Kuinka käsitellä tyhjän pesän syndroomaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka käsitellä tyhjän pesän syndroomaa?

Tyhjän pesän syndrooma on katkeransuloinen kokemus joillekin vanhemmille, mutta samalla siitä voi alkaa uusi elämä.
Kuinka käsitellä tyhjän pesän syndroomaa?
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tyhjän pesän syndroomassa on kyse menetyksen ja tyhjyyden tunteista, joita vanhempi voi kokea lapsen jättäessä lapsuudenkotinsa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka käsitellä tyhjän pesän syndroomaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä tyhjän pesän syndrooma tarkoittaa?

Jotkut vanhemmat kärsivät tyhjän pesän syndroomasta heidän lastensa kasvaessa ja muuttaessa lapsuudenkodistaan. Ilmiöön liittyy tyhjyyden ja surullisuuden tunteita, ja joissakin tapauksissa ne voivat johtaa jopa masennukseen. Tästä syndroomasta kärsivät todennäköisemmin naiset kuin miehet. Tyhjän pesän syndrooma ei ole virallinen lääketieteellinen diagnoosi.

Psykoterapeutti ja sosiaalityöntekijä Amy Morin selittää, että syndroomasta kärsivät vanhemmat voivat tuntea syvää tyhjyyden tunnetta elämässään ja kokea olevansa hukassa. Vanhempien kokemat tunteet voivat vaikuttaa myös heidän lastensa elämään, esimerkiksi  häiritsemällä lapsen itsenäistymistä ja itsemääräytyvyyttä.

Joillakin vanhemmilla voi ilmetä tyhjän pesän syndroomaa, kun heidän lapsensa alkaa itsenäistyä

Syndrooman alkuperä ja oireet

Yhdysvaltalaisen psykiatrian alan tiedejärjestö American Psychiatric Associationin mukaan yksi yleisimmistä tyhjän pesän syndroomaa aiheuttavista tekijöistä on vanhemman ja lapsen välinen eripurainen suhde. Jos vanhemmalla ja lapsella on huono suhde, tyhjän pesän syndrooma voi pahentaa tilannetta entisestään.

American Psychiatric Associationin mukaan syndrooman oireita ovat muun muassa:

  • Surullisuus
  • Menetyksen tunne
  • Masennus
  • Ahdistus
  • Yksinäisyys
  • Tyhjyyden tunne

5 tapaa käsitellä tyhjän pesän syndroomaa

Ole avoin uusille haasteille lasten muutettua pois kotoa

1. Pidä yhteyttä lapseesi

Teknologisen kehityksen ansiosta maailma on tänä päivänä pieni, ja perheenjäsenet voivat pitää yhteyttä toisiinsa missä tahansa ovatkaan. Nykypäivänä yhteydenpito on yhä helpompaa erilaisten laitteiden ja sovellusten avulla.

2. Luo aikataulu yhteydenpidolle

Jokainen elää omaa elämäänsä. Jos lapsesi on muuttamassa pois kotoa, voitte muodostaa aikataulun yhteydenpidolle. Kunnioittakaa toistenne aikaa ja omistakaa aikaa yhteydenpidolle.

3. Motivoi itseäsi ja etsi uusia haasteita

Vanhemmuus on yksi vaikeimpia asioita elämässä. Jos haluat tuntea itsesi jälleen kokonaiseksi, ole avoin uusille haasteille ja seikkailuille. Voit esimerkiksi alkaa opiskella tai aloittaa uuden harrastuksen.

“Sinun tehtäväsi on olla sellainen vanhempi, jonka lapsesi tarvitsee, samalla sallien hänen elää omaa elämäänsä omalla tavallaan.”

– Ayelet Waldman

Vietä aikaa kumppanisi kanssa

4. Pidä itsesi kiireisenä

Lapset ovat valtava osa vanhempiensa elämää ja he määrittävät pitkälti vanhempien elämäntyylin ja päivittäiset rutiinit. Lasten muutettua kotoa, vanhemmat saattavat tuntea olonsa yksinäiseksi. Ota selvää, mitä tarvitset, ja etsi itsellesi uutta tekemistä. Pidä itsesi aktiivisena, harrasta liikuntaa, osallistu yhteisösi toimintaan ja pidä yhteyttä ystäviisi.

5. Vietä aikaa kumppanisi kanssa

Vanhemmilla on nyt mahdollisuus saada parisuhde syttymään uuteen liekkiin. Kun lapset ovat muuttaneet pois lapsuudenkodistaan, on vanhemmilla mahdollisuus viettää enemmän aikaa yhdessä. Nauttikaa elämästänne pariskuntana ja suunnitelkaa treffi-iltoja tai matkoja – omistakaa aikaa vain toisillenne.

Vaikka lapsesi itsenäistyy, olet edelleen hänen vanhempansa. Muista siis olla hänelle läsnä, kun hän tarvitsee sinua. Lapsen on edelleen hyvä tietää, että vanhempina olette aina hänen tukenaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.