Mikä on sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?

Sosiaalisen median käytöstä on monia hyötyjä, mutta pahimmillaan myös hyvin negatiivisia seurauksia. Vanhempien on hyvä miettiä tarkkaan, missä iässä lapsen kannattaa antaa alkaa käyttää älylaitteita ja sosiaalisen median verkostoja.
Mikä on sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 23 heinäkuuta, 2019

Sosiaalinen media on tänä päivänä jollain tapaa läsnä lähes jokaisen elämässä, ja iso osa aikuisista viettää joka päivä tunteja sosiaalisen median kanavien parissa. Aikuisten lisäksi jopa 2-3-vuotiaita taaperoita voidaan nähdä älypuhelin tai tabletti kädessään, ja esiteini-iässä monet lapset haluavat alkaa käyttää sosiaalista mediaa aktiivisesti. Kannattaako nuoren lapsen antaa käyttää älylaitteita vapaasti, ja mikä on sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?

Internetistä ja sosiaalisista verkostoista on paljon hyötyä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Mutta ne sisältävät myös monia vaaroja, joista jokaisen vanhemman on hyvä olla tietoinen. On myös vanhempien tehtävä asettaa rajat lapsen internetin ja sosiaalisen median käytölle.

Lapset sosiaalisessa mediassa

UNICEF teetti taannoin Maailman lasten tila vuonna 2017: Lapset digitaalisessa maailmassa -tutkimuksen, jonka mukaan yksi kolmesta internetissä surffailevasta henkilöstä on lapsi. 

Sosiaalisen median käytön aloittamiseen ei ole olemassa virallista alaikärajaa, vaan kullakin palvelulla on omat rajoituksensa. Nämä eivät kuitenkaan kerro siitä, mikä on paras ja sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa.

Osa vanhemmista kuvittelee virheellisesti, ettei oma lapsi käytä sosiaalisen median palveluita, koska tällä ei ole älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta tai koska näiden laitteiden käyttöä valvotaan. Totuus kuitenkin on, että vaikka lapsi ei itse omistaisi älylaitetta, hänen ystävillään sellaisia on, ja hän altistuu väkisinkin jossain määrin sosiaaliselle medialle.

Tilin luominen sosiaalisen median palveluihin vie tyypillisesti vain muutamia minuutteja, ja useimmat lapset alkavat käyttää näitä palveluita heti halutessaan – saivatpa he siihen vanhempiensa luvan tai eivät.

Mikä on hyvä ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?

Mikä on sopiva ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?

Nyt, kun olemme hyväksyneet sen tosiasian, että lapset aloittavat milloin haluavat, meillä on antaa sinulle joitakin vinkkejä. On tärkeää noudattaa muutamia suosituksia, jotta lapset aloittaisivat sosiaalisen median käytön mahdollisimman vaarattomasti ja osaisivat käyttää internetiä turvallisesti.

Näytä hyvää esimerkkiä

Lasten sanotaan aina matkivan kaikkea näkemäänsä. Siksipä ennen kuin nuhtelet lastasi siitä, että hän käyttää sosiaalista mediaa väärin, sinun on näytettävä hänelle ensin hyvää esimerkkiä. Sitten voit auttaa lastasi jos ja kun hän tekee virheitä.

Selitä hyödyt ja haitat

Lasten on tärkeää olla jo kättelyssä tietoinen sosiaalisen median erilaisista hyödyistä ja haitoista. Heidän on kuitenkin tiedettävä myös sen vaarat.

Lapsesi iästä riippuen voit käyttää oikean elämän esimerkkejä somea käyttävistä lapsista näyttääksesi, kuinka internetissä voi käydä.

Sen vuoksi hänen on varmistettava, että hänen tilinsä on yksityinen. Käyttäjätilin ei tulisi missään tilanteessa olla julkinen.

Keskustele lapsesi kanssa siitä, että hänen ei tule kertoa muille henkilökohtaisia tietojaan näissä verkostoissa. Lisäksi hänen ei tulisi lisätä ystävikseen tuntemattomia ihmisiä tai jutella heille.

Rajoita aikoja, jolloin lapsi voi käyttää sosiaalista mediaa

Lasten ei tulisi elää elektroniikassa kiinni. Siksi sinun tulisi rajoittaa lapsen somen käyttö asianmukaisiin ajanjaksoihin.

Monet vanhemmat antavat lastensa käyttää sosiaalista mediaa vain viikonloppuisin. Jotkut taas sanovat, että he voivat tehdä sitä tunnin verran päivässä, ja toiset yhtenä päivänä viikossa. Valitse lapsesi rajat oman harkintakykysi mukaan.

Opeta lastasi tunnistamaan nettikiusaaminen

Sosiaalisen median hyötyjen ja haittojen lisäksi sinun tulisi kertoa lapselle internetissä tapahtuvasta häiriköinnistä, joka myös tunnetaan paremmin nettikiusaamisena.

Lasten on tärkeää luottaa siihen tietoon, että jos heitä koskaan kiusataan netissä, heillä on vanhempiensa apu ja tuki turvanaan. Lapsen on myös osattava hakeutua vanhempansa luokse välittömästi tällaista tapahtuessa.

Mikä on hyvä ikä alkaa käyttää sosiaalista mediaa?

Yhteenvetona voimme sanoa, että lapsille ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin he voisivat aloittaa sosiaalisen median käytön. Heitä ei juuri voi estää tekemästä niin. Voit kuitenkin opettaa lastasi käyttämään internetiä ja hoitaa sosiaalisia verkostojaan vastuullisesti ja oikein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aydn, B. y Volkan Sar, S. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem.Procedia Social and Behavioral Sciences, 15, 3500–3505.
  • Bringué, X. y Sádaba, C. (2011). Menores y redes sociales. Madrid: Foro generaciones interactivas.
  • Calderón, C. A., López, M., & Peña, J. (2017). El efecto condicional indirecto de la expectativa de rendimiento en el uso de Facebook, Google+, Instagram y Twitter por jóvenes. Revista Latina de Comunicación Social, (72), 590-607. https://www.redalyc.org/pdf/819/81952828031.pdf
  • Mattei, M. M. (2015). El divismo en tiempos de# Instagram. CIC. Cuadernos de Información y Comunicación, 20, 95-107. https://www.redalyc.org/pdf/935/93542537009.pdf
  • Wang, N. y Yongqiang, S. (2015). Social influence or personal preference? Examining the determinants of usage intention across social media with different sociability. Information Development (2015): 0266666915603224.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.