Suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille - Äitiyden Ihme
 

Suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille

Lapsesi täytettyä puoli vuotta, on aika alkaa kokeilla uusia ruokia. Olemme koonneet tähän artikkeliin 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille sopivia suolaisia ruokia, jotka valmistuvat muutamissa minuuteissa. 
Suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2018

Ravinnolla on keskeinen rooli lapsen kehityksessä ja kasvussa, minkä vuoksi vanhemmat tarvitsevat lukuisia vaihtoehtoja terveellisten ruokien valmistukseen. Seuraavaksi esittelemme suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille.

Noin puolen vuoden iässä vauva alkaa vähitellen tunnistaa uusia makuja. Samalla aterialla on suositeltavaa tarjota enintään kahta eri kasvista, jotta lapsi pystyy erottamaan maut.

Eri ruoka-aineita vähitellen lisäämällä on helpompi tunnistaa mahdolliset ruoka-aineallergiat ja –intoleranssit. Tässä menetelmässä ruokavaliota vaihdellaan ja seurataan asiantuntijoiden ohjeita allergioiden suhteen.

Lisäksi on erittäin tärkeää tarjota lapselle riittävästi vettä, joka nesteyttää ja siten edistää terveyttä. Keinotekoisia ja hiilihapollisia juomia on vältettävä.

Uusien elintarvikkeiden sisällyttäminen lapsen ruokavalioon on tehtävä vähitellen. Näin autat vauvaa hiljalleen tottumaan eri makuihin, hajuihin ja koostumuksiin.

Hyvä tapa on esitellä vauvalle yksi uusi ruoka viikossa. Tämä auttaa uusiin ruokiin ja koostumuksiin tottumista sekä helpottaa vauvaa suvaitsemaan uusia makuja ja hajuja.

Lapsen ruokavalio

Alla on lista elintarvikkeista, joista voit valmistaa herkullisia suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille lapsille.

Vihannekset

Vihannesten määrä ruokavaliosta tulee olla noin 60%. Tärkeimmät lapsille suositellut vihannekset ovat porkkana, peruna, pavut, kurpitsa, punajuuri, pinaatti, parsakaali, artisokka, kesäkurpitsa, kukkakaali, bataatti ja purjo.

Proteiinin lähteet

Proteiinin lähteiden tulisi muodostaa noin  30% vauvan perusruokavaliosta. Vauvalle sopivia proteiinirikkaita ruokia ovat esimerkiksi kananmaksa, murskattu kana, linssit, kananmunat ja vasikanliha.

Hiilihydraatit

Lapsen päivittäiseen ruokavalioon tulisi sisällyttää noin 10% hiilihydraatteja. Hiilihydraatteja lapsi saa lähinnä nuudeleista, pastasta ja riisistä.

Helposti sulavia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille

Lisukkeet

Rasvoja voidaan käyttää omavalintaisesti lasten ruokavalion täydentämiseksi. Tavallisesti käytettyjä rasvoja ovat oliiviöljy ja voi. Voit lisätä ruokiin muitakin lastenlääkärin suosittelemia rasvoja.

Kuuden kuukauden ikäisen lapsen suositellaan syövän suolainen ateria vähintään lounasaikaan. 7-9 kuukauden ikäisille vauvoille voidaan tarjota suolainen ateria kaksi kertaa päivässä. Juuri tässä vaiheessa voit alkaa sisällyttää ruokavalioon puuroja, vihanneskeittoja ja vasikanlihaa.

Lapsen täyttäessä seitsemän kuukautta, puuro voidaan korvata perunamuusilla. Perunamuusi on hyvä tarjota aluksi ilman suolaa, jota voidaan myöhemmin alkaa lisätä vähitellen. Näin vauva tottuu uusiin makuihin parhaiten.

Kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan perunamuusiin voidaan sekoittaa porkkanoita ja lehtivihreitä, kuten pinaattia. Nämä ruoat auttavat lasta tottumaan erilaisiin makuihin, uusien värien ja tuoksujen lisäksi.

Uusien elintarvikkeiden sisällyttäminen vauvan ruokavalioon tulisi tehdä vähitellen. Tämä helpottaa lapsen tottumista erilaisiin makuihin, hajuihin ja koostumuksiin.

