Kuinka lähentyä teini-ikäisen kanssa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka lähentyä teini-ikäisen kanssa?

Nuoruusikä voi olla haasteellista aikaa vanhempien ja lapsen välisen suhteen kannalta. Tärkeintä on ylläpitää kommunikaatioyhteyttä, jotta konfliktit pystytään ratkaisemaan. Myös vanhempien kärsivällisyys ja ymmärrys nuorta kohtaan ovat keskeisessä asemassa.
Kuinka lähentyä teini-ikäisen kanssa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 kesäkuuta, 2019

Lapsen lähestyessä teini-ikää myös kommunikointivaikeudet nostavat usein päätään. Vaikka vanhemmat rakastavatkin lastaan syvästi, voivat sukupolvien väliset erot lisätä välimatkaa. Moni nuoren vanhempi miettiikin, onko mitään keinoa lähentyä teini-ikäisen kanssa.

Vinkkejä, joiden avulla voit lähentyä teini-ikäisen kanssa

Nuoruusikä on tärkeä ja monimutkainen elämänvaihe, sillä teini-ikäisen pitää käsitellä monia eri asioita, kuten fyysisiä ja hormonaalisia muutoksia, seksuaalisuuttaan, tulevaisuuden murheita ja yhteiskunnan paineita. Mikään ei valmista lasta tähän kaikkeen.

Käytännössä vanhempien tuella ja avoimella perheenjäsenten välisellä keskustelulla on olennainen rooli terveen nuoruusiän muotoutumisessa. Seuraavaksi esittelemme kolme vinkkiä, joiden avulla voit lähentyä teini-ikäisen kanssa.

1. Ymmärrä, älä tuomitse (muista, että olit itsekin aikoinaan teini-ikäinen)

Tämän päivän nuoret ovat syntyneet yhdessä teknologian kanssa, joka kietoutuu heidän identiteetteihinsä ja tapaan, jolla nuoret näkevät maailmaa. Nuorilla on oma kielensä ja käyttäytymiskoodinsa, jotka eivät välttämättä ole yhteneväisiä aikuisten vastaavien kanssa. Nuorten käyttämä sanasto, mieltymykset ja ideologiat saattavatkin näyttää meidän silmiimme oudoilta.

Meidän tulee kuitenkin muistaa, että myös me olemme joskus olleet teini-ikäisiä ja saatoimme tuntea itsemme väärinymmärretyiksi yhteiskunnassamme. Parasta olisi jättää ennakkoluulot ja stereotypiat taakse ja keskittyä ymmärtämään nuorten maailmaa.

Internet ja sosiaalinen media voivat auttaa vanhempia ymmärtämään nuorten käyttämää kieltä ja ajattelutapaa. Sinun tulee myös viettää aikaasi nuoren kanssa ja jutella hänen kanssaan, jotta tiedät, mitä hänelle kuuluu ja mitä ovat hänen tarpeensa, pelkonsa ja odotuksensa.

Kannusta nuorta rehelliseen keskusteluun kotona luodaksesi ympäristön, jossa nuori tuntee olonsa kuulluksi. Nuoren on opittava myös hallitsemaan impulsiivisuuttaan ja rentoutumaan, jotta hän osaa myös kuunnella ja keskustella.

Paras tapa lähentyä teini-ikäisen kanssa on osoittaa hänelle, että olet aina hänen tukenaan, kun hän sitä tarvitsee. Älä tuomitse tai kritisoi. Kuuntele häntä, puhu hänelle vilpittömästi ja auta häntä.

Voit lähentyä teini-ikäisen kanssa pitämällä yllä avointa keskusteluyhteyttä

2. Anna lapsen tehdä omat virheensä

Kyllä, vanhemmilla on kova halu suojella lastaan ja antaa tälle vain parasta. Meidän tulee kuitenkin myös ymmärtää, että lapsi kasvaa, tekee omat päätöksensä ja myös virheensä. Se kuuluu elämään ja oppimiseen, pitipä siitä tai ei.

Yksi virhe, jonka vanhemmat usein tekevät, on lapsen ylisuojeleminen. Tällä on hyvin vahingollinen vaikutus nuoren ja vanhemman väliseen suhteeseen. Tämä ei tarkoita, että pitäisi olla liioitellun salliva tai jättää huomiotta mahdolliset ongelmat, joita nuorella saattaa olla.

Meidän tulee muistaa, että nuoruusikä on aikaa, jolloin nuori haluaa ottaa itse omat askeleensa. Jos haluamme kahlita nuoren tai estää häntä tutkimasta maailmaa, rakennamme samalla muurin nuoren ja itsemme välille, jonka seurauksena ilmenee kommunikointivaikeuksia.

On tietysti tärkeää ohjata ja opastaa teini-ikäistä olemaan tarkkana, pitämään huolta itsestään sekä valitsemaan ystävänsä viisaasti. Mutta vanhempien tulee myös osata kunnioittaa nuoren yksityisyyttä sekä ymmärtää, että nuori on kehittyvä yksilö, joka haluaa laajentaa horisonttiaan avartaakseen maailmaansa.

Parasta olisi jättää ennakkoluulot ja stereotypiat taakse ja keskittyä ymmärtämään nuorten maailmaa. Sinun tulee myös viettää aikaasi nuoren kanssa ja jutella hänen kanssaan, jotta tiedät, mitä hänelle kuuluu ja mitä ovat hänen tarpeensa, pelkonsa ja odotuksensa.

3. Salli nuoren opettaa sinua

Valitettavasti moni yhä uskoo, että vain vanhimmalla ja kokeneimmalla ihmisellä on jotain arvokasta opetettavaa muille. Totuus on kuitenkin se, että voimme oppia arvokkaita asioita kaikilta tapaamiltamme ihmisiltä, kunhan vain avaamme mielemme sille.

On tietysti niin, että teini-ikäisellä ei vielä ole paljoa elämänkokemusta, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, etteikö hän voisi opettaa sinulle jotain. Jos annat nuoren ilmaista itseään vapaasti, hän voi osoittaa kunnioitettavaa älykkyyttään ja herkkyyttään.

Myös nuori voi opettaa vanhemmilleen jotain uutta

Lapsesi voi selittää paremmin kuin kukaan muu, mitä ovat hänen tarpeensa, pelkonsa ja odotuksensa teini-ikäisenä. Tämä on olennainen asia, joka auttaa lähentymään nuoren kanssa ja parantamaan kommunikaatiota.

On tärkeää antaa teini-ikäistemme opettaa meitä, huolimatta yhteiskunnan asettamista stereotypioista. Nuoret voivat myös auttaa meitä muuttamaan maailmaa nopeastikin. Teini-ikäisesi saattaa tietää paljonkin uudesta teknologiasta ja digitaalisen ajan trendeistä.

Kun opit nuorelta, vietät samalla hänen kanssaan laatuaikaa ja lähennyt hänen kanssaan. Yhdessä edellämainittujen ohjenuorien kanssa, saat varmasti hyviä tuloksia, mitä tulee teini-ikäisen kanssa lähentymiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.