Onnelliset vanhemmat, onnellinen lapsi - Äitiyden Ihme
 

Onnelliset vanhemmat, onnellinen lapsi

Onnelliset vanhemmat, onnellinen lapsi
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen vanhempi on valmis tekemään kaikkensa oman lapsensa hyvinvoinnin ja onnellisuuden eteen. Vanhemmat viettävät usein jo ennen lapsen syntymää päiväkausia selvittäen parhaita kasvatusmenetelmiä ja tapoja taata lapselle hyvä elämä. Usein he myös murehtivat ja tuntevat syyllisyyttä siitä, että perhe-elämä ja he itse vanhempina eivät olekaan täydellisiä. Mutta mitä jos ainoa asia, jonka lapsi todella tarvitsee, ovat onnelliset vanhemmat?

Onnelliset vanhemmat

Kun sanomme, että lapsi tarvitsee onnelliset vanhemmat, se ei tarkoita sitä, että olisimme piittaamattomia tai itsekkäitä. Vanhemmat, jotka jatkavat elämäänsä lapsen saannin jälkeen samalla tavalla kuin ennen lasta, saattavat kyllä olla onnellisia, mutta he eivät ole lapselle joko fyysisesti tai emotionaalisesti läsnä, eivätkä he toimi kuten vanhemmat. Samoin ne vanhemmat, jotka ajattelevat vanhemmuuteen kuuluvan omien tarpeiden uhraaminen lapsen hyvinvoinnin hyväksi, eivät ainakaan ole onnellisia.

Tärkeä asia ymmärtää on se, että vanhemmat ovat onnellisia, koska saavat olla vanhempia. Tämä tarkoittaa lapsista huolehtimista, mutta myös itsestä huolehtimista. Tämä tarkoittaa sen ymmärtämistä, että lapsesta huolehtiminen ei pilaa omaa elämää. Emme saisi myöskään itse pilata elämäämme sillä, että antaisimme sokeasti itsestämme kaiken lapsen hyvinvoinnin tähden. Onnellinen vanhemmuus tarkoittaa tasapainon löytämistä, jolloin tunnemme itsemme tyytyväisiksi vanhemmiksi.

Onnelliset vanhemmat tarjoavat lapselle onnellisen kasvuympäristön

Onnelliset vanhemmat, onnellinen lapsi

Voimme käyttää aikaamme erilaisten teorioiden opettelemiseen nukkumistottumuksista, terveellisestä ruokavaliosta tai vaihtoehtoisista kasvatusopeista. Tiedostuneisuus on eittämättä merkki kypsyydestä ja vastuullisuudesta, mikä mahdollistaa sen, että voimme kasvattaa lapsen paljon tietoisimmilla tavoilla. Kuitenkin kaikista tärkeintä on se, että onnellisen kodin tulisi olla täynnä naurua ja rakkautta.

Mielentilamme vaikuttaa lapsen hyvinvointiin monin tavoin. Kasvatusoppaiden antamien ohjeiden noudattaminen ei auta, mikäli päivän päätteeksi olemme vain tyytymättömiä, surullisia ja turhautuneita omaan elämäämme. Paras lahja, jonka lapselle voimme antaa, on olla onnellinen vanhempi. Ja seuraavaksi kerromme miksi.

Lapsen roolimallit

Lapsi oppii vanhempiensa asenteista, uskomuksista ja mietteistä elämää kohtaan. Kun lapsi saa kasvaa onnellisten, tyytyväisten ja positiivisten vanhempien kanssa, välittyy hänelle arvokas perintö. Onnelliset vanhemmat luovat perustan positiiviselle katsontakannalle elämää kohtaan: lapsi pystyy näkemään kaikkien asioiden positiiviset puolet, pitää hauskaa sekä nauttia jokaisesta pienestä hetkestä. Vihaa, surua, stressiä ja tyytymättömyyttä täynnä olevat vanhemmat sen sijaan välittävät nämä samat negatiiviset tunteet lapselleen.

Läsnäolo

Oma mielentilamme määrittää sitä, kuinka läsnä olemme lapsellemme. Jos tunnemme itsemme kokonaisiksi ja onnellisiksi, pystymme antamaan lapselle enemmän huomiota, hoivaa ja laatuaikaa kuin jos tunnemme itsemme uupuneiksi, musertuneiksi tai surullisiksi.

Positiiviset ja onnelliset vanhemmat opettavat lapselleen samanlaisen näkökannan elämään.

Syyllisyys

Lopuksi on tärkeää muistaa, että jos siirrämme oman elämämme, tarpeemme, halumme ja toiveemme sivuun antaaksemme itsemme täysin vanhemmuudelle, ennemmin tai myöhemmin turhaudumme. Sitten joko suorasti tai epäsuorasti puramme tämän turhautuneisuuden lapseemme. Tavalla tai toisella välitämme lapselle viestin, että annoimme kaikkemme hänen vuokseen, että hän oli taakkanamme ja että hän on velkaa tekemämme uhraukset.

Pidä huolta itsestäsi pitääksesi huolta lapsestasi

Muista, että oma onnellisuutesi on suoraan yhteydessä lapsesi onnellisuuteen. On tärkeää pitää mielessä, että sinulla on oikeus kasvaa ja kehittyä ihmisenä myös muilla elämän osa-alueilla. Sinä ansaitset edetä urallasi, viettää aikaa ystäviesi kanssa ja nauttia hetkistä vain itseksesi.

Tämä on kaikkea muuta kuin itsekäs teko, nimittäin se on rakkauden teko. Se on rakkauden teko niin sinua itseäsi kohtaan kuin lastasikin kohtaan, jolle silloin tarjoat tyytyväisen, läsnäolevan ja syyllisyyden tunteesta vapaan vanhemman. Vanhemman, joka toimii mallina onnellisuudelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.