Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta?

Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 26 heinäkuuta, 2019

On valitettavan yleistä, että vanhempien ja lasten välinen kommunikaatio on heikkoa tai etäistä. Tämän vuoksi haluamme tänään jakaa tapoja, joiden avulla parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Alla listaamme yleisimpiä syitä tällaisille perheen sisäisille ongelmille ja annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka suhdetta kannattaa lähteä korjaamaan.

Mistä vanhemman ja lapsen välisen suhteen ongelmat voivat johtua?

Vanhemman ja lapsen välisen suhteen parantaminen on yksi yleisimmin esiin nostetuista aiheista modernissa psykologiassa. Kodin huono ilmapiiri vaikuttaa paitsi ihmissuhteisiin, myös esimerkiksi talouden hallintaan. Syyt vanhempien ja lasten huonolle suhteelle vaihtelevat tapauksittain, mutta alla esittelemme kolme yleistä syytä tällaisille ongelmille.

Lisääntynyt teknologian käyttö

Tänä päivänä elektroniset laitteet vaikuttavat monessa kodissa negatiivisesti perheenjäsenten väleihin. Vanhemmat työskentelevät myöhään tietokoneella, teini-ikäiset viettävät monta tuntia vuorokaudessa älypuhelin kädessään ja jopa taaperot istuvat tabletin edessä.

Jokainen ajattelee olevansa oikeassa

Osa vanhempien ja lasten välisistä konflikteista johtuu siitä, että kaikki ajattelevat olevansa oikeassa, eikä kukaan ole valmis asettumaan toisen saappaisiin. Usein oman mielipiteen ilmaiseminen tarkoittaa väittelyä, mikä nostaa pintaa pelon turvallisuuden tunteen menettämisestä ja haavoittuvaisena olemisesta. Tämä pelko estää rakentavan keskustelun käymisen ja haittaa suhdetta.

Pelko

Monille lapsille läheisyyden käsite tuo mukanaan epäluottamusta ja pelkoa vanhempia kohtaan. Nämä tekijät vaikeuttavat terveen ihmissuhteen rakentamista. Näissä tapauksissa lapsi näkee vanhempansa liiallisen tungettelevina ja kiinnostuneina hänen yksityisestä elämästään, mikä entisestään heikentää kommunikaatiota.

Vanhemmat sen sijaan kokevat usein auktoriteetin menettämisen pelkoa ja ovat huolissaan esimerkiksi siitä, että lapset saavat selville, mitä vanhemmat tekivät nuoruudessaan. He eivät välttämättä halua lasten tietävän heidän peloistaan, liittyivätpä ne sitten työhön, talouteen tai sosiaalisiin aspekteihin.

Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta?

Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta?

Jos vanhemman ja lapsen välistä suhdetta halutaan parantaa, on kaikkien osapuolten opittava puhumaan ja kuuntelemaan. Ainoa tapa saavuttaa positiivisia tuloksia on se, että jokainen näkee vaivaa suhteen parantamiseksi. Alla listaamme muutamia tehokkaita tapoja suhteen tervehdyttämiseksi.

Vanhemmat

Lapsen täytyy tietää nuoresta iästä lähtien vanhemman olevan helposti lähestyttävä henkilö, joka pyrkii terveeseen kommunikaatioon. Jotta tähän päästään, vanhemman kannattaa aloittaa lapsen kanssa keskusteluja aiheista, jotka kiinnostavat tätä.

Lapsen kuulustelua tulee välttää, ja vanhemman täytyy tehdä lapselle selväksi, että tämän elämä kiinnostaa häntä. Jotta tämä välittyy lapselle, vanhemman kannattaa keskeyttää se, mitä hän on tekemässä, ja kuunnella lasta kunnolla. On tärkeää pyrkiä olemaan keskeyttämättä lasta ja antaa tämän ilmaista mielipiteensä ja tunteensa vapaasti.

Kuinka parantaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta?

Tapa, jolla vanhempi reagoi, voi joko parantaa tai tukahduttaa hänen ja lapsen välisen kommunikoinnin. Huonoja tapoja reagoida on esimerkiksi aloittaa kinastelu, vetäytyä puolustuskannalle tai ärsyyntyä tilanteesta.

Vanhemman on tärkeä ilmaista mielipiteensä ilman lapsen nuhtelemista. Näin hän paitsi luo terveen ilmapiirin, joka auttaa vaalimaan läheistä suhdetta, myös näyttää lapselle hyvää esimerkkiä positiivisesta käytöksestä.

Lapset

Vanhemmat eivät ole ainoita, joiden täytyy tehdä töitä perheenjäsenten välisten suhteiden eteen, vaan myös lapsen täytyy olla valmis näkemään vaivaa.

Alla listaamme muutamia asiantuntijoiden antamia suosituksia perheen lapsille:

  • Mieti, mitä seuraamuksia sillä on, että et ole väleissä vanhempiesi kanssa. Vanhemmilla on ollut valtava rooli elämässäsi heidän opastaessaan ja ohjatessaan sinua kasvaessasi. Vihainen päähänpisto voi satuttaa sekä sinua että koko perhettäsi.
  • Pidä mielesi avoinna. Vanhempiesi kokemus on viisautta. Heidän kuuntelemisensa ja rehellisenä pysyminen on paras tapa hyötyä tästä viisaudesta.
  • Muista, että vanhempasi eivät ole täydellisiä. Tämä auttaa sinua antamaan heille anteeksi ja pysymään kärsivällisenä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mead, M. (2014). “La educación desde la comunicación”, Cultura y Educación, 10 (1): 17-34.
  • Pacho, Z. R., & Triñanes, E. R. (2011). “Programas de entrenamiento para padres de niños con problemas de conducta: Una revisión de su eficacia”, Anales de Psicología, 37 (3-4): 223-230.
  • Torío López, S. (2004). “Familia, escuela y sociedad”, Aula Abierta, 83: 35-52.
  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.