheesta lisää alla.

Miksi jotkut vastasyntyneet vauvat ovat “rumia” syntyessään?

Vastasyntyneillä vauvoilla ei ole sama ulkonäkö kuin muutamia päiviä tai viikkoja myöhemmin. Monet vanhemmat kuvittelevat lapsensa syntyvän pulleana, vaaleanpunaisena ja pyöreäposkisena. Mutta totuus on, että me kaikki tulemme tähän maailmaan violetteina ja ryppyisinä, meillä on hieman pitkänomainen pää ja kalpeat sekä kylmät kädet.

Nämä ominaisuudet heijastavat olosuhteita kohdun sisällä (jossa esimerkiksi veren happitaso on alhaisempi) ja synnytyksessä. Jälkimmäisen osalta yksi selkeimmistä merkeistä on kallon muoto emätinsynnytyksen jälkeen, sillä vauvan pään täytyy mukautua voidakseen kulkea äidin emättimen läpi.

Mutta ihmiskeho sopeutuu nopeasti uusiin elinoloihin ja nämä ominaisuudet muuttuvat itsestään muutamassa päivässä tai viikossa.

Ovatko vastasyntyneet rumia?

Vastasyntyneen iho

Vastasyntyneen vauvan ihonväri voi vaihdella etnisyyden tai rodun, lämpötilan, iän ja asenteen (esimerkiksi itkevä tai rauhallinen) mukaan.

Vauvan iho on syntyessä violetti tai tummanpunainen, mutta hengityksen alkaessa kohdun ulkopuolella se muuttuu nopeasti vaaleanpunaiseksi. Jalkojen ja käsien väri voi kuitenkin pysyä sinertävänä pidempään. Tämä johtuu siitä, että verisuonet, jotka kuljettavat verta näihin kehon osiin, kehittyvät viimeisinä.

Itse asiassa kaikki nämä värimuutokset liittyvät vastasyntyneiden verenkierron puutteeseen, mikä on normaalia ja odotettavaa.

Toisaalta, kun ihon tai limakalvojen väri on keltainen, tämä voi viitata jonkinlaiseen sairauteen.

Mikä on vernix caseosa?

Vernix caseosa on yksi syistä, miksi vastasyntyneet vauvat saavat joidenkin mielestä “ruman” ulkonäön. Se on rasvainen, valkeahko kalvo, joka peittää vastasyntyneen koko kehon pinnan. Se koostuu hilseilleestä ihosta ja talirauhasten talista, ja sitä syntyy raskauden viimeisessä vaiheessa.

Vernixin päätehtävä on suojata vastasyntyneen herkkää ihoa ja helpottaa sopeutumista elämään kohdun ulkopuolella. The Journal of Obstetrics and Gynecology Research -julkaisun raportin mukaan muita tärkeitä toimintoja ovat seuraavat:

  • Se auttaa lämpötilan säätelyssä.
  • Se suojaa ihon läpi tapahtuvalta veden haihtumiselta.
  • Se osallistuu synnynnäisiin immuniteettistrategioihin.
  • Se on mukana suoliston kehityksessä.

Mikä on lanugo?

Vastasyntyneillä on pehmeitä, ohuita, värittömiä karvoja, jotka peittävät kehon pinnan. Tätä karvoitusta kutsutaan lanugoksi ja se edistää vernix caseosan ja imeväisen ihon välistä sidettä.

Ensimmäisten elinviikkojen aikana lanugo putoaa ja tilalle tulee normaali karvoitus. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että vauvojen kaunein tai suloisin ulkonäkö on 3–6 kuukauden iässä, kun heidän ihonsa ja karvoituksensa on juuri vaihtunut.

Vastasyntyneen pää

Vauvat kehittyvät kohdun sisällä ja elävät lapsivedessä. Lisäksi heidän kehonsa on taipuneena hyvin kapeassa tilassa (sikiöasennossa) ja he kulkevat hyvin kapeaa kanavaa pitkin tullakseen ulos maailmaan.

Näin ollen kallo, joka koostuu useista luista, on syntyessä muovautuva. Kallon luiden saumakohdissa on aukileita, yksi päälaella ja toinen takaraivolla.

Nämä aukileet auttavat vauvan päätä kulkemaan synnytyskanavan läpi. Siksi pää on vauvan syntyessä epäsäännöllinen ja kartiomainen, mikä voi antaa vauvoille erityisen ulkonäön ensimmäisinä päivinä tai viikkoina.

Vastasyntyneen kasvot

Vastasyntyneen kasvot näyttävät usein hyvin turvonneilta nesteen kertymisen ja synnytyskanavan kautta kulkemisen seurauksena.

Yleensä vastasyntyneillä on litistyneet kasvot ja turvonneet silmäluomet. Mutta tämä tilanne ratkeaa spontaanisti, kun ylimääräinen neste poistuu ja synnytyksen aiheuttamat traumat lievenevät.

Muita kasvonpiirteitä, jotka voivat aiheutua synnytyskanavan puristumisesta, ovat seuraavat:

  • Vääntynyt leuka
  • Litteä nenä
  • Taipuneet korvat, koska kiinteyttä antava korvarusto ei ole vielä kehittynyt

Silmät voivat jopa näyttää olevan ristissä tai paikoillaan, koska ne eivät tarkenna hyvin ensimmäisten päivien aikana. Tämä kuitenkin korjaantuu itsestään viimeistään 2 tai 3 kuukauden kuluttua.

Vastasyntyneillä on tilapäisiä ominaisuuksia

Lopuksi huomautettakoon, että vastasyntyneiden ulkonäkö muuttuu huomattavasti heti ensimmäisestä elinpäivästä lähtien. Siksi alkuperäisten ominaisuuksien ei pitäisi huolestuttaa, koska ne ovat väliaikaisia. Tulet huomaamaan, että kuukauden kuluttua vauva näyttää jo enkelimäiseltä, ja hänellä on sileä ja tasainen iho. Onnittelut!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.