Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä - Äitiyden Ihme
 

Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä

Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä, ja tänään haluammekin puhua kummien merkityksestä lapselle.

Moni vanhempi kokee paineita valitessaan lapselleen kummivanhempia, mutta tästäkään huolimatta emme aina ymmärrä, miten merkittävä rooli kummeilla on lastemme elämässä. Toisin kuin moni ajattelee, kummitätiä ei valita ainoastaan uskonnollisten seremonioiden ja syntymäpäiväjuhlien vuoksi.

Lapsen ensimmäiset elinvuoden herättävät sekä perheessä että ystävissä innostusta ja jännitystä. Elämä on täynnä hauskoja hetkiä ja naurua.

Jokaisella lapsen elämässä läsnä olevalla henkilöllä on tärkeämpi rooli kuin kuvittelemmekaan. Kummitäti on tärkeä ja ainutlaatuinen henkilö lapsen elämässä. Kummitädillä on omat piirteensä, jotka erottavat hänet muista perheenjäsenistä.

Kummitädin ei tarvitse olla lapselle sukua, vaan rooli sopii jommankumman vanhemman ystävälle tai muulle henkilölle, jolla on tärkeä rooli vanhempien elämässä.

Kummi on kristillisessä perinteessä kasteessa kirkkoon liitettävän lapsen hengellinen ohjaaja. Alun perin kummiuden tarkoituksena on ollut lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta huolehtiminen, mutta käsite on laajentunut tarkoittamaan myös tiettyjä täysin maallisia asioita.

Lapsen vanhemmat valitsevat kummeiksi kaksi heille tärkeää ihmistä, joiden tehtävänä on huolehtia lapsesta, jos vanhemmat ovat syystä tai toisesta estyneet näin itse tekemään.

Aikaisemmin kummin tehtävä on otettu erityisen vakavasti, ja valituista kummeista tuli lapsen huoltajia vanhempien kuollessa. Näin ollen kummin tehtävän vastaanottaminen ei ollut ainoastaan kunnia, vaan myös iso vastuu. Kyseessä oli huomattavasti yksinkertaista ystävyyttä syvempi suhde.

Kummitädin tehtävät

  • Kummilapsen hyvinvoinnista huolehtiminen
  • Avun tarjoaminen konfliktin hetkellä
  • Lapsen kasvattamisessa avustaminen
  • Lapsen rakastaminen ja suojeleminen
  • Tarvittaessa siltojen rakentaminen lapsen ja vanhempien välille
  • Roolimallina toimiminen
  • Osallistuminen lapsen elämän tärkeisiin hetkiin, kuten syntymäpäiviin, koulutapahtumiin ja valmistujaisiin
  • Avoimen ja jatkuvan kommunikaation ylläpitäminen lapsen kanssa
  • Lapsen kanssa hauskan pitäminen ja tämän onnelliseksi tekeminen
Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä

Kuinka valita lapselle kummitäti?

Tärkeintä on valita henkilö, johon luotat, ja jolle voit uskoutua. Mieti, kuka elämäsi ihmisistä on kummitädin tittelin arvoinen.

Kummitädiksi valittavan tulee olla vastuuntuntoinen, älykäs ja välittävä – sen lisäksi, että hänen täytyy olla valmis huolehtimaan lapsen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Kummitäti tulee olemaan sekoitus lapsen toista äitiä ja läheistä ystävää.

Harkitse tarkkaan, ketä pyydät lapsesi kummitädiksi, äläkä tee päätöstä hätiköiden. Vaikka sinulla olisi läheinen suhde tietyn ihmisen kanssa, hän ei välttämättä ole oikea henkilö kummitädiksi. Kaikki eivät ole valmiita tai halukkaita ottamaan näin isoa roolia ja vastuuta lapsen elämästä.

Sisko tai ystävä?

Moni kummiuteen liittyvistä ongelmista tulee vastaan siinä vaiheessa, kun on aika valita sopiva henkilö kummin rooliin.

Ensinnäkin, koska valinta on vaikea. Toiseksi, valinta voi pahimmassa tapauksessa synnyttää eripuraa kummiehdokkaiden välillä. On vaikea miellyttää kaikkia. Sosiaaliset suhteet ovat usein monimutkaisia, ja niiden hallitseminen vaatii tahdikkuutta ja tasapainoa.

Joissain perheissä lapsen kummiksi valitaan äidin tai isän sisko, koska perheside yhdistää tädin lapseen ja tekee tädistä hyvän mentorin. Oman tai kumppanin siskon valitseminen kummiksi ei kuitenkaan ole välttämättömyys.

Todellista perhettä ei sido yhteen veri, vaan kunnioitus ja ilo.

– Richard Bach

Vanhemmat saattavat olla oman perheensä ainoita lapsia tai heillä ei ole läheiset välit omiin sisaruksiinsa. Eikä sovi unohtaa isovanhempia, serkkuja ja muita läheisiä, jotka voivat myös ottaa kummin roolin.

On tärkeämpää valita kummiksi hyvä kandidaatti kuin keskittyä verisiteeseen. Monet vanhemmat valitsevat lapsen kummitädiksi hyvän ystävänsä.

Näin ollen kysymykseen siitä, onko sisko vai ystävä parempi vaihtoehto lapsen kummitädiksi, ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jokaisten vanhempien täytyy punnita asiaa itse ja miettiä, millainen henkilö on paras kummi juuri heidän lapselleen.

Mitä kummitädin tehtäviin kuuluu?

Kummitäti on tärkeä hahmo lapsen elämässä

Voit pitää itseäsi onnekkaana, jos sinua pyydetään lapsen kummiksi. Vanhemmat arvostavat kummitädin roolia ja ovat valinneet juuri sinut kaikkien heille tärkeiden ihmisten joukosta. Se, että sinut valittiin, tarkoittaa vanhempien luottavan sinuun ja siihen, että olet lapsen tukena kaikissa tilanteissa.

Kummitädin tärkein tehtävä on kummilapsen rakastaminen. Kummitäti leikkii lapsen kanssa, auttaa tätä tarvittaessa, seuraa tämän kasvua ja antaa neuvoja, kun lapsi niitä pyytää.

Lasta ei tarvitse hemmotella tai hukuttaa lahjoihin – kummitäti ei ole lelukauppa. Tästä eteenpäin olet osa perhettä ja voit käyttäytyä sen mukaisesti.

On tärkeä ymmärtää, että kummitädistä saattaa tulla lapsen huoltaja, jos tämän vanhemmille tapahtuu jotain. Älä anna tämän tiedon häkellyttää itseäsi – todennäköisesti mitään pahaa ei tule tapahtumaan. Mutta jos pahin mahdollinen skenaario käy toteen, lapsi tulee tarvitsemaan tukeasi jossain muodossa.

Kummitädin rooli on kunnioituksen ja ihailun arvoinen. Älä hermoile tai kuvittele olevasi väärä henkilö tehtävään. Kun puhutaan sinulle tärkeän lapsen rakastamisesta, olet aina valmis tehtävään.

Puhu vanhempien kanssa

Jos sinua huolestuttaa tai epäilyttää, nosta asia pöydälle. Puhu aiheesta lapsen vanhempien kanssa ja pyydä heitä kertomaan, miksi juuri sinut halutaan lapsen kummiksi.

Vanhemmilla on myös tarjota työkaluja ja ajatuksia, joiden avulla ymmärrät paremmin heidän odotuksensa ja suoritat roolisi ongelmitta.

Muista, että kukaan ei voi pakottaa sinua tekemään asioita, joita et halua tehdä. Toisille kummitädin rooli on siunaus ja toisille stressin aihe.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.