Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa?

Parisuhteen eteen täytyy tehdä töitä joka päivä, ja yksityiskohtien noteeraaminen on tärkeää. Kun yhteistä elämää on takana vuosia, kumppanin yllättäminen voi tuntua vaikealta. Tästäkin huolimatta pitkässä parisuhteessa kannattaa pyrkiä välttämään liikaa yksitoikkoisuutta ja samojen rutiinien toistamista.
Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 heinäkuuta, 2019

Kun yhteisiä vuosia on kertynyt runsaasti, voi tuntua vaikealta yllättää kumppani ja pitää suhde tuoreena. Toisaalta olemassa on lukemattomia pitkiä suhteita, joiden osapuolet pystyvät vuosienkin yhteiselon jälkeen välttämään arjessaan liikaa rutiineihin kangistumista ja pääsemään yli vähemmän innostavista jaksoista.

Kun kaksi ihmistä on ollut yhdessä vuosikausia, vaarana on, että elämä kotona alkaa muuttua tylsäksi. Rutiini ja arjen huolet saavat lopulta kaiken huomion, ja tällöin unohdetaan helposti se, mikä parisuhteessa on kaikkein tärkeintä – ja tämä on tietenkin rakkaus.

Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa?

Hyödynnä perinteisiä ja toimivia ideoita

Jos et keksi mitään hyvää luovaa keinoa yllättää kumppanisi, voit aina kokeilla perinteisiä, mutta aina yhtä toimivia vaihtoehtoja. Nämäkin ideat vaativat kuitenkin hiukan luovaa lisäystä, jotta vaikutus olisi toivottu ja suhteen kipinät voitaisiin sytyttää uudelleen.

Olipa päivä mikä tahansa, aamiainen sänkyn tuotuna on aina hyvän vastaanoton saava teko. Kun jaatte päivän ensimmäisen aterian yhdessä lakanoiden välissä, päivän askareiden pariin lähteminen tuntuu aivan toisenlaiselta. Nämä hetket voivat muuttaa tavallisen työpäivän aivan erilaiselta tuntuvaksi.

Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa?

Yksi hyvä ja yksinkertainen idea on kumppania kotona odottaminen hänen tullessan töistä – tämä on pieni, mutta aina ilahduttava yllätys. Älä anna toiselle mitään merkkiä etukäteen siitä, että olet kotona odottamassa ja valmiina tekemään jotakin yhdessä – voitte vaikkapa lähteä drinkeille, kävelylle tai vain viettää aikaa toistenne kanssa kotosalla.

Pieni matka, jonka määränpää on yllätys

Spontaanius on aina takuuvarma keino saada suhteeseen hiukan yllätyksellisyyttä. Tämän toteuttaaksesi voit esimerkiksi viedä kumppanisi matkalle, jonka kohde paljastuu hänelle vasta lähtiessä.

Ei kuitenkaan tarvita mitään kalliita kaukomatkoja tai edes lentokoneita – voitte mennä vaikka samaan paikkaan, jossa olette juuri jokin aika sitten olleet, tai sitten voit vaikkapa toteuttaa kumppanisi toiveen johonkin tiettyyn paikkaan menemisestä. Näin saatte rentouduttua irti arjesta muutaman päivän.

Seksin merkitys kipinän ylläpitämisessä

Kaikki ihmiset eivät koe seksiä yhtä arvokkaana asiana parisuhteessa kuin toiset, mutta seksi on kuitenkin yleensä tärkeä asia etenkin pitkissä kumppanuuksissa. Sen harrastamisen kerrat ja sen tuottama tyydytys kummallekin osapuolelle kertovat yleensä siitä, kuinka terve suhde on.

Ikävä kyllä on hyvin tavallista, että asiat muuttuvat tylsiksi tällä alueella ajan kuluessa. Kumppanin yllättämisen ei kuitenkaan tarvitse tuntua mahdottoman työläältä, mitä tulee seksiin.

Puhu siitä, mitä itse haluaisit ja mikä sinua kiinnostaa. Kannattaa aina kokeilla uusia asioita sen sijaan, että oletat niiden olevan epämukavia ja jätät tarttumatta tilaisuuteen. Lisäksi kannattaa muistaa, että ihmisten maut muuttuvat vuosien vieriessä – seksinkin suhteen.

Kukat toimivat myös pitkässä parisuhteessa

Tämä on taatusti kaikille tuttu, mutta silti aina niin tehokas keino saada kumppani yllättymään iloisesti. Sekä miehet että naiset – kuten myös äidit ja isät – nauttivat tästä pienestä, mutta paljon antavasta eleestä. Voit hankkia kukkia jonakin erityisenä päivänä tai sitten ihan muuten vain keskellä arkea.

Kuinka yllättää kumppani pitkässä parisuhteessa?

Rakkaus ja ruoka

Illallinen ravintolassa on kukkien lailla ehdoton klassikko, mutta sen ei tarvitse olla luksustason kokemus – voit esimerkiksi valita jonkin sellaisen paikan, joka muistuttaa teitä molempia aivan erityisen hyvästä hetkestä menneisyydessänne.

Toinen hyvä idea on laittaa yhdessä ruokaa ja valmistaa molempien herkkuja. Tämä takaa sekä nautinnollisen että mieleenjäävän illan.

Pienet asiat ovat suuria parisuhteessa

Ei tarvita mittavia määriä rahaa, jotta voitaisiin pitää tunteita yllä ja yllättää kumppani positiivisesti. Pienet asiat – etenkin ne, jotka tulevat suoraan sydämestä -, voivat saada intohimon jatkumaan pitkässäkin suhteessa. Olipa edessä mitä tahansa vaikeuksia, kannattaa muistaa tämä fakta: onnellisuus on aina asia, joka rakentuu pikkuhiljaa ja pienen askelin.

Puhelinsoitto, jonka tarkoituksena on vain sanoa “rakastan sinua”, tai vaikkapa vastaajaan jätetty romanttinen viesti, on aina toimiva. Voit kirjoittaa vanhanaikaisen kirjeen tai runon paperille, tai mikäli haluat kokeilla todellista elokuvien klassikkoa, soita radioon ja omista kumppanillesi kappale! Kasettisoittimien aikaan oli tavallista luoda kumppanille nauhoite, jossa oli romanttisia kappaleita – mutta miksipä tämä ei toimisi jossakin muodossa tänäkin päivänä.

Ideat eivät missään nimessä lopu tähän. Mitkä ovat omat ehdotuksesi innostuksen ja romantiikan ylläpitämiseksi parisuhteessa? Luovuus tarjoaa loputtomat mahdollisuudet liekin vaalimiseksi myös silloin, kun takana on jo vuosia yhteistä elämää ja arjen asioita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.