Myös kananmunankeltuainen voidaan sisällyttää tämän ikäisen lapsen ruokavalioon. Voit vaihtaa esimerkiksi perunamuusiseoksessa käytettävän voin keltuaiseen.

Yhdeksän kuukauden ikäisenä vauva voi alkaa syödä mietoja kaloja, kuten turskaa tai kuhaa. Kala sisältää runsaasti sellaisia ravintoaineita, kuin jodia, fosforia, kalsiumia, proteiineja ja omega-3-rasvahappoja. Nämä ravinteet ovat välttämättömiä vauvan luiden ja älyn kehittymiseksi.

Alta löydät erilaisia terveellisiä, suolaisia reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille.

Reseptejä 6-9 kuukauden ikäisille lapsille

Porkkana ja kurpitsa

Ainesosat:

 • 20 g kurpitsaa
 • 20 g porkkanaa
 • 5 g selleriä
 • oliiviöljyä maun mukaan

Valmistus:

 1. Pese ja harjaa kurpitsa ja porkkana.
 2. Kypsennä vihanneksia kattilassa kiehuvassa vedessä noin 30 minuuttia.
 3. Anna vihannesten seistä hetki ja soseuta ne sen jälkeen sauva- tai tehosekoittimella.
 4. Tarjoile huoneenlämpöisenä.

Pinaatti-riisikeitto

Ainesosat:

 • 15 g pinaatinlehtiä
 • 5 g riisiä
 • 1 pieni peruna
 • selleriä maun mukaan
 • 100 ml vettä
 • oliiviöljyä halutessasi

Valmistus:

 1. Keitä riisiä pienessä kattilassa veden kanssa, kunnes se on pehmeää.
 2. Lisää pieniksi kuutioiksi pilkottu peruna ja anna kiehua 15 minuuttia.
 3. Lisää pinaatti sekä selleri ja keitä matalalla lämmöllä, kunnes keitto muuttuu pehmeän vihreäksi.
 4. Anna seistä ja tarjoile. Voit lisätä keittoon tipan oliiviöljyä.

Kalaa perunamuusin kanssa

Ainesosat:

 • 1 pieni peruna
 • 15 g kalaa (esim. turskaa)
 • 1 tl voita

Valmistus:

 1. Laita kuorellinen, harjattu ja huolellisesti puhdistettu peruna kiehumaan.
 2. Kypsennä kala erillisessä kattilassa.
 3. Kun sekä peruna että kala ovat täysin pehmeitä, sekoita ne yhteen ja murskaa haarukalla.
 4. Lisää voi ja jatka murskaaminen, kunnes se ruoassa on sileä koostumus.

Linssipata

Ainesosat:

 • 30 g linssejä
 • 15 g kanaa
 • 4 pienikokoista porkkanaa
 • purjoa maun mukaan
 • oliiviöljyä maun mukaan

Valmistus:

 1. Kypsennä kaikki ainesosat keittämällä ne riittävän suuressa määrässä vettä. Veden tulee peittää kaikki ainesosat.
 2. Sekoita jatkuvasti ja lisää vähitellen vettä. Kun ruoassa on sakea koostumus, poista kattila liedeltä.
 3. Anna seistä hetken ja soseuta sitten ainekset sauva- tai tehosekoittimella.

Punajuuri-porkkanasalaatti

Ainesosat:

 • 20 g punajuurta
 • 20 g porkkanaa
 • oliiviöljyä

Valmistus:

 1. Pese ja kuori punajuuret sekä porkkanat ja kypsennä niitä, kunnes ne pehmenevät.
 2. Leikkaa juurekset pieniksi paloiksi ja kaada sekaan oliiviöljyä maun mukaan.

Nämä suolaiset reseptit 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille ovat ravitsevia, edullisia ja helppoja valmistaa. Ne ovat täydellinen tapa tutustuttaa pienokaisesi makujen ja hajujen kiehtovaan maailmaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gothai S., et al., Role of antioxidants and natural productos in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
 • Amissah EM., Brown J., Harding JE., Protein supplementation of human milk for promoting growth in preterm infants. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.