Haluan äidiksi, mutta pelkään
Haluan äidiksi, mutta pelkään. Tämä on hyvin yleinen ajatus monien naisten keskuudessa, ja pelot äitiydestä ovatkin yleisempiä kuin uskommekaan. Päätös lapsen hankkimisesta muuttaa radikaalisti naisen elämää lopullisesti.
Pelon lisäksi päätökseen haluta olla äiti vaikuttavat usein myös sosiaalinen paine ja sukulaisten mielipiteet. Miksi moni nainen pelkää äidiksi tulemista? Tässä artikkelissa pureudumme aiheeseen lähemmin.
Haluan äidiksi, mutta pelkään
Moni nainen haluaa saada lapsen ja tulla äidiksi, mutta on kuitenkin peloissaan. Tämä on hyvin yleinen ilmiö. Haluamme antaa joitakin vinkkejä aiheeseen liittyen.
Naisen saadessa tietää olevansa raskaana, saattaa hän olla äärimmäisen tunteellinen, vaikka lapsi olisikin toivottu. Jotkut naiset tuntevat pelkoa ja hermostuneisuutta, ja monet naiset tuntevat monia sekalaisia tunteita saadessaan tietää odottavansa lasta.
On monia syitä, jotka aiheuttavat pelkoa halutessasi tulla äidiksi. Yleisesti ottaen se on pelkoa tuntemattomasta ja siitä, että koko elämä muuttuu täysin lapsen myötä. Moni nainen saattaa myös kokea, ettei ole vielä valmis äitiyteen ja sen mukanaan tulevaan vastuuteen.
Nainen saattaa pelätä äidiksi tulemista myös taloudellisen epävarmuuden takia. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää hoitaa koti- ja raha-asiat kuntoon ennen vauvan saapumista.
Haluanko äidiksi?
Ensimmäiseksi on tärkeintä kysyä itseltään, haluanko todella tulla äidiksi. Voikin olla niin, että jotkut naiset sekoittavat pelon äitiydestä siihen, että hän ei halua lasta.
Tämä ajatus voi olla pelottava naiselle ja hän saattaakin ajatella, että “tottakai haluan lapsen”. Sosiaalinen paine, joka on nykyään vielä hyvinkin seksististä, saattaa vaikuttaa naisen ajatuksiin äitiydestä. Monissa yhteisöissä edelleen oletetaan, että nainen haluaa ja hankkii lapsia, ottamatta huomioon naisen omia haluja ja toiveita.
Monet myös saattavat uskoa, että jokainen nainen on valmis äidiksi tai että äidinvaistot heräävät lapsen saapuessa maailmaan. Näin ei kuitenkaan aina ole.
Ensimmäiseksi sinun tuleekin kysyä itseltäsi, haluatko todella äidiksi. Sen jälkeen voit yrittää selvittää, mikä aiheuttaa ahdistusta ja kuinka siitä voi päästä yli.
Pelko terveyteen liittyvistä komplikaatioista
Monet naiset pelkäävät raskaudenaikaisia tai synnytykseen liittyviä terveydellisiä komplikaatioita. Nainen voi myös pelätä omaansa tai vauvan kuolemaa. Tämä saattaa olla irrationaalista pelkoa mahdollisesta vaarasta.
Suurimmassa osassa maita terveydenhuolto raskauden ja synnytyksen aikana on niin hyvällä tasolla, että terveydellisiä komplikaatioita esiintyy hyvin vähän. Tämä tieto usein rauhoittaa äidiksi haluavia. Helpottaakseen omaa oloaan, voi myös tutustua omaan sairaalaan ja sen toimintaan.
Mitä jos en ole valmis äidiksi?
Tämä on yksi yleisimmistä ajatuksista, ennen kuin tekee päätöksen lapsen hankkimisesta. Monet näkevät äitiyden työnä, joka vaatii monenlaisia taitoja, ja he saattavatkin pelätä sitä, etteivät täytä vaatimuksia.
Yleinen pelko on, ettei lapsesta osata pitää hyvää huolta, tai että lapsi saatetaan alttiiksi vaaralle. Äitiys saatetaan nähdä myös täysin tuntemattomana ja uutena asiana.
Moni nainen myös pelkää, että heidän päivittäinen elämänsä muuttuu täysin, mikä aiheuttaa naisissa epävarmuutta.
Paras tapa käsitellä omia pelkojaan koskien äitiyttä, on keskustella asiasta läheisen ystävän kanssa, jolla on lapsia. Voit kysellä ystäväsi kokemuksista tai viettää aikaa sukulaislastesi kanssa ennen kuin päätät hankkia omia lapsia.
Etsi apua
Moni nainen, joka kokee pelkoa äitiyteen liittyvistä asioista, pääsee peloista eroon omin avuin. Kuitenkin jokainen nainen on erilainen, ja pelot voivat olla hyvin erilaisia ja eri laatuisia naisesta toiseen.
Jos kuitenkin olet asiasta niin peloissasi, ettet usko pystyväsi käsitellä pelkojasi itseksesi, käänny ammattilaisen puoleen, joka auttaa sinua käsittelemään äitiyteen liittyviä pelkojasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sashka Krtolica. Patricia Roncallo. Edúcame.com. Embarazo y emociones. Extraído de: https://www.bienvenidamatrona.com/ebooks/guia-educativa-embarazo-y-emociones.pdf
- Inmaculada De Molina-Fernández. Lourdes Rubio-Rico. ; Alba Roca-Biosca. María Jimenez-Herrera. Ansiedad y miedo gestantes ante el parto. 2015. Extraído de: http://www.scielo.mec.pt/pdf/rpesm/n13/n13a03.pdf
- Muñiz Gallardo, E., & Ramos Tovar, M. E. (2019). Presión social para ser madre hacia mujeres académicas sin hijos. Nóesis. Revista de ciencias sociales y humanidades, 28(55), 64-87. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2395-86692019000100064
- Londoño, J. A., García, J. B., & Tamayo, D. L. O. (2016). Ser mujer: entre la maternidad y la identidad. Poiésis, (31), 306-313. https://funlam.edu.co/revistas/index.php/poiesis/article/view/2121