10 ideaa ristiäislahjaksi - Äitiyden Ihme
 

10 ideaa ristiäislahjaksi

Jos et tiedä, mitä hankkia vauvalle ja tämän vanhemmille ristiäislahjaksi, älä huoli! Seuraavasta kymmenen kohdan listasta löytyy varmasti tilanteeseen sopiva ratkaisu.
10 ideaa ristiäislahjaksi

Viimeisin päivitys: 08 syyskuuta, 2019

Tänään olemme apunasi tilanteessa, jossa olet saanut kutsun ristiäisiin, mutta et millään keksi sopivaa lahjaa vanhemmille ja lapselle. Seuraavaksi jaamme kymmenen ideaa ristiäislahjaksi, jotta et joudu murehtimaan turhaan lähestyvän juhlan vuoksi.

Ristiäiset ovat lapsikasteen yhteydessä vietettävä perhejuhla, johon kutsutaan tyypillisesti perheen lähimmät sukulaiset ja ystävät sekä lapsen kummit. Tapoihin kuuluu, että vieraat hankkivat vauvalle pienen ristiäislahjan.

10 ideaa ristiäislahjaksi

1. Vauvan hoitolaukku

Ristiäislahjaksi sopii aina jokin kaunis ja käytännöllinen tavara vauvaan liittyen, ja tällainen kassi on erittäin hyödyllinen äidille. Hän voi käyttää vauvan hoitolaukkua pitääkseen erilaisia tarvikkeita mukana vaivattomasti, ja näitä tarpeellisia tarvikkeita ovat esimerkiksi kosteuspyyhkeet, ihovoiteet ja muut vastaavat perusasiat.

2. Pehmeä musiikkilelu

Rauhoittava musiiki on aina loistava apu vauvan saamiseksi nukkumaan. Tämä mielessä pitäen yksi hyvä idea ristiäislahjaksi on siis pehmoeläin tai muu pehmeä esine, josta saadaan soimaan rauhallista musiikkia. Näin pieni saa pitää lelua pehmeästi lähellään ja samalla nukahtaa hiljalleen kauniin tuutulaulun kuuluessa.

3. Mittatikku seinälle

Mikään ei ole vanhemmille yhtä hienoa kuin vauvan ihmeellisten hetkien seuraaminen. Siksi pienen kasvua mittaava ja seinälle laitettava kaunis liuska on aina onnistunut lahja. Vanhemmat voivat käyttää sitä lapsen ensimmäisten vuosien pituuskasvun dokumentoimiseksi hauskalla ja lapselle kiinnostavalla tavalla.

4. Tuttinauha

Kuka tahansa, jolla on kokemusta vanhemman “työstä”, voi kertoa seuraavan asian: vauvan lempitutin katoaminen on oikea katastrofi. Ja jos tutti putoaa maahan, sen peseminen kunnolla ei aina ole mahdollista aivan heti.

Tuttinauhat ovat siis erittäin tarpeellisia, ja ne koostuvat nauhasta tai muoviketjusta, joka kiinnitetään lapsen vaateisiin yhdestä päästä ja tuttiin toisesta. Tällä tavalla tutin kadottaminen ja sen putoaminen maahan on melko mahdotonta.

5. Hypoallergeeninen pehmolelu

10 ideaa ristiäislahjaksi

Yksi loistava idea ristiäislahjan valintaan on hypoallergeeninen pehmolelu. Nämä lelut ovat aina suosittuja seuralaisia pienillä vauvoilla, ja ne ovat hyviä lohtuleluja, jotka helpottavat lapsen oloa hänen siirtyessään uusiin elämänvaiheisiin.

Varmista kuitenkin, että valitsemasi pehmolelu on saanut Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tai muun vastaavan tahon hyväksynnän, ja lisäksi tarkista muutenkin, että se on täysin kyseessä olevalle lapselle sopiva.

6. Mobile, jossa on sensori

Kun äiti valmistaa äidinmaidonkorviketta, käy pikaisesti suihkussa tai hoitaa muita asioita kotona, hänen täytyy usein jättää pieni sänkyynsä yksin. Näitä hetkiä varten on hyvä, että vauvalla on esimerkiksi mobile, joka tarjoaa riittävästi kiinnostavia asioita pitääkseen hänet rauhallisena.

Nykyisin mobileja on saatavilla myös sellaisia malleja, joissa on sensori sen havaitsemiseksi, että vauva itkee. Jos näin käy, laitteesta alkaa näkyä valoja ja kuulua musikkia, jotka saavat vauvan kiinnostumaan ja rauhoittavat häntä. On siis varma, että tällainen lahja on taatusti äidin mieleen!

7. Lahjakori

Jos et oikein innostu mistään tietystä lahjasta, voit kerätä useamman lahjan yhteen ja laittaa ne koriin. Voit esimerkiksi ostaa erilaisia hygieniatuotteita, pesulapun ja muita saman tyyppisiä pieniä tarvikkeita. Tämä lahja on loistaa valinta, jos sinulla on vain hyvin vähän aikaa ristiäisviemisen miettimiseen, mutta kori on kuitenkin aina vanhempia varmasti ilahduttava valinta.

8. Valokuvakehys

Tämäkin on aina taatusti arvostettu lahja ristiäisissä. Kehyksiin voidaan laittaa esimerkiksi kuva ristiäisistä, ja jos tunnet vanhempien maun, hyvällä todennäköisyydellä antamasi kehys pääsee myös esille heidän kodissaan.

Voit valita monista erilaisista tyyleistä, hintaluokista ja malleista, joten kauniin ja sopivan valokuvakehyksen löytäminen ei koskaan ole ongelma.

9. Valokuva-albumi

Hanki vaikkapa sellainen valokuva-albumi, johon voidaan laittaa erityisiä kuvia vauvan ensimmäisen vuoden ajalta. Vanhemmat voivat myös yleensä lisätä kirjoituksia tällaisiin ensimmäisen vuoden tai vauvan ensivuosien albumeihin, joten niihin voidaan laittaa muistiin erityiset tapahtumat ja päivämäärät – näitä ovat esimerkiksi vauvan ensimmäinen hammas ja tietysti myös ristiäiset.

10. Ristiäismekko tai -asu

Jos olet erityisen läheinen perheen kanssa, voit tarjoutua ostamaan vauvalle ristiäismekon tai muun vastaavan asun. Varmista kuitenkin aina ensin vanhemmilta, onko tämä kannattavaa, ja mieti asua osteassasi heidän mieltymyksiään ja tyyliään.

Perinteisesti vauvat ovat käyttäneet valkoista mekkoa ristiäisissä, mutta vanhemmat voivat myös päättää laittaa pienelleen ylle jotakin muun väristä.

10 ideaa ristiäislahjaksi

Jos olet kummitäti tai -setä, tilanne on monellakin tapaa erilainen. Sosiaaliset perinteet määrittävät kulttuurin mukaan sen, mitä kummivanhemman odotetaan ristiäisissä tekevän, ja joskus odotetaan myös hänen osallistumistaan tarjottaviin.

Joissakin kulttuureissa kummisetä vastaa juhlajuomista, ja kummitäti esimerkiksi tuo vauvalle kultaisen kaulaketjun ja antaa pienet muistolahjat tilaisuuteen osallistuneille naisille.

Muista kuitenkin, että tärkeää on ennen kaikkea se, että annat vauvalle ja hänen vanhemmilleen ehdottoman ystävyytesi ja rakkautesi. Lahja on aina toissijainen asia ristiäisissä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.