Kuinka toimia, kun ystäväni eivät pidä kumppanistani?
Olen tavannut kiinnostavan ihmisen, ja pikkuhiljaa tapailu muuttuu vakavammaksi parisuhteeksi. Tässä vaiheessa on aika esitellä uusi tärkeä ihminen perheelle ja ystäville. Kaikki ei kuitenkaan menekään suunnitelmien mukaan, sillä ystäväni eivät pidä kumppanistani. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä, ja mitä tapahtuu ystävyys- ja parisuhteille?
Jos kyseessä ovat pitkäaikaiset ystävät, joihin luotat, he todennäköisesti kertovat sinulle, mikäli uusi kumppanisi ei miellytä heitä. Ja jos he eivät viesti asiaa sanoin, yhdellä tai toisella tapaa sanoma tulee kyllä selväksi, kun on kyse tosiystävistä.
Kuinka toimia, kun ystäväni eivät pidä kumppanistani?
Ennen kuin otat asian puheeksi ystäviesi kanssa, kananttaisi ehkä vastata itse joihinkin niihin kysymyksiin, joita mielessäsi pyörii tämän tilanteen vuoksi. Esimerkiksi voit miettiä sitä, mitä ystäväsi sinulle oikeasti merkitsevät. Mitä he ovat ajatelleet aiemmista kumppaneistasi? Ja miksi he eivät pidä nykyisestä kumppanistasi? Tietääkö hän itse siitä, että hän ei miellyttä ystäviäsi? Mitä ystäväsi miettivät?
Joskus ystävät ovat naiselle kuin siskoja, mutta tämä ei aina ole hyvä asia siinä mielessä, että kuten tiedämme, perhe voi olla liian rajoittava tai tukahduttava. Kun ystävien joukko on enemmänkin yhtä pitävä porukka, uuden tulokkaan täytyy läpäistä hyvin monet “kokeet” ennen kuin hän voi tulla ryhmän hyväksymäksi.
Onko tämä syynä siihen, että ystäväsi eivät pidä rakkautesi kohteesta? Mikäli epäilet tällaista, ehkäpä tilanne ei ole mielestäsi niin huolestuttava – eihän ole mahdollista miellyttää ihan kaikkia tai joka ikistä joukon jäsentä.
Jos olet parisuhteessa sellaisen ihmisen kanssa, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi omasta itsestäsi, ehkä ystäväsi pystyvät näkemään tilanteen toisella tapaa ajan kuluessa.
Mieti romanttisen rakkauden merkitystä
Tämä on erittäin tärkeä asia ihan jokaisessa parisuhteessa, eli tulisi miettiä omaa käsitystä rakkaudesta ja etenkin sitä, minkä käsitämme olevan romanttista rakkautta.
Tässä on hyvä ottaa tavoitteeksi löytää vakaa ja realistinen perusta, jonka kautta pystyt edistämään omaa hyvinvointiasi. Näin voit paremmin selkeyttää oman näkemyksesi ja jättää vanhentuneet ideat menneisyyteen, kuten myös vapauttaa itsesi idealistisista käsityksistä.
Toisin sanoen ei ole järkevää odottaa, että oikea suhde voisi rakentua vuosisadan takaisille käsityksille, kun eletään tätä päivää.
Kun olet miettinyt pintaa syvemmin romanttisen rakkauden käsityksiäsi, kannattaa pohtia myös sitä, kuinka hyvin omat ideasi ja odotuksesi sopivat todellisuuteen.
Pidätkö itse kumppanistasi?
Jos huomaat ajattelevasi, että “ystäväni eivät ehkä pidä kumppanistasi”, on tärkeää miettiä vakavasti seuraavaa kysymystä: pidätkö kumppanistasi edes itse? Muista, että hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia jokaisessa suhteessa.
Mitä tulee kumppanin sopivuuteen itsellesi, mikäli olet sitä mieltä, että vastaus seuraaviin kysymyksiin on parisuhteesi kohdalla “ei”, kannattaisi ehkä kuunnella kavereitasi:
- Tunnetko saavasi kunnioitusta vai kritisoiko kumppanisi jokaista tekemääsi päätöstä?
- Rakastaako hän sinua sellaisena kuin olet vai löytääkö hän jatkuvasti vikoja?
- Pitääkö hän siitä, että sinulla on ystäviä ja muuta elämää, vai haluaisiko hän mieluiten olla kanssasi vuorokauden ympäri?
- Nauratko paljon hänen kanssaan vai oletko onneton, itkuinen ja katkera?
- Pelkäätkö kumpppanisi raivoa? Vältteletkö hänen kanssaan napit vastakkain asettumista?
- Osoittaako hän huolenpitoa sinua, tarpeitasi, aikaasi ja pelkojasi kohtaan, vai pyrkiikö hän välttelemään sinua, jos pyydät apua?
Kannattaa pyrkiä löytämään tasapaino sen välille, mitä ystäväsi sanovat ja mitä itse ajattelet, koet ja tunnet kumppanisi kanssa. Älä jätä muiden mielipiteitä huomiotta, mutta toisaalta älä salli sitä, että nämä mielipiteet saavat muuttaa oman käsityksesi aivan täysin.
Puhu ystävillesi ja pidä huolta siitä, että viestit hyvin kumppanisi kanssa, mutta ennen kaikkea on tarpeen olla rehellinen omaa itseäsi kohtaan, jos olet epävarma siitä, onko muiden kritiikki kumppanisi suhteen oikeutettua vai ei.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- ”Confluencia en la relación de pareja”. Revista Mal-estar E Subjetividade. Brasil. 2009. [En línea] Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/271/27115487003.pdf
- Cardona, V. ”La receta del amor en pareja”. 2018. [En línea] Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/38/37635_La_receta_del_amor_en_pareja.pdf
- Alvaro, A. ”Mi pareja me aleja de mis amigos”. 2016. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/pareja-me-aleja-mis-amigos/
- Muelas, R. ”¿Sabes qué es la influencia social y cómo nos afecta?” 2017. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/sabes-que-es-la-influencia-social-y-como-nos-afecta/