9 keinoa välttyä lapselle huutamiselta
On tavallista, että väsymys, kiire ja kärsivällisyyden loppuminen saavat vanhemman korottamaan ääntään. Kyseisellä hetkellä tiukkaan sävyyn puhuminen tai jopa huutaminen saattaa tuntua helpoimmalta tavalta saada lapsi tottelemaan, mutta mielessä olisi hyvä pitää, että kukaan ei halua, että hänelle huudetaan, eikä huutamisesta myöskään seuraa mitään hyvää.
Lapsi oppii aina paremmin, kun hänen kanssaan keskustellaan rakentavasti huutamisen sijaan. Äänen korottaminen aiheuttaa lapselle stressiä ja pelkoa, eivätkä nuo ole asioita, joita yksikään vanhempi tavoittelee. Millä keinoin vanhemmat sitten voivat välttyä lapselle huutamiselta?
9 keinoa välttyä lapselle huutamiselta
1. Tiedosta huutamisen ja omien tunteiden yhteys
Ensimmäinen askel on tiedostaa, että saatat turvautua huutamiseen ollessasi esimerkiksi väsynyt, hermostunut tai stressaantunut. Opettele pysähtymään tilanteissa, joissa aiot huutaa tai jo huudat lapselle. Kun alat tiedostaa tilanteen, opit pikkuhiljaa estämään tunteiden purkautumisen huutamisena.
2. Hallitse tunteesi
Huutaminen on suuttumuksen ja joskus jopa raivon ja vihan ilmaisemista. Jos annat näille tunteille vallan, saatat päätyä purkamaan ne huutamalla lapselle. Opettele ensin tunnistamaan tällaiset negatiiviset tunteet ja niiden aiheuttajat ja sen jälkeen hallitsemaan niitä. Joillekin sopivat erilaiset rentoumisharjoitukset tai meditaatio, toisille muunlaiset keinot.
3. Työstä kärsivällisyyttäsi
Vaikka ajatus voikin tuntua kaukaiselta, kärsivällisyyttä on täysin mahdollista kehittää, aivan kuten muitakin ominaisuuksia. Ensimmäinen askel tähän on selvittää oman kärsimättömyyden syyt.
4. Älä pura omia ongelmiasi lapseen
On päiviä, jolloin palaat töistä väsyneenä ja ärtyneenä ja purat negatiiviset tunteesi läheisiisi, vaikka tiedät sen olevan huono tapa – erityisesti, jos tunteenpurkauksen kohteena on lapsi. Opettele purkamaan ajatuksesi ja tunteesi rakentavammalla tavalla, tarkoittipa se sitten ystävälle tai puolisolle puhumista, juoksulenkillä käymistä tai hengitysharjoituksia.
5. Älä alennu lapsen tasolle
Muista, että sinä olet aikuinen ja lapsi on lapsi, eikä sinun kuulu alentua lapsen tasolle. Myös lapset tekevät virheitä ja käyttäytyvät toisinaan lapsellisesti. Sinun tehtäväsi vanhempana on ohjata lasta ja auttaa häntä korjaamaan tekemänsä virheet.
6. Hyödynnä kilpikonnatekniikkaa
Kilpikonnatekniikkaa on totuttu käyttämään lasten kohdalla, mutta mikään ei estä myös aikuista hyödyntämästä sitä. Kun tunnet suuttumusta ja huomaat olevasi aikeissa huutaa, kuvittele käpertyväsi kilpikonnan tavoin kilven alle suojaan. Laske sitten rauhassa kymmeneen, samalla syvään hengittäen.
7. Pohdi vaihtoehtoisia kurinpitokeinoja
Yksi tehokas kurinpitomenetelmä on niin kutsuttu hampurilaistekniikka. Kerro lapselle ensin, mitä hän tekee hyvin. Sen jälkeen kerro, mitä hän teki väärin ja millaisia muutoksia haluat nähdä hänen käytöksessään. Lopuksi kiitä häntä yrittämisestä ja vaivannäöstä.
8. Pyydä anteeksi
Muista, että vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät roolimallit, joten on tärkeää muistaa pyytää anteeksi, kun on itse toiminut väärin. Tällä tavoin opetat lapselle paitsi hyviä käytöstapoja, myös anteeksipyynnön ja anteeksiannon tärkeyden.
9. Muista kunnioittaa lasta
Jos päädyt huutamaan tai puhumaan lapselle ikävään sävyyn, hän voi kadottaa kunnioituksen sinua kohtaan. Samalla osoitat itse, ettet kunnioita häntä.
Miksi lapselle huutamista on tärkeä välttää?
- Jos huudat lapselle, lapsi tottelee tuntemastaan pelosta johtuen. Pitkällä aikavälillä tämä tulee kuitenkin menettämään tehonsa. Kasvaessaan lapsi etsii autoritäärisiä roolimalleja, sillä hän on tottunut kasvamaan autoritäärisen kasvatuksen vaikutuksen alla.
- Jos huudat lapselle, lapsi oppii, että asioita tulee ratkaista huutamalla, ja hän tulee käyttämään samaa menetelmää itsekin.
- Jos uskot, että huutaminen vahvistaa auktoriteettiä, olet väärässä. Ainoa asia, mitä huutaminen aiheuttaa, on etäisyyttä lapsen ja vanhempien välille.
- Huutaminen vahingoittaa lapsen itsetuntoa, ja lopulta hän päätyy aikuiseksi, jolla on monia erilaisia pelkoja. Lapsesta voi myös tulla autoritäärinen sekä aggressiivinen.
Kuten huomaat, huutamisella ei ole mitään positiivisia seurauksia. Se vain vahingoittaa lapsen itsetuntoa, tekee hänestä pelokkaan ja ehkä jopa aggressiivisen. Joten on hyvin tärkeää välttää lapselle huutamista.
On monia muita vaihtoehtoja ja keinoja kasvattaa lapsesta onnellinen ja terve samalla kunnioittaen lasta ja hänen itsetuntoaan. Kurinpidon tulee perustua kunnioitukseen, ei huutamiseen ja pelkoon.