Vauvan painonhallinta 6 neuvon avulla
Vauvan painonhallinta on tärkeä tekijä lapsen kasvussa. Vanhempien on noudatettava tiettyjä ohjenuoria estääkseen lasta päätymästä yli- tai alipainoiseksi.
Vauvan painonnousun kanssa on oltava tässä vaiheessa tarkkana. Vaikka väliaikainen lisäpaino ei olekaan huolestumisen arvoinen asia, ylipaino voi pidemmän päälle johtaa erilaisiin terveysongelmiin.
Toisessa ääripäässä ovat lapset, joiden paino alittaa ikäryhmän suositellun painorajan. Myöskään alipaino ei ole terveellistä.
Kuinka siis vauvan painonhallinta suoritetaan niin, että lapsen paino pysyy turvallisissa rajoissa? Olemme keränneet alle kuusi vinkkiä, jotka auttavat vauvan terveellisen painon ylläpitämisessä.
Vauvan painonhallinta 6 neuvon avulla
1. Imetys
Joidenkin äitien ei ole mahdollista imettää lapsiaan. Toiset taas eivät voi imettää kuin lyhyen aikaa. Mutta imetys on siltikin paras tapa ruokkia lasta, ja sitä tulisi tehdä aina kun vain mahdollista.
Rintamaito on ainoa ravinto, joka tyydyttää vauvan kaikki ravitsemuksen tarpeet. Lisäksi imetettävälle vauvalle on lähes mahdotonta antaa enemmän ruokaa kuin mitä hän tarvitsee.
Vaikka vauva pysyykin kiinni rinnassa pitkän aikaa, aktiivista imemistä tapahtuu vain ensimmäisten 10-15 minuutin ajan.
“Kiinteiden ruokien lisäämisen vauvan ruokavalioon tulisi alkaa silloin, kun vauva täyttää 6 kuukautta. Tämän prosessin alkuvaiheessa sinun tulisi antaa vauvallesi monia terveellisiä ruokia, joiden maut, hajut ja koostumukset vaihtelevat.”
– American Pediatric Academy (APA)
2. Itku ei kerro nälästä
Vauvat itkevät monista eri syistä. Joskus se johtuu nälästä ja joskus vain siksi, että vauva on väsynyt, peloissaan, kokee olonsa epämukavaksi tai haluaa sinun vain ottavan hänet syliisi.
Jos olet juuri syöttänyt vauvan ja hän alkaa itkemään, kokeile ensin muita asioita ennen kuin annat hänelle taas ruokaa.
Jos reagoit vauvan jokaisen itkuun ruoalla, niin vauva alkaa pitämään ruokaa ainoana asiana, joka voi tyydyttää hänen tarpeensa.
Tämä saa luonnollisesti aikaan epäterveellisiä, tunneperäisiä mielleyhtymiä ruokaa kohtaan, joita on vaikeaa korjata tulevaisuudessa.
3. Liika ruokkiminen ei ole terveellistä
On luonnollinen asia, että haluaisit vauvasi syövän lautasensa tai tuttipullonsa tyhjäksi. Mutta jos hän keskeyttää syömisen, sinun on kiinnitettävä huomiota asioihin, joita hän sinulle viestittää.
Vauvan syöttäminen tulisi lopettaa kun vauva on tyytyväinen. Kunnioita vauvan oman elimistön itselleen asettamia terveitä rajoja.
Jos vauva ei puhu, hän kertoo sinulle jollakin muulla tavalla, että hän on saanut tarpeeksi ruokaa. Jonkinlaisen eleen, äänen tai tietyn liikkeen pitäisi riittää kertomaan sinulle, että vauvasi ei tarvitse enempää ruokaa.
Nämä neuvot eivät kuitenkaan välttämättä päde jos vauva on alipainoinen, tai jos vauvalla on erityisruokavalio.
Näissä tapauksissa sinun on parasta noudattaa ammattilaisen ohjeita, jotka sisältävät asianmukaiset tekniikat ja strategiat vauvan syöttämiseksi.
4. Terveelliset kiinteät ruoat
Kun vauva on 6 kuukauden ikäinen, voit alkaa tarjoamaan hänelle terveellisiä kiinteitä ruokia.
Suositeltavat ruoat vauvan painon hallitsemiseksi ovat hedelmät, kasvikset, kala ja rasvaton liha.
Tässä vaiheessa vauvasi ei vielä epäröi kokeilla ruokia, joita annat hänelle. Hyödynnä tämä ajanjakso ennen kuin vauva alkaa valikoimaan ruokiaan.
Anna vauvalle tilaisuus kokeilla niin monenlaisia ruokia kuin vain mahdollista. Monipuolinen ja ravinnepitoinen ruokavalio turvaa lapsen fyysisen ja kognitiivisen kehityksen. Tämä on myös hyvä aika aloittaa terveiden ruokailutottumusten luominen.
5. Perheen yhteiset ruoka-ajat varhaisesta iästä asti
Siinä vaiheessa kun vauva osaa istua, on aika tuoda hänet ruokapöydän ääreen syömään muun perheen kanssa. Vanhempiensa ja sisarustensa kanssa ruokailevilla lapsilla on pienempi ylipainon riski tulevaisuudessa.
Lisäksi nämä yhteiset ruokailut auttavat vahvistamaan perheen sisäisiä emotionaalisia suhteita.
6. Usein harrastettavat fyysiset aktiviteetit
Yksi parhaista neuvoista vauvan painonhallinnassa on fyysisten aktiviteettien harjoitus, jota tapahtuu varhaisesta iästä lähtien.
Vauvoille on olemassa lihaksia vahvistavia harjoituksia, joita he voivat tehdä aina syntymähetkestään lähtien. Fyysistä liikkumista sisältävät elämäntavat kannattaa myös täydentää tasapainoisella ruokavaliolla.
Ja myöhemmin, kun lapset ovat varttuneet, he tulevat hyödyntämään niitä tapoja, jotka he oppivat ja sisäistivät lapsuudessaan. Minkälaisiksi itse haluaisit lapsesi ruokailutapojen kehittyvän tulevaisuudessa?